Zaterdag een meneer op cursus gehad, die zelf geen paard rijdt, maar een vrouw heeft die ment. Haar paard is 6 jaar, heeft een bokvoet en ijzers onder. Het gebrek aan kunde van diverse smeden om dit op te lossen bracht hem er toe de cursus te volgen om zelf meer kennis op te doen.
Morgenmiddag heb ik een afspraak om te kijken of ik hen kan helpen.
Op weg naar huis van een ander probleemgeval zat ik daar over te denken.
Ik heb ooit bij en samen met AdB een test gedaan en dat ging hierom : Of ik aan de voeten van een paard kon zien óf en hóe een paard scheef was.
Nou is het antwoord op het eerste gedeelte van die vraag vrij voor de hand liggend, want als je bij Antoine thuis komt zíjn er alleen maar paarden die minder of meer scheef zijn.
In verreweg de meeste gevallen bleek dat scheefheid gepaard ging met een hoge en een lage voet.
Ik heb me pas onlangs de vraag gesteld wat er nou eerst is.
Is het de scheefheid van de schouders ( en de rest van het lijf) die de voeten ongelijk maakt of is het de ongelijkheid van de voeten die de schouders scheef maakt.
Dat begint al bij een veulen. Ik denk, als leek, dat een veulen iets in de hals of de rug moet mankeren om een "bok"voetje te ontwikkelen want ik geloof niet dat er veulens zouden zijn die geboren worden met een te korte hals en daarom altijd (!) bij het grazen dezelfde voet naar voor en dezelfde voet naar achter houden, waardoor de ene voet steiler wordt dan de ander.
Hier begint de scheefheid van de voet dus in het lichaam en alleen een therapeutische behandeling in samengaan met consequent het gebrek aan slijtage van de hiel aan de stijle voet opheffen kan het veulen behoeden voor misschien wel scheefheid voor de rest van zijn leven en de slager nog voor zijn tiende jaar, omdat ie " ongeneeslijke
Hoefkatrolonsteking]">HKO" heeft.
Mijn volgende vraag is
Kun je een paard met scheve voeten blijvend recht krijgen?
Ik denk zonder blijvende training bijna zeker te weten van niet.
Nu gaat het voorbeeld wat ik geef niet helemaal op omdat een paard een heel andere schouder- romp verbinding heeft dan een mens, maar toch....
Stel je eens voor dat je een schoen aantrekt zonder hak en een met een hak van 3 cm.
Ga recht staan.
Dat lukt niet want je heupen zitten op ongelijke hoogte
Nu zou je misschien door te trainen wel kunnen bereiken dat je op de een of andere manier je spieren zó beheerst dat je ondanks die ongelijke hak tóch recht staat.
Maar zo gauw je ontspant, of 2 weken niet oefent ben je weer zo krom als een krab.
Zo kun je je ook afvragen waarom je een paard moet blijven trainen om te voorkomen dat het resultaat wat je bereikt hebt weer teniet wordt gedaan.
Kun je als mens gemakkelijk die ongelijke schoenen die je lichaam scheef duwen uitschoppen, een paard kan dat niet. Jij zult moeten zorgen dat je de voeten zó gelijk houdt dat het niet meer scheef gedrukt wordt.
Kan een smid dat? Kan een professioneel bekapper dat die ook maar eens in de 6 of 8 weken komt?
Nee, dat kunnen we alleen zelf omdat we dat kunnen doen wanneer het nodig is.
Ik weet niet hoe jullie erover denken maar als er niet te veel gaten in mijn redenering geschoten kunnen worden, zou dit best wel weer een stuk argumentatie vóór het Natuurlijk Bekap Systeem kunnen zijn.
Piet
Waar zit de logica in een dier laten doen wat je
wil door middel van een voortdurend afleren