Marianne schreef op maandag, 21 februari 2005, 19:09:
> Esther schreef op maandag, 21 februari 2005, 18:30:
>
>> Ik ben met interesse deze hele draad aan het volgen, en ik heb
> zijn ( toch?), koudbloeden en sobere paarden. Zet een paard dag
> en nacht op een 'rijke' wei en je zult zien dat ze dik worden.
> Grasbuiken noemen we dat, het is niet per definitie een bewijs
> van gezond zijn.
Ja dat probeerde ik dus juist aan te geven!! Ik probeer dus aan te geven dat er in het natuurgebied waar ze het oudje en de kleintjes staan, ruim voldoende voeding is, ook erg gevarieerd. Ik bedoel ook aan te geven, dat het niet op gaat dat er in de winter in zo een soort wei geen voeding meer in het gras zit. Dat is teveel voor de dikkerds, en dan bedoel ik niet een grasbuik, ze worden er echt te dik van. Als het enkel een grasbuik was, dan had ik ze niet op dieet gezet. Bij mijn weten is het ook nog eens zo dat sommige paardenrassen veel efficienter met voeding om gaan. Dat zie je aan ons oudje bijv. die kreeg vroeger echt te weinig, toch heeft ze een oplossing gevonden om te overleven door de vetcystes te maken misschien wel?
Als vergelijk: ga maar 's een maandje lang
> als je de moeite neemt om je werkelijk in voeding etc. te
> verdiepen en het eens af te zetten tegen de arbeid die een paard
> wel of niet verricht, dan is bijvoeren onder de gebruikelijke
> nederlandse omstandigheden bijna onontkoombaar.
Ook dat probeer ik dus aan te geven, dat het wel degelijk af kan hangen van de kwaliteit van de wei!! En ik denk ook dat het per paardensoort misschien wel eens verschillend kan zijn. Op IJsland bijv. groeit er weinig, deze paarden worden in Nederland vaak veel te rijk gevoerd, en daar krijgen ze problemen mee, er zijn bijv. extreem veel IJslanders met eczeem. Nu is mijn plantkunde en aardrijkskunde niet echt heel best, maar wat zou er van nature in Arabie groeien? Hoe hebben die paarden daar overleefd? Ik denk namelijk dat er heel wat verschillen zijn.
> het arme veulen is de dupe. ( Die opmerking is niet aan jouw
> adres hoor, het is een 'algemene' stelling). Die
> rechtlijnigheid eigen ik mij maar toe.
>
Ik geloof niet dat er iemand dit allemaal rechtlijnig bedoelt, ik denk dat het minder simpel ligt als je de verschillende weides zou onderzoeken, de verschillende rassen, en misschien wel de verschillende spijsverteringssystemen. Ik denk namelijk dat er ook verschil is in de efficientie van de voeding verwerken. Sommige rassen kunnen heel schraal, en andere rassen misschien wat minder. Waar iedereen het zeker over eens zou zijn is denk ik dat te dikke paarden ongezond is. Er zijn denk ik heel wat ziektes te bedenken door overvoeding, maar net zoals ondervoeding is dat een probleem. Ik heb hier nu dus een herstellende ondervoede ponnie, en 2 dikkerds. De veulens daarentegen, die doen het prima!! Het blijft kijken naar het paard, voeren is het oog van de meester zegt men wel eens.
Groeten Esther