Karin schreef op woensdag 3 augustus 2011, 7:38:
>
> Zou toch van de zotte zijn als een stamboek een verbod aan iemand op mag
> leggen??
>
Het is zelfs zo dat een stamboek juridisch gezien maar heel weinig kan, er is in Brussel van alles geregeld waar een stamboek zich aan moet houden. Het is vooral gericht op registratie en cijfers kunnen afgeven aan de belanghebbende instanties. Dan nog wat informeren van de fokkers en heel veel ouwehoeren. Vanuit Brussel is een stamboek zelfs verplicht om alles in te schrijvenwaarvan pappa en mamma een geregistreerd stamboekbewijs hebben. Dus zelfs als jij een hengst gebruikt hebt zonder deklicentie met zware gezondheidsfouten die vererft kunnen worden, zijn zij nog verplicht om het veulen in te schrijven. Daar hebben ze wel weer iets op gevonden om het in het x-register op te nemen. Over de kwaliteit van de merries die gebruikt wordt hebben ze al haast helemaal geen invloed. Vandaar dat ik de primering op een stamboekbewijs wel nuttige informatie vind.
Hoe de dieren getraint en gehouden worden is geen zaak van het stamboek en ik zou het ook zeker niet waarderen als zij b.v. tegen mij zouden gaan zeggen dat mijn paarden niet 24/7 buiten gehouden kunnen worden en zonder bit onverantwoordelijk is omdat het volbloeden zijn. Hoe moeilijk het soms ligt heb je kunnen zie bij het Trekpaarden stamboek, de handeling couperen is verboden en het stamboek is na wat tegenstribbelen dat ook gaan uitdragen aan de leden. Echter een groep fokkers wilde daar niet aan en bleven naar de keuring komen van het stamboek met gecoupeerde paarden. Het stamboek stond daarin machteloos. Hoewel zij hadden opgenomen in de reglementen dat gecoupeerde paarden niet mogen deelnemen wapperde de eigenaren met een verklaring van een
DA dat de paarden door medische problemen hun staart waren kwijt geraakt en niet waren gecoupeerd vanuit cosmetische oogpunt.
Dat de organisaties die dit soort drama's als in Valom beter moeten functioneren ben ik volledig mee eens. Eerst maar eens wettelijk regelen dat een dier geen produkt is.
Wel zou ik het waarderen als sommige stamboeken meer zouden informeren over welzijn en gezondheid. Een tijdschrift als in de Strengen (KWPN)
heeft altijd al veel artikelen over voeding, ziektes, weidebeheer etc maar juist de kleine stamboeken is het maar mager.