Maru schreef op woensdag 15 juni 2011, 16:07:
> Wij kregen ooit eens uitleg op school over
> de bovengrondse opslag van kernafval, waar doodleuk verteld werd dat de
> staling gemakkelijk 1000-en jaren aanwezig kon blijven, maar maak je geen
> zorgen dat wordt wel goed gecontroleerd hoor
Eh, dit is lichtelijk optimistisch. De halfwaardetijd van Plutonium bedraagt 240.000 jaar. En dat betekent niet dat je er dan van af bent: als de straling nu 1000 keer hoger is dan veilig is, dan is het na verstrijken van die 240.000 jaar nog maar 500 keer hoger dan veilig. Nog eens eenzelfde periode en het is nog maar 250 keer hoger dan veilig. Enzovoorts.
Natuurlijk moet het spul bewaakt worden. Dat is dan nog een "paar" duizend jaar lang, nadat de kerncentrale al buiten bedrijf is, een stel bewakers. Die willen ook koffie drinken, dus er moet een kantine komen met koffie-juf. Van die koffie moeten ze plassen, dus er moet ook een WC komen en schoonmakers. Het gebouwtje en hekwerkje moet ook onderhouden worden, dus daar zijn ook weer wat mannetjes voor nodig. Doe er inmiddels ook maar een salarisadminstrateur bij, en een opzichter. En ze willen ook graag een kacheltje in de kantine, hoeveel CO2 gaat dat opleveren?
Een paar duizend jaar lang een compleet bedrijf runnen dat niets produceert maar alleen maar ons afval bewaakt, wat kost dat? Is dat wel meegenomen in de berekening van de "winst" die de kerncentrale in zijn 50-jarige leven opleverde?
Frans