InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
5061 berichten
Pagina 328½ van 338
Je leest nu alle berichten van "Frans Veldman"
Volg datum > Datum: zondag 4 maart 2012, 21:374-3-12 21:37 Nr:245016
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:245013
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Laminitis app Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Anne Maria schreef op zondag 4 maart 2012, 19:35:

> http://www.vizar.co.uk/products/iphone/laminitis/
>
> Werkt zo te zien nog alleen voor the UK maar dan komt dat toch vast ook
> snel voor de rest van Europa?

Het is niet anders dan onze fuctaanindex, die we al jaren hebben. Maar dan niet op de telefoon maar gewoon op de computer. Ik weet niet of het een meerwaarde heeft om zoiets te maken dat alleen op bepaalde telefoons werkt (die veelal internet hebben en waarmee je dus net zo goed even op internet kan kijken.

Frans
Volg datum > Datum: maandag 5 maart 2012, 13:535-3-12 13:53 Nr:245043
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:245004
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Na 2 jaar opnieuw influenza booster enting? Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
FemkeV schreef op zondag 4 maart 2012, 11:43:

> Domme vraag misschien, maar waarom is een tetanus enting vele jaren
> werkzaam en een influenza enting maximaal een jaar? Ik blijf dat toch niet
> begrijpen :-S

Geen domme vraag. Er zijn een aantal technische redenen waarom dat zo is, het hangt van het soort ziekteverwekker af en waar de herkenning van dat virus door het afweersysteem op gebaseerd is. Bij mensen zie je precies hetzelfde, een aantal ziekten krijg je normaal gesproken maar EEN keer in je leven, doorgaans tijdens je kindertijd, en daarna ben je er levenslang immuun voor. Andere ziekten, zoals griep, kun je talloze keren opnieuw krijgen.

Vaccineren is eigenlijk hetzelfde als ziek maken. Je wordt ingespoten met de betreffende ziektemaker, alleen wordt die ziektemaker van te voren verzwakt of dood gemaakt. Ze kunnen zich niet meer goed voortplanten, dus erg ziek wordt je er niet van, maar het afweersysteem raakt in rep-en-roer, ruimt de ziekteverwekkers op, en de ervaring met de betreffende ziektemakers zorgt ervoor dat ze de volgende keer (als het een echte besmetting is) sneller worden herkend en je dus niet ziek wordt.

Dan je andere vraag, wat dat boosteren is.
Dat is simpelweg een herhaling van dezelfde procedure. Dus nogmaals de ziekteverwekkers inspuiten. De theorie is dat je lichaam dan nog beter leert om de ziekteverwekker te herkennen, en gedeeltelijk is dat ook zo.
De vraag is hoe nuttig dat is.

Om een vergelijking te maken met mensen: Normaal gesproken worden die ook niet geboosterd. Een uitzondering wordt gemaakt voor militairen die uitgezonden worden, omdat men meent dat het nadeel van nogmaals inenten opweegt tegen het veronderstelde minuscule voordeel, en militairen hebben het toch maar de ondergaan.

Dat laatste speelt natuurlijk ook bij paarden, die hebben er niks over te zeggen.

Nou even de realiteit:
Vaccinatie tegen influenza is op zichzelf al erg discutabel (net als de griepprik bij mensen) maar als je die gaat boosteren wordt het echt belachelijk. Je gaat dan een vaccinatie die toch niet eens een jaar meegaat, onnodig is, etc ook nog eens herhalen.
Omdat influenza toch al niet eens een jaar meegaat is het volslagen irrelevant of de laatste injectie 1 jaar geleden was of 10 jaar. In beide gevallen is het wat het lichaam betreft een nieuwe ziekteverwekker. Waarom je die dan na 11 maanden niet hoeft te boosteren maar na 2 jaar wel is een vraag waar niemand antwoord op kan geven, behalve dan de mensen die geld verdienen aan die regel.

Met Tetenus is het anders. Daar is tenminste nog een kans dat boosteren doet waar het voor is bedacht, alleen gaat tetanus van zichzelf al jaren mee (volgens velen zelfs levenslang) en is boosteren na een korte periode echt totaal nutteloos. Ook na lange periode is het nutteloos, omdat vaccinatie tegen tetanus eigenlijk toch al niet zo nuttig is.

Waarom niet zo nuttig:
1) Omdat tetanus alleen maar kan toeslaan bij diepe verwondingen. Tetanus is dus niet iets dat volslagen onverwacht uit de lucht kan komen vallen. Het soort verwondingen waarbij Tetanus een rol kan gaan spelen blijven meestal niet onopgemerkt.
2) Tegen Tetanus is behalve vaccinatie nog een middel actief, een serum dat direct werkt. Iedere dierenarts heeft het middel bij zich, en het kan dus prima worden gebruikt nadat het paard besmet is geraakt. Het serum werkt direct en is 6 weken werkzaam, terwijl een vaccinatie pas na 6 weken bescherming biedt. Het ligt dus voor de hand om bij een mogelijke Tetanusbesmetting beide toe te dienen, en dan is je paard alsnog prima beschermd. Zo doen ze dat bij mensen tegenwoordig ook.

Uiteindelijk zul je, net als bij mensen wordt gedaan, een afweging moeten maken tussen wel of niet preventief inenten. Bij inentingen spuit je allemaal rotzooi in het lijf (behalve de ziektemakers ook de zogenaamde drager, wat een coctail is van allerlei conserverings- en ontsmettingsmiddelen, middelen die moeten zorgen voor de juiste pH, viscositeit, zoutbalans, etc.) Als de ziekte, of de kans die te krijgen, niet zo ernstig is, of de vaccinatie niet langdurig of in alle gevallen werkt, wordt er over het algemeen besloten om niet te vaccineren.

Voor onze paarden geldt dat we ze niet meer inenten. De veulens hebben hun initiele vaccinatie plus booster gehad, en voor de rest van hun leven vertrouwen we op de langdurige werking van Tetanus, en onze oplettendheid waardoor we bij ernstige verwonding alsnog een serum tegen Tetanus kunnen laten toedienen.

Maar iedereen moet, net als bij de griepprik, zelf maar de afweging maken of ie de voordelen tegen de nadelen vind opwegen.

Frans
Volg datum > Datum: woensdag 14 maart 2012, 13:4814-3-12 13:48 Nr:245414
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:245412
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Actie tegen megastallen -zaterdag as in Amstardam Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Marlies Sanders schreef op woensdag 14 maart 2012, 13:12:

> Oh jee, heeft er een paard op gestaan? Eerste waar je aan denkt he, kan
> natuurlijk van alles zijn...

Hahaha, het is veel onnozeler dan dat. De paarden heb ik beter opgevoed dan Ilona. Grinn!
We zouden weg gaan en ineens bedacht ik me dat ik nog iets moest pakken van het aanrecht. Ik draaide me ineens om en Ilona deed net op dat moment een stap vooruit. Ilona had al schoenen aan, ik moest ze nog aandoen... Ik deed net een grote stap en knalde precies met mijn kleine teentje in de vooruitgaande schoen van Ilona...

Natuurlijk nog twee weken rondgehobbeld voor ik toch maar eens foto's liet maken. (Pfff, "dokter ik heb een beetje pijn bij mijn kleine teentje..." is toch niet iets wat je onmiddellijk in gang zet, maar als je na twee weken nog kreupel loopt en eigenlijk geen schoenen aan kan dan moet je wat ;-) ) Enfin, de boel zit keurig recht en is al weer aan het vastgroeien, maar ik moet het nog maar even rustig houden allemaal.
Even ergens tegenaan tikken en we zijn weer terug bij af. En het schijnt een hele nare en langdurige geschiedenis te kunnen worden als het mis gaat. Nou ja, dan heb ik nu even wat meer tijd om in de website te steken.

Frans
Volg datum > Datum: woensdag 14 maart 2012, 14:0514-3-12 14:05 Nr:245415
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:245410
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Google Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Aafke schreef op woensdag 14 maart 2012, 12:41:

> En daarmee is Google de hand die jou voed,... moet je daar in bijten?

Ja, want dat staat daar los van. Google, Microsoft en nog een stel van dit soort instituten beginnen meer macht te krijgen dan menigeen doorheeft, en dat zonder dat ze gehinderd worden door democratische besluitvormingen of ethische overwegingen. Als we er nu allemaal als slaafjes achteraan hobbelen dan zijn er straks geen alternatieven meer en verbleekt de overheid bij wat deze instituten straks aan gegevens over iedereen beheren. Ze opereren ook vanuit het buitenland en er staat ze niks in de weg om straks deals te sluiten met iedereen. Straks krijgt jouw verzekering (via een inderhaast geopend kantoor in China) te horen via Google-China dat je eens hebt gegoogled op wat rare ziektes en wordt je ineens geweigerd, of krijg je ineens geen baan omdat je ooit ergens op een forum iets hebt geschreven dat door Google als "ondermijnend" is vastgelegd, enzovoorts.

> en dan is 'dit' toch wel één
> van de dingen die ik maar gewoon laat gebeuren....

Hoeft niet. Ik heb google eruit gedonderd en gebruik nu voor al mijn zoekopdrachten Startpage.com, en eerlijk gezegd merk ik geen verschil en bevalt het me prima. Het was een kleine moeite die niets kost en waarvoor ik het huis niet eens uithoefde. Waren alle wereldproblemen maar zo eenvoudig op te lossen!

Windows hebben we jaren geleden er al uitgeknikkerd, Linux bevalt prima en kan alles wat Windows ook kan, maar dan zonder al die spy-ware van Bill Gates. En het is gratis, volledig legaal, en het crasht minder vaak.

Frans
Volg datum > Datum: donderdag 15 maart 2012, 11:5015-3-12 11:50 Nr:245464
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:245445
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: verschil 1 1/2 of 2 paardstrailer Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
e m kraak schreef op donderdag 15 maart 2012, 0:20:

> Het ligt heel simpel hoor. Ik bestuur een agrarische versie van Unimog.

Was er ook niet zoiets dat die dingen in twee smaken zijn: versies met alleen lage versnellingen die inderdaad dan als "trekker" gelden, en versies die ook hoge versnellingen hebben maar dan als "vrachtwagen" gelden en waarvoor je dus een rijbewijs moet hebben?
En was het ook niet zo dat er in het verleden versies met hoge versnellingen in het register zijn opgenomen als agrarisch vervoermidden terwijl het eigenlijk gewoon vrachtwagens zijn?
En was jij nou net niet iemand die "toevallig" zo'n ding in bezit heeft wat eigenlijk een vrachtwagen is maar die geregistreerd staat als "tractor" en waarmee je legaal zonder rijbewijs met 80Km/h over de openbare weg mee kunt rondcrossen?

Of heb ik dit allemaal gedroomd of ben ik in de war met iemand anders?

> de laatste tijd wat minder omdat de diesel zo duur geworden
> is en een 6-liter 115pk niet zuinig doet.

Diesel???? =-) Je rijdt hoop ik toch al lang op zelfgestookte bio-diesel of afgewerkt frituurvet?

> Om dito reden bij vervoer van 1 paard in een 2-paards ruimte je paard
> altijd links zetten.

Wel met een schot dan he? Anders is het zo lullig op de rotonde.

Frans
Volg datum > Datum: vrijdag 16 maart 2012, 8:3216-3-12 08:32 Nr:245513
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:245510
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: verschil 1 1/2 of 2 paardstrailer Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
nescio schreef op vrijdag 16 maart 2012, 7:40:

> Mmmm, ik ga er wel vanuit dat je tenminste een gewoon rijbewijs B hebt
> want anders mag je sowieso niet eens op de openbare weg komen..mah ja dat
> weet een kind. O:)

Dat is sowieso onzin. Iedereen mag op de openbare weg komen, maar als je een voertuig wilt besturen waarvoor een specifiek rijbewijs is vereist dan moet je daarvoor dat specifieke rijbewijs hebben. Als er voor een unimog geen specifiek rijbewijs wordt verlangd, en dat is inderdaad niet zo, dan mag je er zo de openbare weg mee op.

Frans
Je leest nu alle berichten van "Frans Veldman"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
5061 berichten
Pagina 328½ van 338
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact