InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
5061 berichten
Pagina 293½ van 338
Je leest nu alle berichten van "Frans Veldman"
Volg datum > Datum: maandag 13 december 2010, 22:4913-12-10 22:49 Nr:220272
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:220246
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hooi Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
joop schreef op maandag 13 december 2010, 16:42:

> Waarom heb je dat hooi dan laten inpakken.

Om het buiten te kunnen opslaan.

Frans
Volg datum > Datum: maandag 13 december 2010, 22:5213-12-10 22:52 Nr:220273
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:220257
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hooi Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Marijke schreef op maandag 13 december 2010, 19:50:

>> Als we het over hooi hebben dan bedoelen we gras dat zover is gedroogd
>> dat er geen processen meer in plaats kunnen vinden. Schimmels en
>> bacterieen hebben een bepaalde hoeveelheid vocht nodig.

> Is dat zo? Ik heb hier een paard die verdraagt hooi (en bedoel ik echt
> hooi, dus droog genoeg om zonder plastic bewaard te worden) dat in plastic
> verpakt zit absoluut niet. Gaat ze gelijk van aan de diaree. Sinds kort is
> hier een veulen en ook die heeft dit probleem.

Als er meerdere paarden zijn die hier een probleem mee hebben dan denk ik toch dat er iets bijzonders met dat hooi is. Hooi dat is ingepakt is wellicht een tikkeltje vochtiger, hangt ook van je leverancier af, misschien was het toch enigzins vochtig ingewikkeld en heeft er fermentatie plaatsgevonden.

Frans
Volg datum > Datum: woensdag 15 december 2010, 10:3715-12-10 10:37 Nr:220356
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:219631
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Wie heeft er last van? Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
mirel schreef op zaterdag 4 december 2010, 18:55:

> Grappig om te zien dat mijn paard NB geen last heeft van ijsklompem.
> Andere paarden zonder ijzers normaal bekapt hadden dit wel. Hoe zou dit
> kunnen?

Drie redenen:
1) Bij beslagen hoeven vervormt de hoef en wordt cylindervormig. De "bodem" is dan ongeveer even breed als de "uitgang" dus de sneeuw heeft geen reden meer om eruit te komen. NB-hoeven hebben een meer conische hoefvorm, waarbij er een "wigvorm" ontstaat. De sneeuw blijft niet klem zitten omdat de uitgang het breedste deel vormt. De sneeuw "werkt" zichzelf naar buiten toe.
2) Bij NB-hoeven is er veel meer hoefmechanisme. Het is moeilijk om sneeuw te laten plakken aan iets dat steeds van vorm verandert. Samen met de "wigvorm" van het profiel is dit een perfect "lossingsmechanisme" waarbij de sneeuw (en ook steentjes e.d.) actief naar buiten worden gestuwd.
3) NB-hoeven hebben een betere doorbloeding. Al zou de sneeuw plakken, dan nog wordt dit verstoord door het beetje warmte dat de hoeven afgeven. Sneeuw isoleert, dus die warmte neemt toe tot het boven het vriespunt komt, en dan blijft sneeuw niet meer plakken en valt eruit.

Frans
Volg datum > Datum: woensdag 15 december 2010, 10:5815-12-10 10:58 Nr:220358
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:220341
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Dik, dun, te dik, te dun, mager? Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Tony schreef op woensdag 15 december 2010, 1:58:

> Vet kun je meten, maar of het teveel is of te weinig is afhankelijk van
> het gestel. De hoeveelheid vet is daarom niet maatgevend.

De hoeveelheid vet is WEL maatgevend. Vet wordt aangemaakt zodra je meer eet dan je verbruikt. Als er vet is, dan is er teveel gevoerd. Simpel.

Dat opgeslagen vet dient dan als een voedselreserve. Dat heeft als voordeel dat er een periode van voedselschaarste kan worden overleefd, maar het heeft verder een heel scala aan nadelen. (Meezeulen gewicht, hogere belasting pezen, gewrichten, etc. grotere kans op dichtslibben aderen, grotere kans op insulineresistentie, etc)
Aangezien de kans niet groot is dat je paard ineens dagenlang geen voedsel meer krijgt vervalt het enige voordeel van vet, en blijven alleen meer de nadelen over. In principe mag al het vet weg. De omgeving gaat wellicht klagen dat je paard mager is, maar hij krijgt er niks naars van.

Voordat dit misverstand weer naar boven komt: Vet houdt niet warm. Wel bij zeehonden, maar niet bij paarden. Dit omdat bij paarden de huid goed doorbloed is en BOVEN het vet ligt. De isolatie van je huis is ook waardeloos als je de radiatoren aan de buitenmuur hangt, he?

> De relatie tot
> vlees en beendergestel is dat wel. Als die verhouding uit balans is, kun
> je pas een diagnose stellen.

De diagnose is simpel: als er vet is, is er teveel gevoerd. De rest is gewoon geklets eromheen, omdat de meeste mensen graag een excuus verzinnen om maar niet te hoeven toegeven dat ze zich bij het voeren door hun emoties en omgeving laten sturen in plaats van door hun verstand.

Paarden gaan niet dood of worden niet ziek omdat ze te mager zijn, wel omdat ze te dik zijn. Natuurlijk gaan magere paarden ook wel eens dood, maar niet omdat ze dan te mager zijn, maar omdat dit mager worden een secundair effect was van een onderliggende ziekte. Het paard ging dood aan die ziekte, niet aan het gebrek aan lichaamsvet.

Heel vaak is het "mager" lijken van een paard een gebrek aan bespiering. De oplossing bestaat dan niet uit "meer eten" maar uit "meer training". Net als bij mensen. Wil je als vent mooie brede schouders dan moet je niet meer patat gaan eten, maar meer gaan trainen.

Bij mensen weten we het wel, maar bij paarden wordt die fout keer op keer gemaakt. Uiteindelijk krijg je dan een opgeblazen paard met insulineresistentie, dat nog steeds nauwelijks enige bespiering heeft, en door dat overgewicht nog luier is geworden dan voorheen en nauwelijks nog tot bewegen is aan te zetten.

Frans
Volg datum > Datum: woensdag 15 december 2010, 11:1215-12-10 11:12 Nr:220360
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:220277
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hooi Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Spirithorses schreef op dinsdag 14 december 2010, 8:32:

> Kunnen jullie (Frans? Egon? Peter?) mij uitleggen hoe het kan dat de
> voedingswaarde na het oogsten en verpakken nog zou toenemen als je het
> in plastic verpakt. Met name het eiwitgehalte.

Bepaalde bestanddelen die voor paarden onverteerbaar of onbereikbaar zijn kunnen door de bacterien en schimmels worden omgezet in substanties die voor het paard wel voedingswaarde hebben. Schimmels zijn eiwitrijk, en als je die opeet krijg je ook weer extra eiwitten binnen. Wij mensen eten ook champignons, terwijl de paardenpoep waarop ze groeien voor ons geen benutbare voedingsstoffen bevat.

Nou heb ik wel sterk de indruk dat dit verschil in voedingswaarde van hooi/kuil per paard verschillend is. Een gezond paard met een goed gebit en goede darmflora is een meester in het afbreken van hooi en het eruit halen van alle voedingswaarde. Zo'n paard zal zo'n, als het ware "voorverteerd", pak kuil niet als toegevoegde waarde zien. Maar een paard met een slecht gebit en een slechte darmflora is wellicht beter in staat om de voedingsstoffen uit kuil te benutten dan uit hooi.

We hebben ook wel eens per ongeluk een paar pakken kuil gekregen in plaats van voordroog. Dat gooi je ook niet weg als je net een pak hebt geopend en ontdekt dat het erg zuur en nattig is (wat stinkt dat spul zeg!), dus de paarden moesten het er maar mee doen. We merkten niets van een verschil in voedingswaarde.

Frans
Volg datum > Datum: woensdag 15 december 2010, 11:3115-12-10 11:31 Nr:220363
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:219380
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: deken bij paard op stal Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Tony schreef op donderdag 2 december 2010, 2:52:

> Compromissen zijn altijd beter dan halve waarheden. Als je het geld en
> ruimte hebt dan is het makkelijk om vanuit de luie stoel de agenda te
> bepalen.

Wat een onzin! Ik zou het niet eens kunnen bekostigen om onze 6 paarden ergens op een stal te laten zetten! Hoezo moet je geld hebben om je paarden PN-achtig te houden?
Ruimte? Dat is gewoon een keuze. Voor hetzelfde bedrag dat deze boerderij met land kost kan ik ook een fraai appartementje in de grote stad nemen. Alleen wil ik paarden, dus ga ik zo wonen dat ik paarden kan houden. Maar als ik een bootje wil dan ga ik ergens wonen waar ik een boot aan mijn huis kan afmeren. En als ik op loopafstand van horeca en winkelcentrum wil wonen dan ga ik in de stad wonen. En uiteraard stem ik mijn werkzaamheden af op het soort leven dat ik wil leiden. Soms is genoegen nemen met een minder betaalde baan een voorwaarde om precies daar te kunnen gaan wonen waar je je hobbies kunt houden. Heb ik ook gedaan.

> Bij ons gaat dat niet anders. Sommige paarden vinden het heerlijk
> om op de stal te staan, de anderen blijven liever buiten. Sterker: als ik
> de wei open zet, dan staat 75% op stal.

Ja, omdat ze dat gewend zijn. Een hond die een baasje heeft die hem steeds met een stok slaat blijft toch dat baasje achterna lopen. Het is dan net zo idioot om te zeggen: als ie de keus heeft loopt ie dat baasje achterna, dus hij vindt het prima dat hij met een stok wordt geslagen.
Met paarden is het simpel: als je ze niet meer voert in de stal, de deur altijd open laat, dan zullen ze in eerste instantie nog uit gewoonte in die stal kruipen, maar na verloop va tijd krijgen ze die behoefte steeds minder en uiteindelijk komen ze er nog maar zelden in.

> zeker niet als je weet dat in hartje
> Amsterdam gewoon paarden gehouden werden, en die hadden vaak een beter
> leven dan bij de keuterboer in noord/oost Groningen, waar ze turf moesten
> vreten en het water niet te zuipen was.

Zelf gevraagd aan die paarden zeker? Da's net zoiets als die papagaai in de kooi die een veel beter leven had dan zijn collega's in de vrije natuur, want die hoefde niet bang te zijn voor predatoren, had nooit te maken met hongersnood, etc.

Frans
Volg datum > Datum: woensdag 15 december 2010, 12:5715-12-10 12:57 Nr:220377
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:220328
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: 200.000 paarden verpieteren Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Christel Provaas schreef op dinsdag 14 december 2010, 20:13:

> Ik hou mijn hart vast voor dat diploma voor paardenhouders.

Ik ook. Wordt net zoiets als dat ruiterbewijs, dat je alleen maar kunt krijgen door een apepakkie aan te trekken, met een bit op een niet toltend paard te rijden, verplicht een sprongetje te maken, en nog meer van dat soort irelevante waanzin.

Ik zie meer in een stalverbod, waarbij het verboden wordt om paarden zonder uitloopmogelijkheid in een stal op te sluiten.

Frans
Volg datum > Datum: woensdag 15 december 2010, 13:0015-12-10 13:00 Nr:220380
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:220376
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: gewikkelde balen opslaan Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
van lennep schreef op woensdag 15 december 2010, 12:54:

> En over pallets zei hij dat dat niet uitmaakt.

Ligt eraan. Als de plek waar de balen staan in een plas water kan veranderen zou ik ze zeker op pallets zetten. Er zit altijd wel ergens een klein gaatje en anders dan zuigt het hele pak zich vol water.

> Weet je , best nog wel moeilijk dit!

Ach, we accepteren dan maar dat we soms delen van en pak moeten weggooien omdat het toch ergens mis is gegaan.

Frans
Volg datum > Datum: zaterdag 5 maart 2011, 23:145-3-11 23:14 Nr:225653
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: test Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
test

Frans
Volg datum > Datum: donderdag 14 april 2011, 11:0414-4-11 11:04 Nr:228058
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:228051
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Ozon Therapie Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Cedric Coucke schreef op donderdag 14 april 2011, 9:21:

> Voor Piet mijn vriend kan ik je vertellen dat het fantastisch zou werken
> voor rotstraal.
> Je moet weten dat bijvoorbeeld ozongas met een lage concentratie (+/-
> 40mcg/ml ) in 15 seconden alle bekende ziekmakende
> bacterien,virussen,schimmels doodt en dit zonder bijwerkingen.

Kopt, maar het probleem met ozon is dat het instabiel is en sterk oxiderend. Niet echt goed te bewaren zeg maar. Zoals je zelf al schreef moet je het zo ongeveer ter plekke produceren.

> En die farmaceutische lobby heeft er alle belang bij dat wij altijd een
> klein beetje of meer ziek zijn want anders verdienen ze niks.

Dat vind ik een beetje kort door de bocht, het veronderstelt een wereldwijd complot waar ALLE artsen, apotheken, farmaceutici, universiteiten (miljoenen mensen dus) aan meewerken. Terwijl over het algemeen iedereen individualistisch is en graag geld verdient aan het beter maken van mensen en lak zou hebben aan het complot als dat financieel nadelig is voor de eigen praktijk.

De reden dat je geen ozon bij de drogist kunt kopen is gewoon dat ozon niet goed is te bewaren en zich niet in een flesje laat stoppen. Daar is geen complot voor nodig.

> Zijn bedrijf is wereldleider met het produceren van statines en die werken
> sterk cholesterolverlagend.

Is vooral een gevolg van domheid, ge-ent op het waandenkbeeld dat je van vet dik zou worden, waardoor we collectief koolhydraten zijn gaan eten in plaats van vetten. Onnozelheid en incompetentie is een grotere factor dan welk complot ook zou kunnen vormen.

> Hoe meer dubbele koolstofbindingen er zijn in olie,hoe meer ozon het kan
> binden.

Dit begrijp ik niet zo goed. De werking van onzon berust er juist op dat het zich agressief bindt aan van alles en nog wat, precies de reden waarom het onder andere bacterieen en virussen doodt. Op het moment dat het een binding aangaat met iets (virus, bacterie, maar ook olie) dan heeft het zijn werk gedaan, dan is het geen ozon meer, kortom "verbruikt". Zodra jij ozon bindt aan olie is het geen ozon meer maar hou je ge-oxideerde olie over.
Misschien dat je bedoelt dat je het geen binding laat aangaan met de olie maar het daadwerkelijk oplost in olie, zoals je koolzuurgas laat oplossen in frisdrank? Dat lijkt me met onzon niet kunnen, juist door het aggressieve en instabiele karakter van ozon. Ozon maakt geen onderscheid tussen virussen, bacterien en olie maar oxideert vrolijk alles dat het tegenkomt.

> Olijfolie wordt na correct ozoneren een gel zoals vaseline

Wat mijn vermoeden aansterkt dat dus de olie is geoxideerd door de ozon, waarbij de olijfolie EN ozon dus zijn verbruikt en je geoxideerde olie overhoudt.

Nou kan het best zijn dat geoxideerde olie dermate ongezond is dat virussen en bacterieen onverwijld het loodje leggen, maar dat heeft niks meer met ozon te maken. Van zout gaan sommige bacterieen ook dood, maar dat komt ook niet doordat er voor de bereiding van zout chloor is gebruikt.

Je ziet het, een en ander roept nogal wat vragen op.
Graag dus even wat nadere uitleg over wat die "olie" nu precies is.

Frans
Je leest nu alle berichten van "Frans Veldman"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
5061 berichten
Pagina 293½ van 338
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact