InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
5061 berichten
Pagina 308½ van 338
Je leest nu alle berichten van "Frans Veldman"
Volg datum > Datum: maandag 3 oktober 2011, 23:203-10-11 23:20 Nr:237369
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:237345
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Even meedenken Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
e m kraak schreef op maandag 3 oktober 2011, 17:57:

> Ik heb mee gedacht en hoewel ik achteraf de indruk heb dat dat niet geheel
> welkom was,

Prima welkom. Alleen raakte ik op een gegeven moment het spoort kwijt van wat je nou eigenlijk wilde. Je bent het met me eens dat in de meeste gangbare stenen teveel ijzer zit, en dat veel paarden te weinig koper en/of zink krijgen. Dan maken we een steen waarin we dat verbeteren, en dan ineens is het niet meer goed?

> Met alle respect voor de initiatieven, maar ik vind de magnesiumwinkel van
> Frans eigenlijk kwakzalverij waarin niets getest noch solide onderzocht
> is.

Ja, bitloos rijden is ook niet goed onderzocht en of natuurlijk bekappen beter is is ook al niet wetenschappelijk bewezen, en of 24 uur op stal staan schadelijk is is ook niet solide onderzocht.

Wat we in goede PN-traditie doen is waarnemen, beredeneren, ervaringen vergelijken, en uiteindelijk ben je het na een tijdje wel met zijn allen eens dat 24 uur op stal staan slecht is, dat hoefijzers slecht zijn, etc.

Van magnesium is bekend dat het de cellen gevoeliger maakt voor insuline. Dat is in ieder geval bij mensen bewezen zo en om die reden wordt magnesium vaak voorgeschreven door reguliere artsen bij type II diabetes. Aangezien de koolhydraatstofwisseling bij alle zoogdieren exact eender werkt is de link naar paarden met insulineresistentie (wat eigenlijk ook type II diabetes is) niet zo vreemd. Daar komt bij dat (al voordat wij met magnesium begonnen) er in het buitenland al spectaculaire resultaten werden geboekt met magnesium-suppletie bij paarden. Inmiddels zijn er ook in Nederland toch echt zoveel mensen die goede resultaten halen met het verstrekken van magnesium dat je onder de gunstige effecten niet meer onderuit kunt. Iemand mag er van mij gerust een wetenschappelijk onderzoekje aan wagen hoor.

> Andere minerale chemie, zoals Mg, Cu, Zn, Cr, Se, etc ... kunnen het beste
> via (kunst)mest aan het hooiland "gevoerd" worden.

Dat kan ook. Ik kan aan de fabrikant vragen of ze de mineralen behalve in een liksteen ook in een zak kunnen doen, dan kun je ze over je land kieperen in plaats van ze rechtstreeks aan het paard geven.
In principe heb je gelijk hoor, maar het is vaak gewoon erg lastig (vooral als je afhankelijk bent van weide of hooi van derden) alles precies goed in je gewas te hebben.

> er wordt maar wat aangekloot met paardenhooi!
> Wat eigenlijk wel vreemd is, want het merendeel van de hooiverkoop betreft
> volgens mij tegenwoordig verkoop aan particuliere consumenten zodat het
> consumentenrecht van toepassing is.

Ik zou daar maar geen punt van maken want voor je het weet heeft niemand nog zin om hooi te gaan maken voor paarden. Zoveel levert dat niet op.

Frans
Volg datum > Datum: dinsdag 4 oktober 2011, 13:304-10-11 13:30 Nr:237398
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:237319
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: interessante site over gras Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
cindy altorf schreef op maandag 3 oktober 2011, 5:33:

> http://www.calmhealthyhorses.co.nz/bbs/zboard.php?id=gra
>
> interessante site over gras, laag potassiumgehalte en de invloeden op bijv
> laminitis , spieren en hormoonsysteem

Mwah, ik zag eigenlijk niks nieuws op die site. Het helpt als je weet dat de Nederlandse naam voor Potassium Kalium is, en voor Sodium Natrium. We weten toch al lang dat paarden een liksteen nodig hebben om het tekort aan Natrium aan te vullen? En dat Kalium zo veel in gras voorkomt dat je dat niet ook nog eens los moet gaan bijvoeren? En dat er in groenvoer zoveel eiwitten (hier proteins genoemd) voorkomen dat je ook daarvan beter niet nog extra kunt gaan bijvoeren?

Wees er trouwens bedacht op dat je informatie gevonden op buitenlandse sites niet zomaar door kunt trekken naar de Nederlandse situatie. Ander klimaat, andere grondsoort, veelal ook andere gewoontes voor wat betreft bemesten, het maakt voor grassen behoorlijk wat uit. Problemen met fructaan komen in Nieuw Zeeland wellicht niet voor, terwijl wij weer minder last hebben van extreme groeispurten omdat de zon hier veel minder krachtig is.

Frans
Volg datum > Datum: dinsdag 4 oktober 2011, 14:174-10-11 14:17 Nr:237399
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:237374
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Even meedenken Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
e m kraak schreef op dinsdag 4 oktober 2011, 1:20:

> Maar of dat nou echt helpt, dat beetje minder ijzer?

Tsja, ik weet ook niet of het nou echt veel uitmaakt dat de weinig keren die ik rijd of ik dat met of zonder bit doe. Ik wil het echter allemaal zo goed mogelijk doen, dus ik rij niet met bit en ik ga ook niet nog eens extra ijzer voeren als ik weet dat mijn paard daar al een overschot van heeft.
Ik snap die redenatie ook niet; waarom zou je WEL ijzer voeren als je ook een liksteen kunt krijgen waar het NIET in zit? De enige steekhoudende redenatie is dat de steen met ijzer misschien een paar euro goedkoper is (heb je ook genoemd). Als dat een doorslaggevende reden is dan moet je natuurlijk gewoon de goedkoopste steen nemen die je kunt vinden en dan hoeven we over dit onderwerp ook niet meer door te zeuren.

> Dat was wrsch iemand anders met je eens. Volgens jouw eigen tabel op de PN
> likstenen pagina, die ik eerder al aanhaalde en die mij heel plausibel
> lijkt, zijn de marges redelijk ruim en moet er echt structureel iets mis
> zijn om aan tekorten te komen.

Volgens diezelfde tabel heb ik toch al heel wat keren als uitkomst gehad dat koper en zink marginaal waren. Ook om mij heen hoor ik zo nu en dan wel dat het koper en zink nog wat lager is dan in de tabel staat.

> Ik heb daar de afgelopen 35 jaar in
> praktijk nog geen last van gehad.

Prima, houden zo zou ik zeggen. Ik laat echter niet ieder jaar opnieuw een bodem-, gewas- en hooianalyse doen, dus ik vind het wel prettig als ik in ieder geval een liksteen heb waar ook nog wat sporenelementen in zitten, ik vind dat een prettige manier van "bijvoeren".

>> Ja, bitloos rijden is ook niet goed onderzocht
>
> Ik dacht van wel, vanuit meerdere invalshoeken zelfs.
> Vanuit de optiek van de patholoog-anatoom die 1000-en jaren na dato zelfs
> nog de schade door bitgebruik kan aanwijzen.

Allemaal geen wetenschappelijk bewijs. Als ze over 1000-en jaren wat kapotte fietsen vinden dan kun je ook niet beweren dat fietsen dus in zijn algemeenheid slecht was voor de gezondheid.

> Vanuit de kennis van de gedragsanalist die weet dat het te zot voor
> woorden is een beest te leren wat je wil door middel van straf (straf is

Is ook al geen wetenschappelijk bewijs.

Wat jij doet is precies hetzelfde als wat ik doe: Kennis gebruiken, gezond verstand gebruiken, je citeert Skinner (terwijl die goeie man nooits iets met paarden heeft getest maar zich voornamelijk met duiven bezighield), om je heen kijken en ervaringen van anderen bestuderen, en uiteindelijk de conclusie trekken "bitloos is beter". Met die conclusie ben ik het helemaal eens, maar er is niks wetenschappelijks onderzochts aan, je gaat op precies dezelfde manier te werk als ik.

>> en of natuurlijk bekappen beter is is ook al niet wetenschappelijk bewezen,
>
> Ik dacht van wel, incluis prachtige grafiekjes over trillingen e.d.

Dan moet je eerst eens wetenschappelijk gaan bewijzen dat er een verband is tussen trillingen en aandoeningen.

> Hoefijzerloos is ook eigenlijk geen issue; het wordt in al mijn
> professionele hoefSMIDboeken aanbevolen, met daarbij de toepassingen van
> ijzers als noodzakelijk kwaad.

Wat er in hoefsmidboeken staat is al helemaal geen wetenschappelijk bewijs.

Enfin, de hele PN-site staat vol met dingen die (nog) niet wetenschappelijk bewezen zijn, maar wel het gevolg zijn van gegevens bestuderen, ervaringen bestuderen, logisch nadenken, etc. Dat magnesium de cellen gevoeliger maakt voor insuline en daardoor de insulineresistentie enigzins teniet doet staat voor mij als een paal boven water, en vele ervaringen van mensen lijken deze stelling te bevestigen. We hebben al meerdere keren meegemaakt dat mensen (vaak op ons advies) proberen het magnesium af te bouwen, waarna het paard weer achteruit ging, tot er weer opnieuw magnesium werd gegeven, en dat een paar keer achter elkaar. Hoevaak moet je dat herhalen voor je de conclusie mag trekken dat zo'n paard dus baat heeft van magnesium? En bij hoeveel paarden moet je dit constateren voor je voorzichtig de conclusie mag trekken dat magnesium "iets" lijkt te doen?

> Het is jouw winkelbelang.

Wij verkopen alleen maar dingen waar wij helemaal achter staan. Als we knoflook tegen vliegen op de site zou zetten, of homeopatische druppeltjes tegen zomereczaam, of bloesempjes om het paard minder schrikachtig te maken, dan zouden we dat grif verkopen, waarschijnlijk vele malen meer dan magnesium. Maar dingen verkopen puur om het geld doen we gewoon niet.

> Je had nmm allang je klanten bij moeten houden
> voor een onderbouwde survey die dan uiteraard op meetbare feiten gericht
> zou moeten zijn want met meningen van al dan niet tevreden klanten schiet
> je niet op.

Precies. Doe eens een suggestie hoe we dat in de praktijk zouden moeten gaan doen? Iedere week heel Nederland en Belgie doorreizen en met een schuifmaatje gaan meten hoe dik de manenkam is, hoe breed de witte lijn is, betalende klanten een placebo verstrekken in plaats van magnesium om een blinde referentiegroep te creeren, enzovoorts?
Maar als jij je belangeloos wilt opwerpen als "magnesium-onderzoeker" dan kun je van ons alle medewerking krijgen hoor! Ik wil wel klanten vragen of er iemand langs mag komen voor een objectief onderzoek.

Frans
Volg datum > Datum: dinsdag 4 oktober 2011, 17:404-10-11 17:40 Nr:237405
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:237403
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Even meedenken Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Moniek schreef op dinsdag 4 oktober 2011, 17:10:

> Nu en al jaren geef ik de paarden twee stenen, een gewone witte steen en
> een rode mineralenliksteen.

Gebaseerd op het idee dat paarden het verschil weten tussen zuiver zout en zout met mineralen, maar helaas is er niets dat hier op wijst en is het ook uiterst onaannemelijk.

> Dit doe ik omdat ik altijd al dacht dat de paarden de keus moeten
> hebben tussen zuiver zout en mineralenzout en inderdaad niet gedwongen
> moeten worden om met het ene, het andere ook op te nemen.

Waarom zou dat moeten? Geef je ook gedemineraliseerd water omdat paarden de keus moeten hebben of ze water met of zonder mineralen willen drinken, en niet gedwongen moeten worden om als ze drinken daarbij ook nog wat mineralen binnen te moeten krijgen?

Zolang het mineralenaanbod, hetzij via drinkwater, hetzij via mineralenblok, beduidend lager is dan wat het paard sowieso per dag binnen zou moeten krijgen, is er niks mis mee.

Paarden zullen in de natuur nooit gedestilleerd water drinken, noch volledig zuiver Natrium kunnen oplikken (tenzij ze toevallig in de Himalaya-mijn terecht zijn gekomen). Het is dan ook veel natuurlijker als er wel degelijk enige sporenelementen aan de liksteen worden toegevoegd. Zijn het niet steeds de gezuiverde producten die ooit een goed idee leken maar bij nader inzien juist voor problemen zorgden?

Hoe langer ik erover nadenk, hoe meer ik tot de conclusie kom dat een zuiver zoutblok helemaal niet zo'n goed idee is, net zo min als "gezuiverde suiker", "gezuiverd graan", enzovoorts.

Natuurlijk, paarden die aan een steen likken zijn op zoek naar Natrium, maar evengoed zijn paarden die water drinken op zoek naar H2O. En die gaan we toch ook geen gedemineraliseerd water aanbieden?

Frans
Volg datum > Datum: dinsdag 4 oktober 2011, 18:154-10-11 18:15 Nr:237414
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:237412
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Even meedenken Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Moniek schreef op dinsdag 4 oktober 2011, 18:06:

>> Gebaseerd op het idee dat paarden het verschil weten tussen zuiver zout en
>> zout met mineralen, maar helaas is er niets dat hier op wijst en is het
>> ook uiterst onaannemelijk.
>
> Er is, in ieder geval bij mijn paarden ook niets dat er op wijst dat ze
> geen onderscheid maken.

Om te veronderstellen dat paarden iets kunnen dat andere dieren niet kunnen moet je toch op zijn minst over aanwijzingen beschikken. En die zijn er niet. De smaakzintuigen van paarden werken niet anders dan die van andere dieren (en mensen) en die zijn evenmin in staat om een honderdste procent zink te proeven verstopt in een lading zo ongeveer puur zout.

> Ik geef in ieder geval geen water waaraan mineralen zijn toegevoegd

In leiding-en oppervlakte water zitten allerlei mineralen. Het ketelsteen in je fluitketel, koffiezetter, etc. zijn allemaal achtergebleven mineralen. Gedemineraliseerd water is te koop (om accu's bij te vullen en je stroomstrijkijzer mee te vullen) maar men vindt het niet lekker om te drinken.
Zuiver zout van Akzo is net zoiets als demineraliseerd water. Beiden onnatuurlijk door de afwezigheid van sporenelementen.

> Nogmaals, zuiveren lijkt me niet nodig, maar toevoegen nog minder.

Helaas is zout alleen gezuiverd verkrijgbaar. Dus zul je er iets aan moeten toevoegen om het weer natuurlijk te maken.

Frans
Volg datum > Datum: dinsdag 4 oktober 2011, 18:434-10-11 18:43 Nr:237418
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:237409
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Even meedenken Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Moniek schreef op dinsdag 4 oktober 2011, 17:58:

> Wel duur, maar misschien is toch het Himalayazout nog het meest pure zout
> zonder toevoegingen.

Meest pure, maar daardoor ook meest ongezonden en meest onnatuurlijke.

De leveranciers van het Himalayazout claimen ten onrechte dat het zout rijk is aan sporenelementen, benadrukken het natuurlijke terwijl het zo onnatuurlijk is als wat, en zijn in hun misleiding helaas nog succesvol ook.

Waarom is Himalayazout onnatuurlijk? Simpelweg omdat paarden geen mijnen delven. Het zout in de Himalaya's is ontstaan door het indrogen van een zee, miljoenen jaren geleden, waarbij de verschillende mineralen allemaal op een ander moment zijn uitgekristalliseerd en er dus een keurige sorteren van alle mineralen in verschillende lagen heeft plaatsgevonden.

Een natuurlijk proces, maar dat maakt het nog geen natuurlijk paardenvoedsel. Aardolie is ook een natuurproduct, eveneens miljoenen jaren geleden ontstaan, tegelijkertijd met het Himalayazout, maar dat maakt het evenmin geschikt voor paarden.
Het hele probleem is dat wij mensen gaten gaan graven in de aarde en al deze spullen die miljoenen jaren geleden daar zijn ontstaan (en daar hadden moeten blijven), naar boven gaan halen. Paarden hebben in de natuur noch de beschikking over aardolie, noch de beschikking over zuiver zout.

Zout van Akzo is niet onnatuurlijker dan Himalayzout. Het zout van Akzo komt ook uit zoutlagen die miljoenen jaren geleden zijn ontstaan, alleen halen zij het niet als pure kristallen naar boven maar pompen ze er water in, wachten tot het zout is opgelost, pompen het dan weer op, en drogen het dan weer waardoor het water verdampt en het zout achterblijft. Het enige dat verloren gaat is de fraaie kristalvorm, maar ook die kun je zo weer terugkrijgen door het zout op een andere manier te drogen. Het strooit dan alleen wat minder gemakkelijk uit je zoutvaatje, dus daarom doet men dit niet.

Aan zout worden geen stoffen toegevoegd, daar is geen enkele reden toe want het bederft niet. Het zout van Akzo is precies hetzelfde zout als het Himalayazout. Even oud, even zuiver. En daarmee allebei even onnatuurlijk voor paarden.

Toen we begonnen met deze onnatuurlijke zoutpraktijken kregen vele mensen door de onnatuurlijke zuiverheid een Jodiumtekort. Daarop verplichtte de regering de zoutdelvers om in ieder geval Jodium toe te voegen aan het onnatuurlijk zuivere zout. En zo onstond het Jozo-zout.

Van die les kunnen we wat leren: Zuiver zout zonder sporenelementen is gewoon niet zo gezond. Er is niks natuurlijks aan. Mensen kregen er een Jodiumtekort van, paarden krijgen er wellicht ook tekorten van.

Als ik het idee had gehad dat Himalayzout goed is voor paarden dan had ik het wel via de webwinkel verkocht. Maar het is gewoon nepperij en daar wil ik niet aan meewerken. Jammer want ik denk dat het met een goede aanpak een toppertje was geweest aan omzet....

Frans
Volg datum > Datum: dinsdag 4 oktober 2011, 18:464-10-11 18:46 Nr:237419
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:237415
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Even meedenken Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
e m kraak schreef op dinsdag 4 oktober 2011, 18:25:

> Frans Veldman schreef op dinsdag 4 oktober 2011, 18:15:

>> Helaas is zout alleen gezuiverd verkrijgbaar. Dus zul je er iets aan
>> moeten toevoegen om het weer natuurlijk te maken.
>
> Keukenzout = NaCl = natriumchloride. That's all!

Ik had het niet over "keukenzout" maar over "zout". De zee is ook "zout", en evenmin puur NaCl. Als ik specifiek NaCl bedoel dan schrijf ik dat wel.

> Ik heb geen idee hoever het chemisch onderricht bij Moniek gelukt is, maar
> van jou verwacht ik dit soort geitenwollensokken-natuurlijke-nonsens niet.
> owh

Ik verwachtte dacht dat jij beter kon lezen (en begrijpen) dan dit. :-P

Frans
Volg datum > Datum: dinsdag 4 oktober 2011, 19:264-10-11 19:26 Nr:237423
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:237420
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: galop aan de hand (handgalop?) Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Christel Provaas schreef op dinsdag 4 oktober 2011, 18:54:

> Naast de fiets vind ik nogal gevaarlijk.

Tsja, een paard dat al niet naast je eigen fiets kan lopen moet je al helemaal niet naast andermans fiets (lees: openbaar verkeer) laten lopen.

Voor paarden die wel verkeersmak zijn kan naast de fiets lopen een goede training zijn: onbelast lopen, lange stukken rechtuit, een ideale manier van bewegen die moeilijk is te realiseren op een andere manier.

Voor ons is het een eis dat onze paarden eerst "fietsmak" of "stepmak" zijn voor we er uberhaupt in het verkeer op gaan zitten. Als dat fietsen of steppen al te gevaarlijk is dan kun je er maar beter niet op gaan zitten....

Frans
Volg datum > Datum: dinsdag 4 oktober 2011, 19:504-10-11 19:50 Nr:237426
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:237425
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: galop aan de hand (handgalop?) Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Spirithorses schreef op dinsdag 4 oktober 2011, 19:38:

> Zo denk ik er dus ook over. Doet me denken aan jullie step-foto's. Of
> waren het filmpjes?

Ik denk foto's. We zijn niet zo'n filmmakers eigenlijk. Die step-foto's staan op
http://www.paardnatuurlijk.nl/cgi-bin/fotoserieshow.cgi?id=247

Pfft, ook al weer vier jaar geleden... wat gaat de tijd toch snel!

Frans
Volg datum > Datum: woensdag 5 oktober 2011, 8:585-10-11 08:58 Nr:237452
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:237440
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Even meedenken Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Merel Stoffers schreef op dinsdag 4 oktober 2011, 21:38:

> Het voordeel van die Himalaya-steen vind ik ook dat ie niet zo snel
> 'wegsmelt'. :-)

Yep, het goedje lost minder snel op in water.... en dus ook in speeksel.

Sommige mensen denken dat paarden dol zijn op de Himalaya-steen omdat ze er zo vaak en zo lang aan likken. :-*

Frans
Je leest nu alle berichten van "Frans Veldman"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
5061 berichten
Pagina 308½ van 338
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact