Piet schreef op donderdag 11 augustus 2011, 11:50:
> Het zegt helemaal niks over de hoeveelheid geweld die gebruikt kan worden.
> Het is nog steeds : je dóet het want anders!! In het voorbeeld van Frans
> is dat trekken aan de teugels, maar hoe denk je dat het komt dat bij

> Piet
>
> Waar zit de logica in een dier laten doen wat je
> wil door middel van een voortdurend afleren
Daarom zei ik ook, zolang het positief bekrachtigd wordt en niet bestraft is het goed. Bij het voorbeeld van de hond wordt niks met druk gedaan.
Maar die fase 4 van frans zijn voorbeeld, zou als je het goed doet ook maar met minimale druk voor elkaar te krijgen zijn. Dus je bent voordat je dit wil leren bezig geweest met leren sturen. Dit is net zoals dat je een paard naar achter wilt laten gaan, dan begin je met een lichte druk op zijn borst, deze 'druk' bouw je op totdat je paard een stap naar achter gaat en je laat dan de druk meteen los. Hoe vaker je oefent hoe minder druk je nodig hebt. Deze druk hoeft dus geen pijn te doen. Ik denk ook niet dat je druk met pijn kan vergelijken. Daarom is het ook belangrijk dat je goed naar je paard blijft kijken. Jouw voorbeeld met de zweep, daar heeft het desbetreffende paard zeker klappen gehad met de zweep, dus die weten als ik niet ga lopen krijg ik pijn, maar met de druk doe je ze niet perse pijn. Das hetzelfde als dat er iemand tegen jou aanleunt en je doet automatisch een stap naar achter. Heb je dan pijn?
En ik vraag me dan ook wel af hoe jij je paard met clicker achteruit hebt leren lopen (niet aanvallend bedoeld, maar gewoon iets wat ik me afvraag). Met een clicker bevestig je makkelijker het gedrag wat je wilt zien. Ik heb het 'mijn' paard geleerd door hem op zijn borst naar achter te 'duwen' en toen hij een stap achteruit ging, heb ik dit meteen met een click en een worteltje beloont. Ik heb mijn paard geen pijn gedaan, positief beloont en toch druk uitgeoefent. Al heel snel hoefde ik maar mijn vinger ernaar toe te wijzen en hij wist wat de bedoeling was en dat hij daarvoor positief beloont werd. En hij vind clickeren hartstikke leuk.
Ik weet trouwens dat ze bij
parelli dit ook oefenen dmv het leadrope te bewegen, en dit steeds meer, totdat het paard naar achter gaat. Ik weet alleen nog niet wat ik hiervan vind, omdat ik hier geen ervaring mee heb, maar het lijkt mij dan ook een druk op het halster geven, dus werk je altijd wel met druk. En ook deze druk wordt opgevoerd tot het paard doet wat jij wilt.
Niet dat ik
parelli nu in bescherming neem, nee hoor. En ik gebruik niet alleen maar de clicker of
parelli bij 'mijn' paardje. Ik kijk naar wat voor hem werkt.