Het is maar een idee:
(koudgeslagen honing)
Honing het gouden vloeistof direct uit de natuur, vele mensen kennen de honing alleen als zoet broodbeleg, of in de thee, maar wat is honing eigenlijk, en wat kunnen we ermee?
Bijen nemen suikerhoudende nectar uit de bloemen en dikken dat in tot de ons bekende honing, tijdens dat indikken voegen zij een aantal enzymen toe, een van die enzymen noemen we glucoseoxidase.
In de honing blijft dit enzym intact maar inactief, wanneer dat weer in aanraking met vocht komt (bijvoorbeeld het wondvocht) wordt er geleidelijk glucose omgezet in waterstofperoxide en gluconzuur. Waterstof peroxide werkt desinfecterend, en gluconzuur zorgt voor een zuur milieu, waardoor bacterie en schimmelgroei wordt geremd.
Waterstof peroxide zelf brengt in hoge concentraties meer slechts voor wonden dan goeds, de concentratie die vrijkomt uit honing is echter veel lager, maar wel constant over een lange periode (48 uur) uit onderzoeken blijkt dat dit veel effectiever bacteriƫn dood, zonder schade door productie van vrije radicalen.