InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
5061 berichten
Pagina 313 van 338
Je leest nu alle berichten van "Frans Veldman"
Volg datum > Datum: woensdag 19 oktober 2011, 18:5319-10-11 18:53 Nr:238235
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:238228
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Rijden zonder zadel schlecht voor de paarden rug ? Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
AnneLise schreef op woensdag 19 oktober 2011, 17:51:

> Ik rijd mijn ruintje vrijwel altijd zonder zadel omdat hij veel
> onspannender loop zonder zadel als met. Hij is veel relaxter. Bovendien
> vind ik zonder zadel rijden ook veel leuker en het is goed voor mijn zit.
> Maar nu las ik laatst dat rijden zonder zadel schlecht voor de paardenrug
> is ! Is dit waar ?

Ligt eraan hoe zwaar je bent en hoe je zit.
Een goed passend zadel met boom verdeelt de druk beter, maar dat "goed passende" is een utopie dat zelden, en dan nog maar tijdelijk, wordt gehaald.

Frans
Volg datum > Datum: donderdag 20 oktober 2011, 17:2120-10-11 17:21 Nr:238299
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:238280
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Natuurlijk ontwormen Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Christel Provaas schreef op donderdag 20 oktober 2011, 14:36:

> Als je met kruiden de voedingsbodem voor wormen onaangenaam maakt, kweek
> je toch geen resistentie?

Definieer "onaangenaam".

Onaangenaam klinkt voor mij als een situatie die niet ideal doch overleefbaar is, althans voor een deel van de populatie.
Niet alle endoparasieten gaan dus dood in die "onaangename" setting. Degenen die blijven leven waren op een of andere manier beter uitgerust om in deze minder ideale situatie te overleven, ze krijgen nakomelingen, die deze gunstige eigenschappen vererven. Degenen die het niet redden in die onaangename situatie krijgen geen nakomelingen. Dus na 1 generatie heb je uitsluitend afstammelingen van de wormen die de onaangename omstandigheden hadden overleefd.
Dan ga je weer zo'n kruidenkuur doen. Wederom ga je uit die wormen (afstammelingen van de wormen die de 1e kuur met glans hadden doorstaan) een selectie maken. De zwakkelingen eindigen weer op het gras, de beteren gaan op naar de volgende ronde. Ze krijgen nakomelingen, die nu allemaal afstammen van opa's en oma's die de 1e ronde hadden overleefd, en ouders die de 2e ronde hadden overleefd.
Op naar kruiden-kuurtje nummer 3. Je hebt nu al te maken met wormen die allemaal afstammen uit een familie van kruiden-warriors. Het aantal zwakkelingen is nu al veel kleiner, want hun ouders konden tegen een kruidenkuur, net als hun overgrootouders. Het restantje zwakkelingen wat er nog over was eindigt weer op het gras en mag niet meer meedoen voor de volgende ronde. Degenen die de kruidenkuur ook nu weer hebben doorstaan mogen weer fokken, samen met partners die ook al een familiegeschiedenis hebben van kruidenoverlevenden. Deze nakomelingen mogen door voor kruidenkuurtje nummer 4.

Vraagje.... Hoeveel wormen eindigen nog op het gras tegen de tijd dat je bij kruidenkuurtje nummer 10 bent? Zo'n 99% van de wormen zal dan lachen om die kuur, want ze zijn allemaal afstammelingen uit een familie die inmiddels al 9 kruidenkuurtjes heeft overleefd.
De eerste kuur werkte redelijk goed, maar bij kuur nummer 10 reageren de wormen nog maar nauwelijks.
En dit IS resistentie in optima forma.

> Een zware besmetting dient grondig te worden
> aangepakt, maar een wormonvriendelijke darmflora creëren kan toch niet
> verkeerd zijn?

Als je er al in slaagt om een wormonvriendelijke darmflora te creeren dan zal de pret voor korte duur zijn. Je hebt hier te maken met een vijand die kampioen is aan het zich aanpassen aan onprettige omstandigheden. Het hele leven van de worm is al een sterk staaltje van overleven van onprettigheden, droogte, vorst, opgegeten worden en in een bad maagzuur terecht komen, etc. De worm is kampioen aanpassen aan onprettige omstandigheden doordat de generaties zo kort leven en het nageslacht massaal is. Als zo'n worm 10.000 eitjes legt hoeft er maar 1 jong uit te komen dat toevallig goed tegen een kruidenkuur kan en het nageslacht is veilig gesteld.

Als er al een goede kruidenkuur bestaat dan is het zaak om er voorzichtig mee om te springen zodat we er zo lang mogelijk lol van hebben. Maar die idioten van een stel fabrikanten gaat doodleuk claimen dat er geen resistentie kan optreden, dus iedereen gaat weer even kwistig met het spul aan de gang als met ivermectine, en dus kunnen we straks deze kruidenkuurtjes ook weer afdanken als een gepasseerd station.

Penicilline was ook zo'n kruidenkuurtje, ok, kwam uit een schimmel, maar dat is ook "natuurlijk". We weten allemaal (hoop ik) dat inmiddels het grootste deel van de bacteriestammen resistent is geworden tegen penicilline. Resistentie hou je niet tegen.

Enfin, het hele voortplanten en uitselecteren van zwakkere wormen is iets dat ik zo voor me zie als in een versneld afgespeelde film, waarbij na elke ronde de zwaksten afvallen en de sterksten door mogen gaan, waardoor je na een paar rondes de populatie hebt verbeterd.
Ik vind het zo helder dat ik er met de pet niet bij kan dat dit hele gebeuren niet voor iedereen een simpele matter of fact is. Kan iemand mij nou eens uitleggen (bij voorkeur iemand die recent het kwartje heeft zien vallen) wat nou het grote obstakel is om te kunnen zien hoe resistentie ontstaat? Wellicht kan ik het dan voortaan beter uitleggen, zodat het voor iedereen duidelijk is dat als een middel niet 100% effectief is dat het dan maar heel kort kan werken voordat er resistentie tegen is opgetreden.

Misschien is een animatie iets? Een hele kluwen wormen, de zwakkere zijn blauw, de sterkere zijn rood, met alle kleurgradaties ertussen in. De jongen vererven de kleur van een van beide ouders. Dan iedere keer een kruidenkuur die de blauwere wormen verdrijft. Zodat je na iedere kuur de populatie steeds roder ziet worden, en er na elke kruidenkuur steeds minder blauwe wormen worden afgevoerd. Tot er na een tijdje alleen nog maar rode wormen over zijn en de kruidenkuur niks meer doet.
Zou zoiets het voor sommigen duidelijker maken?

Frans
Volg datum > Datum: vrijdag 21 oktober 2011, 11:0821-10-11 11:08 Nr:238339
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:238313
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Natuurlijk ontwormen Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Nils Vellinga schreef op donderdag 20 oktober 2011, 20:27:

> Nee, er zijn namelijk geen "beide ouders" :-P

Dat betwijfel ik. De meeste parasieten kennen zowel geslachtelijke als ongeslachtelijke voortplanting. Waarbij meestal bij moeilijke omstandigheden (gif) juist wordt overgeschakeld op geslachtelijke voortplanting. Niet geheel toevallig overigens, want geslachtelijke voortplanting zorgt voor meer genetische variatie en daardoor een grotere aanpassingsmogelijkheid tegen wisselende (moeilijke) omstandigheden.

> Jij wilt ook alles maar dood hebben, logisch dat ze zich verzetten en
> resistentie maken.

1) Ik wil niet alles dood hebben, ik constateer slechts dat ALS je een middel gebruikt dat er resistentie zal optreden tenzij je zorgt dat er geen nakomelingen meer kunnen ontstaan van parasieten die wel tegen het middel kunnen.
2) Resistentie heeft niets met verzet van de worm te maken, het is niet iets dat wormen doen of zelfs maar voor kiezen. WIJ veroorzaken resistentie door de zwakke wormen te doden en de sterke wormen te laten leven. De wormen veranderen niet, maar wij selecteren met het gif/kruiden met welke wormen we verder willen fokken. Het is een onbedoeld maar onvermijdelijk effect dat optreedt zodra we het de wormen lastig proberen te maken met welk middel dan ook.

Voor de goede orde: Wat ik beschrijf over resistentie is geen mening, die discussieerbaar is, maar een simpel feit dat bewezen altijd optreedt en waarvoor zelfs rekenmodellen bestaan.

> Voor mij moeten ze niet dood in het lichaam van mijn paard, laten ze dat
> doodgaan maar buiten doen.

Het maakt niet uit waar ze dood gaan. Het enige wat belangrijk is is dat ze geen nageslacht meer kunnen produceren, terwijl de achterblijvers dat wel kunnen. De achterblijvers (die zich niet lieten verjagen) krijgen dus een voorsprong.

> En Neen, omdat JIJ sambal in je eten niet erg vind, is dat helemaal geen
> garantie dat jou nakomelingen sambal ook geen probleem vinden.

Als ik sambal lekker vind, dan is er een grotere kans dat mijn nakomelingen sambal ook lekker vinden. Erfelijkheid beperkt zich niet tot haarkleur. Als ik 1000 nakomelingen krijg, dan zitten er vast wel een hoop bij die sambal lekker vinden. En als die nakomelingen de enigen zijn die zich mogen voortplanten, dan zal de volgende generatie nog meer samballiefhebbers bevatten. En als je 10 generaties lang iedereen vermoordt die niet van sambal houdt, dan hou je uiteindelijk een familie over van sambal-liefhebbers.

Sambal is overigens een wat lastig voorbeeld. Wellicht gaat het beter als je het beter kunt visualiseren. Probeer het eens met haarkleur.

Je wilt mensen verdelgen met een kruidenkuur. Helaas werkt de kruidenkuur niet voor 100%, de blonde gaan wel dood maar de donkere niet.
Na de eerste kuur zijn alle blonde mensen dood, alleen de donkere mensen kunnen zich nog voortplanten. Die krijgen nog af en toe een blond kind, maar die haal je met een volgende kruidenkuur ook weer weg. De volgende generatie die zich mag voortplanten is donker, en had zelf ook donkere ouders. Nu worden er nog maar heel weinig blondjes geboren. En als je die met kruidenkuur 3 verwijdert, dan hou je uiteindelijk alleen maar donkere mensen over, die geen blonde kinderen meer krijgen. De kruidenkuur heeft geen effect meer, want er zijn geen blonde mensen meer. Er zijn nog steeds mensen, maar niemand gaat meer dood van de kruidenkuur.

In feite kun je stellen dat de mensen resistent zijn geworden tegen de kruidenkuur.
Dit zou niet zijn gebeurd als het middel 100% effectief zou zijn geweest en alle mensen (blond en donker) had verwijderd.

> Het moge duidelijk zijn, (en met Ivermectine is het niet anders) dat je
> meer moet doen dan ontwormen, om de besmetting zo laag mogelijk te houden.

Prima, maar daar ging het niet over. De stelling was dat kruidenkuren geen resistentie in de hand werken, maar die stelling is onjuist.

Frans
Volg datum > Datum: vrijdag 21 oktober 2011, 20:1821-10-11 20:18 Nr:238358
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Nieuwe voedingscalculator; alpha-test Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Hallo iedereen,

Tadaa!!! Nieuws proost_wijn

Bij deze proefkonijnen gezocht die de nieuwe voedingscalculator willen uittesten. Dit is nog niet de officiele nieuwe versie; er is zoveel veranderd dat ik hem eerst in besloten kring (jullie) wil uittesten.

Wat er veranderd is sinds de vorige versie:

1) Overzichtelijkheid.
In plaats van een enkele pagina is het nu een flow die je moet doorlopen, waar je steeds verder of weer terug kunt gaan. De opmaak is ook overzichtelijker geworden.

2) Nieuwe huisstijl-elementen.
De nieuwe knopjes willen we over de hele website doorvoeren. De 'flow-balk' bovenaan krijgt op meerdere plekken een bestemming (onder andere de 'bestel-flow' van de webwinkel). Uitklapbare tekstelementen met meer informatie.

3) Gegevensbeheer. Je kunt nu alles wat je invoert over een paard opslaan. Ook kun je eigen gewasanalyses opslaan. Je hoeft alles dus maar 1 keer in te voeren, ook als je meerdere paarden hebt. Het idee is dat als je nu toch paarden invoert dat we die tzt ook voor meer dingen kunnen gebruiken dan alleen een voedingsadvies, we denken aan logboeken voor bekappen en dat soort zaken. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar je moet ergens beginnen.

4) Meer intelligentie. De voedingscalculator vraagt veel meer gegevens, maar kan hiermee dan ook beter advies geven. Een leuke noviteit is dat de voedingscalculator rekening houdt met de actuele fructaanindex en weersomstandigheden (en een windchill factor gebruikt speciaal voor paarden met een al dan niet natte vacht). De voedingscalculator adviseert niet alleen maar 'gras' zoals de vorige versie maar kan verschillende voertypes aan, en schroomt er zelfs niet voor om in bepaalde uitzonderlijke omstandigheden haver te adviseren. ssst
Een consequentie van dit alles is dat de voedingscalculator het advies van dag tot dag aanpast aan de actuele omstandigheden. Daarom is er ook een overzichtspagina waarop al je paarden staan met het voedingsadvies voor dat specifieke moment.

5) Meer data. Er zijn enkele nieuwe voedingstypen en likstenen toegevoegd. Verder is er een onderdeel over vitaminen toegevoegd. Momenteel ben ik bezig om ook aminozuren in de lijsten toe te voegen. In principe kan de voedingscalculator nu ook berekenen hoeveel liter water je paard op een bepaalde dag nodig heeft, of merriemelk als het om een veulen gaat. Die laatste twee zitten er nu nog niet in maar zijn gemakkelijk toe te voegen.

6) Nog allerlei kleine ditjes en datjes.

Ok, wat leuk zou zijn om te testen/feedback:

1) Hoe zinvol is dit? De hoofdbedoeling is om te laten zien dat paarden niks tekort komen met een ruwvoer-dieet. De 2e bedoeling is om hier kennis mee te verzamelen en uiteindelijk tot een model te komen dat de realiteit zo nauwkeurig mogelijk weergeeft. Vind je dit een toegevoegde of educatieve aanwinst voor de website? Ideeen om dit nuttiger/beter te maken?

2) Fouten eruit halen. Simpeler kan het niet. Komt het ding met rare adviezen, foutmeldingen, of ziet het er raar uit in jouw browser? Laat het even weten.

3) Het aantal rassen is nogal beperkt. Kies bij jouw paard voor warmbloed of koudbloed en laat weten in hoeverre de vacht en de voedselbehoefte afwijkt van dit standaard-model. Het is maar een kleine factor in de berekening maar wel leuk om mee te nemen. Als je belangrijk meer of minder voert bij een bepaalde weersomstandigheid dan de voedingscalculator berekent dan hoor ik dat graag.

4) Data invoeren. We hebben wat "test-paarden" ingevoerd maar het is leuker/nuttiger/handiger om met een varieteit aan echte paarden verder te rekenen. Alles wat je nu invoert wordt bewaard voor de uiteindelijke versie, dus het is sowieso geen verspilde moeite.

5) User interface. Hoe intuitief kun je de voedingscalculator gebruiken? Zitten er onduidelijkheden in? Zijn er dingen die je mist?

Enfin, ik zal vast vanalles vergeten hebben te vragen, maar dat komt dan later wel.
De testversie (en die is in principe alleen bedoeld voor forumdeelnemers) kun je vinden op:
www.paardnatuurlijk.nl/cgi-bin/vcalc.cgi

Groeten,
Frans
Volg datum > Datum: vrijdag 21 oktober 2011, 21:0521-10-11 21:05 Nr:238362
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:238361
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Nieuwe voedingscalculator; alpha-test Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
muriel schreef op vrijdag 21 oktober 2011, 20:55:

> Met muis vliegt cursor door het scherm, met tab en shifttab kan ik velden
> invullen.

Wat bedoel je hier precies mee?

> Paard 2 extreem gevoelig, moeilijk op gewicht te houden, door combinatie
> van ras en equine metabolic syndrome, geen arbeid, 20 jaar oud, merrie
> Krijg advies eerste paard dat gras/hooi voldoende is dus prima, maar bij
> tweede paard dat ik luzerne, bietenpulp en dan haver of zemelen (voor
> calcium/fosfor verhouding).

Wat bedoel je met "moeilijk op gewicht te houden"? Valt snel af?
Bietenpulp/luzerne/zemelen is voor een "extreem gevoelig paard" niet per definitie verkeerd als je wilt dat ie aankomt.

Hij zei toch niet "haver" of zoiets???

Frans
Volg datum > Datum: zaterdag 22 oktober 2011, 12:1522-10-11 12:15 Nr:238380
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:238378
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Frans een heel fijn weekendse verjaardag...! Super hoe jij (en Ilona) jullie inzetten voor het paardenwelzijn. Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Dank allemaal voor de lieve felicitaties!
Heel leuk om zo'n onderwerp te zien als ik toch even achter de computer duik. :-D

Pfff, wat gaat die tijd toch snel....

Frans
Volg datum > Datum: maandag 24 oktober 2011, 20:3024-10-11 20:30 Nr:238452
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:238361
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Nieuwe voedingscalculator; alpha-test Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
muriel schreef op vrijdag 21 oktober 2011, 20:55:

> Met muis vliegt cursor door het scherm, met tab en shifttab kan ik velden
> invullen.

Ok, komt denk ik door de context-specifieke hulp. Heb je een klein beeldscherm?

> Paard 2 extreem gevoelig, moeilijk op gewicht te houden, door combinatie
> van ras en equine metabolic syndrome, geen arbeid, 20 jaar oud, merrie
>
> Krijg advies eerste paard dat gras/hooi voldoende is dus prima, maar bij
> tweede paard dat ik luzerne, bietenpulp en dan haver of zemelen (voor
> calcium/fosfor verhouding).
> Lijkt mij niet echt de bedoeling.

Waarom niet? Moeilijk op gewicht te houden en tegelijkertijd insulineresisentie, lijkt mij juist perfect om die bietenpulp te even met wat luzerne en zemelen om de mineralenverhouding recht te trekken.

Frans
Volg datum > Datum: maandag 24 oktober 2011, 20:3224-10-11 20:32 Nr:238453
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:238364
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Nieuwe voedingscalculator; alpha-test Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
muriel schreef op vrijdag 21 oktober 2011, 22:20:

>> Wat bedoel je met "moeilijk op gewicht te houden"? Valt snel af?
>
> Nee, juist te dik.

Oh, dat begreep ik dan verkeerd.

> Ja, het zei zemelen of haver nog wat moet ik even checken

Haver kan hij alleen zeggen bij (zeer) zware arbeid, als het met ruwvoer door teveel volume of te weinig graastijd niet meer lukt.
Ik denk dat je onbedoeld wat verkeerde dingen hebt aangeklikt.

Frans
Volg datum > Datum: maandag 24 oktober 2011, 20:3624-10-11 20:36 Nr:238454
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:238367
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Nieuwe voedingscalculator; alpha-test Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
MarshaBart schreef op vrijdag 21 oktober 2011, 22:50:

> Hoewel ik even na moet denken over het aantal uren grazen per dag.
> Bart heeft 24/7 de beschikking over gras. Hij staat op weiland met een
> gemiddelde grasmat. De calculator zegt dat 12 uur grazen voldoende is.

Dat betekent niet dat hij maar 12 uur op de wei moet, maar dat hij die hoeveelheid gras in 12 uur non-stop grazen naar binnen zou moeten kunnen krijgen. Paarden grazen niet 12 uur lang non-stop, dus in de praktijk moet hij langer op de weide staan.
En dat is dus een ruw gemiddelde, hangt uiteraard heel erg van de specifieke wei af en de gretigheid waarmee het paard graast.

Frans
Volg datum > Datum: maandag 24 oktober 2011, 20:5124-10-11 20:51 Nr:238455
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:238371
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Nieuwe voedingscalculator; alpha-test Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
e m kraak schreef op zaterdag 22 oktober 2011, 1:17:

> - de link Achtergrond voedingscalculator
> (http://www.paardnatuurlijk.nl/weetjes/voedingx.htm) leidt naar pagina
> over Voeding, gelijk de andere link
> (http://www.paardnatuurlijk.nl/weetjes/voeding.htm)

Ja, die pagina over de achtergrond moet ik nog aanpassen.

> - veld Ras: kun je me uitleggen waarin koudbloed, warmbloed en volbloed
> systematisch van elkaar verschillen (ik neem aan dat je daar niet de
> temperatuur van hun bloed bedoeld) en waarom daarnaast gekozen is voor de
> 3 specifieke fokdoelen arabier, draver en shetlander?

De bedoeling is dat daar zo'n beetje alle rassen inkomen. Verschillen tussen rassen zijn er op gebied van vacht (belangrijk voor berekening van chill-factor), gevoeligheid voor fructaan, en metabolisme.

> - Als ik, persoonlijk, aan koudbloed denk dan denk ik aan zware
> trekpaarden en fjorden. Maar waar vallen ijscoos dan onder?

Dat hoor ik graag van jou. Ik heb zo'n vermoeden dat ze niet zo snel last hebben van koude, wat gevoeliger voor suikers zijn dan gemiddelde paarden, en wat eten betreft denk ik net iets minder dan gemiddelde koudbloeden nodig hebben.
Harde data over dit soort zaken heb ik niet kunnen vinden dus dit soort fijnafstellingen doen we dan maar met de natte vinger.

> - opmerking vormgeving: als je terugbladert vinkt de optie Delen zichzelf
> steeds opnieuw aan - irritant.

Die optie gaat denk ik helemaal weg.

> - opmerking vormgeving: slider toevoegen omdat de uitleg niet altijd
> binnen de gegeven ruimte past wat de veldvormgeving doet verspringen.

Slider zal lastig gaan omdat je om daar mee te scrollen het betreffende veld moet verlaten. Ik denk nog even over een oplossing.

> - opmerking vormgeving: "(...) Hieronder staan een paar knoppen waarmee
> (...)"
> Dat zijn geen knoppen maar links, althans zo ziet het eruit.

Ja, dat moeten nog knoppen worden.

> -----rectificatie: het lukt wel, met de knop Toepassen.
> Het leek in 1ste instantie echter alsof die knop niet werkt omdat die
> grey-out is.

Tot je iets verandert. Misschien moet ik die knop maar aanzetten zodra je de cursor op zo'n veld zet of zo, dan is dat duidelijker.

> - mijn ijscoos (dus ook de hengst, maar die niet apart) krijgen méér dan
> 7.4 kg hooi per pony/etmaal en nog steeds bouwt zich "een tekort" (wat
> weet ik niet precies behalve dat héél langzaam zich een
> gewicht/conditieverlies opbouwt) langzaam op als ik daar niet een ietwat
> luzerne/haver/pulp combi bij voer (dat ietwat moet je zien als verhouding

Als je invoert dat ze snel afvallen dan zal hij dacht ik al adviseren om zo'n mengsel bij te voeren?

> aangezien alle waarden in het groen staan wordt geen liksteen geadviseerd.

Jawel, maar je moet wel eerst op de knop 'Advies' drukken. Ik zal dat maar automatisch maken, want zo is het onduidelijk dat je dat moet doen.

> Waarom hebben mijn ponies dan toch behoefte er aan? Weliswaar wisselend en
> niet zoveel als ik soms van anderen hoor, maar toch.

Er lijkt een soort "ondergrens" te zijn. Je kunt berekenen wanneer ze meer nodig hebben, maar er lijkt een beetje een soort standaardwaarde gelikt te worden ook al zijn de mineralen in orde. Nou ja, mensen houden ook van wat zout ook al hebben ze geen tekort. In de voedingscalculator ga ik uit van zo'n 10 gram per dag.

Frans
Volg datum > Datum: maandag 24 oktober 2011, 21:0024-10-11 21:00 Nr:238456
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:238375
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Nieuwe voedingscalculator; alpha-test Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Marlies Sanders schreef op zaterdag 22 oktober 2011, 9:15:

> Hier ook Geen zoutbehoefte volgens de calculator, toch wordt er nogal wat
> aan het blok gelikt. Alles is verder groen dus ik zou dus ook een blok
> zonder toevoegingen nodig hebben,denk ik dan.

Zie het antwoord aan Egon.

> Als ik 2 kilo invoer, zegt hij dat dat dus 0 uur is? Wordt het dan wel
> meegerekend?

Ja, maar hij geeft alleen hele uren aan (wordt wat flauw als ik ga zeggen in hoeveel minuten en seconden het maar zijn portie gras op zal hebben). Voor 2 kilo gras is geen uur nodig.

> Nu heb ik maar een heel klein weitje dus bij mindere weersomstadigheden
> en in de winter mogen ze er al helemaal niet op, dus ik ben dan bang voor
> E tekort, zomers kunnen ze zo ook niet zoveel opslaan, lijkt mij? Maar
> nergens een waarschuwing?

Bij de pagina over Evaluatie zegt hij wel wat over vitamine E, maar dat we niet kunnen bepalen of het genoeg is of niet.

> Persoonlijk vind ik het dan ook jammer dat er selenium in de chevy-vit zit
> want ook die kom ik niet tekort?

Primair is dat goedje bedoeld om seleniumtekorten aan te vullen. De combi Vit E en Se werkt op zich goed, ze ondersteunen elkaar, maar je moet niet teveel Se voeren. We zijn nog op zoek naar een goed vitamine E supplement zonder selenium. We hebben het eens als test aan Khani gevoerd toen hij een keer door een draad was gebroken en zich te goed had gedaan aan beschimmeld hooi, en daarna wat problemen kreeg. (Hengsten hebben sowieso meer vitamine E nodig en bij weefselschade nog veel meer). De normale dosering gaf na een poosje verschijnselen van een selenium-overschot, dus bij langer durend gebruik is Vit E zonder Se beter.

Frans
Volg datum > Datum: maandag 24 oktober 2011, 21:0124-10-11 21:01 Nr:238457
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:238384
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Nieuwe voedingscalculator; alpha-test Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Arabesk schreef op zaterdag 22 oktober 2011, 15:29:

> persbericht de deur uitdoen hierover !!! proost_wijn

Nou nog eerst maar even alle onvolkomenheden eruit halen.

Frans
Volg datum > Datum: maandag 24 oktober 2011, 21:1324-10-11 21:13 Nr:238458
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:238429
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Nieuwe voedingscalculator; alpha-test Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Martina schreef op maandag 24 oktober 2011, 12:28:

> Ik was net vergeten bij de Start bij Flame z'n gewicht te veranderen van
> de standaard 400 naar 650. Toen ik daarna weer op verder klikte tot ik
> weer was waar ik gebleven was (Basisvoeding) had mijn paard opeens een
> tekort aan VEP (71%). Ik denk dat dit mis is gegaan omdat ik dus weer
> terug ging naar de start om het gewicht te veranderen?

Als het goed is past hij dat vanzelf aan, behalve wanneer je bij basisvoeding op "opslaan" hebt geklikt, want dan ligt de voeding vast.

> Als je een foto upload kom je niet meer terug in de calculator-flow als je
> op Terug klikt. Via terug in je browser kom je er wel weer.

Ow, zal ik naar kijken.

> Als je vorige week je paard een handje muesli hebt gegeven lees je bij
> Toon berekeningen dat je je paard een supplement moet geven van Equilife
> F4F... Beetje overdreven... ;-)

De bedoeling was om aan te laten geven of het paard van het "traditionele" voedingsschema van kilo's krachtvoer komt (waarbij het een tijd gaat duren voordat het paard gemakkelijk van ruwvoer kan leven), zodat de calculator daar rekening mee kan houden. Telt natuurlijk niet bij een keer een handje.

> Misschien moet je het qua hoeveelheid krachtvoer wat nuanceren bij het
> begin...? Ze krijgen hier allemaal wel es een mini hoeveelheid muesli,
> maar ik ga ze daarom geen supplement geven.

Ik zal het duidelijker maken.

Over die muesli, ik kwam bij alle onderzoek naar voedingswaarden vitaminen en aminozuren wederom tegen dat er in al die graanproducten eigenlijk niks zit, meestal een factor 10 minder dan bij hooi, en dan ook nog eens in scheve verhoudingen.

> En eh... kun je in je Fructaanindex ook een plek op hoogte in de Eifel
> maken ;-)

Daar was ik ook al eens mee bezig maar ik denk niet dat dit er heel snel van gaat komen...

> Nog gefeliciteerd met je verjaardag proost_wijn Time's fun when your're
> having flies ;-)

Thanks! proost_wijn
Frans
Volg datum > Datum: maandag 24 oktober 2011, 21:3124-10-11 21:31 Nr:238462
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:238445
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Nieuwe voedingscalculator; alpha-test Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
joop schreef op maandag 24 oktober 2011, 18:49:

> zeer interessant en bruikbaar. Wonend in FR kan ik niet makkelijk
> weersomstandigheden aanpassen. Ik had niet meteen door dat je kan kiezen
> voor 24 buiten zonder schuiltstal (klinkt zo cru maar al mijn 14 paarden
> leven zo zonder probleem)

Hier bij 4 van de 6 hebben we ook 24 buiten zonder schuilstal. Het enige verschil is dan dat bij berekening van de voedselhoeveelheid meegekeken wordt naar neerslag. Bij een schuilstal ga ik er van uit dat paarden gaan schuilen (of ze hebben er geen last van maar dan hoeven ze er ook niet veel meer om te eten).

> Docile: 800kg koudbloed merrie die niet werkt en altijd buiten staat
> zonder stal met voldoende gras tot haar beschikking blijkt dan niet genoeg
> koper binnen te krijgen (89%) (verder alles groen) geef ik aan de 5 ster

Je moet natuurlijk wel je eigen gras invoeren (dat best wel meer koper kan bevatten).

> rocky te geven (vanwege koper) zou ze komen op 94 %. en krijg ik het
> advies:

Dit is dus 1 van de redenen waarom ik meer koper in de liksteen wil hebben, omdat ik al vaker heb gezien dat koper en zink een beetje marginaal kunnen worden.

> Dan gaan we over op Merlin, ruin, 20, arabier, aan de magere kant, in de
> wei geen gras meer, geen aanpassing voor temp: 7.4 kg hooi, dat is slechts
> een half baaltje, (volgens mij heeft hij wel een hele baal per dag nodig),

Hangt er van af wat het vochtgehalte van dat hooi is.Ik neem aan dat 7.4 Kg de droge stof was?

> aangevuld met: 0.4 luzerne + 0.5 bietpulp + 0.2 zemelen. Ik ben bang dat
> Merlin met de aanvulling en een halve baaltje hooi niet genoeg gaat
> aankomen.

Wel opgegeven dat hij snel afvalt en dat hij moet aankomen?

> gewicht te blijven. De laatste 3 krijgt hij al maar die 46.7 kg vind ik
> indrukwekkend, al leg je uit dat dat te maken heeft met watergehalte.
> Hoeveel emmers gras is 46.7 kg? Ik vraag me af hoe je aan die berekening
> van 12 uur komt.

Ik ben ergens een onderzoek tegengekomen waarin ze hadden onderzocht hoeveel graastijd paarden nodig hebben voor een bepaalde hoeveelheid gras, en dat dus verwerkt in de voedingscalculator. En daar komen eigenlijk best wel realistische tijden uit vond ik zelf.
Die hoeveelheden gras vind ik ook indrukwekkend, maar als je kijkt naar de hoeveelheid "droge stof" dan ziet het er best normaal uit. Vers gras is ook loeizwaar, dus die waarden in 12 uur tijd grazen (waarbij ondertussen al dat water wordt uitgeplast) vind ik ook realistisch. Paarden drinken ook 40 liter water per dag, en dat wordt fors minder bij grasconsumptie. Zie dat gras dan ook als 7 kilo gras plus 33 liter water, en dan is het ineens niet meer zo gek dat ze in totaal 40 kilo nat gras naar binnen werken.

> Gigi: volbloed merrie van 17 jaar, geen werk, voldoende gras tot haar
> beschikking heeft zonder de weersomstandigheden in aanmerking te nemen van
> alles genoeg, (dus ook zout) Ga ik echter kiezen voor groningen 11 graden
> windkracht 4 krijg ik:
> Toeslag VEP van 544 eenheden per dag wegens gevoelstemperatuur van 4°C in
> Groningen
> is 11 graden met weinig wind echt is koud?

Windkracht 4 is best wel een straf windje. Als je met 11 graden in die wind gaat staan dan kan ik me voorstellen dat dit hetzelfde is als bij windstil weer in 4 graden gaan staan.

Nou moet ik toegeven dat ik die wind-chill factor best wel vaag vind. Meteorologen schijnen er nogal ruzie over te maken over hoe je dat het beste kunt berekenen, en daar zitten forse verschillen in. De berekening die ik gebruik vind ik wel redelijk kloppen met onze paarden.

> Standaardadvies is 100% gras
> Vervanging gras door 50% hooi wegens actuele fructaanindex Groningen
>
> waarom?

Als er veel fructaan in het gras zit adviseert hij om er minder van te eten, en dan moet er natuurlijk wel wat anders voor in de plaats komen. Hoeveel minder dat hangt af van de fructaanhoogte en de gevoeligheid van het paard voor fructaan.

Frans
Volg datum > Datum: maandag 24 oktober 2011, 21:3324-10-11 21:33 Nr:238464
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:238459
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Nieuwe voedingscalculator; alpha-test Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Helena Sidiropoulos schreef op maandag 24 oktober 2011, 21:18:

> het enige (na vluchtig invullen Sorry! ) dat ik wel spijtig vind is dat
> je niet rechtstreeks kan terugklikken naar de afzonderlijke tussenstappen
> in de calculator

Je kan toch op de knop 'terug' klikken?

Frans
Je leest nu alle berichten van "Frans Veldman"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
5061 berichten
Pagina 313 van 338
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact