Frans Veldman schreef op woensdag 26 oktober 2011, 16:31:
> Wel een beregoed idee! Ik zal daar even wat voor programmeren, dan kunnen
> we met zijn allen daar een database voor aanleggen.
Ik loop sinds je laatste bericht ook nog op je calculator te kauwen en had ongeveer een zelfde idee, maar dan over hooi, haver, etc.
Ik vind nml. het meest innovatieve deel van je nieuwe calculator het veldje om zelf een waardenreeks van je hooi (of iets anders) in te voeren. Dit onder het aloude motto "garbage in garbage out" op grond waarvan ik verdenkingen koester dat je calculator voor mijn ponies almaar foutieve uitslag geeft (op grond van niet overeenkomen met real life).
Wat nmm eigenlijk voor de hand ligt is, voor dat je calculator beter betrouwbaar kan werken, dat er eerst betere data ingestopt moeten kunnen worden.
Als ik haver, wat toch een simpel voeder is (geen misverstand mogelijk nmm), als voorbeeld neem dan lopen de opgegeven waarden al flink uiteen.
Jij gebruikt:
VEP eenh/Kg 948.9
VREp eenh/Kg 102.2
Ca g/Kg 1.0
P g/Kg 5.0
Na g/Kg 0.0
K g/Kg 5.7
Mg g/Kg 1.4
Cu mg/Kg 4.0
Fe mg/Kg 41.0
Zn mg/Kg 21.0
Mn mg/Kg 39.0
Co mg/Kg 0.0
I mg/Kg 0.0
Se mg/Kg 0.0
Echter uit Bouwman 1988 haal ik:
VEP eenh/Kg - (niet opgegeven)
VREp eenh/Kg - (niet opgegeven)
Ca g/Kg 0.9
P g/Kg 3.3
Na g/Kg 0.5
K g/Kg 4.5
Mg g/Kg 1.1
Cu mg/Kg 5
Fe mg/Kg 71
Zn mg/Kg 29
Mn mg/Kg 36
Co mg/Kg 0.02
I mg/Kg 0.06
Se mg/Kg - (niet opgegeven)
Zo zullen er nog wel meer analysen zijn....
En als we het over bijvoorbeeld hooi gaan hebben vermoed ik dat de waarden nog veel meer uiteenlopen maar zeker weten doe ik dat niet.
"Hooi"-oogst kan uiteraard qua plantensoorten van alles bevatten, na gelang waar het vandaan komt en hoe het beheerd is. Misschien is daarom het meest systematisch de waarden van de soorten die belangrijke aandelen hebben apart te kennen, zoals het scala aan grassoorten en andere planten die significant aan de biomassa bijdragen.
Ik zou enorm graag een referentielijst incluis standaarddeviaties zien van de variabiliteit in enkelvoudige voeders!
Ik kan me verschillende wegen voorstellen via welke we deze info bij elkaar zouden kunnen sprokkelen:
1) met stip.... vragen in Wageningen

2) literatuuronderzoek via internet (waarbij je niet alleen aan agro publikaties moet denken maar ook aan landschaps- en natuurbeheer e.d.)
3) enquete via PN... wie laat zijn fourage eigenlijk onderzoeken en waar komt die fourage precies vandaan en hoe wordt dat beheerd?