Coralie schreef op vrijdag 5 augustus 2011, 10:48:
> Christel Provaas schreef op vrijdag 5 augustus 2011, 7:12:
>
>> Hoefvorm is een gevolg van bodem, stimulatie, slijtage etc. Als een paard

>> afslijten als de houding niet verandert.
>
> Mee eens, paard is duidelijk scheef (links gebogen). Ben daar mee bezig.
> Maar ik probeer t te snappen hoe t precies werkt...
Een duidelijk links- of rechtshandig paard zal nooit recht worden. Wel kun je trainen dat hij zo recht mogelijk wordt. Maar de voorkeur zal altijd blijven, net zoals bij rechts- of linkshandigheid bij mensen. Ik denk dat je extreem veel zou moeten oefenen om deze 'handigheid' te minimaliseren. Veelvuldig korte spieren en banden oprekken helpt, zeker als je wil rijden, en het zal altijd nodig blijven. Want dat uurtje dat je traint kan niet op tegen de 23 uur in voorkeurshouding.
Buck is linksgebogen; zijn rechterhoef is daarom breder, groter, warmer, beter ontwikkeld want doet meer dan de linker. Ik werk echt al jaaaaaren aan het compenseren van de zwakkere kant dmv training, het is áltijd een aandachtspunt wanneer ik hem onder handen heb, elke dag, maar de hoeven veranderen daarin niet mee van vorm en het verschil wordt niet kleiner. In de wei en in de paddock staat hij dommelend met hoofd en hals boven het rechterbeen, en niet in het midden van zijn schouders. Bochten in vrijheid worden via de rechterschouder genomen.
Het trainen heeft tot gevolg dat hij onder zadel links net zo wendbaar is als rechts en niet scheef aanvoelt, maar als ik uit beeld ben, is rechts gewoon weer favoriet.