Sandra van Bommel schreef op dinsdag 24 augustus 2010, 19:35:
>
> Beide heren doen klassiek dressuur en beiden vertellen over de deugd van
> dressuur bij paarden met problemen.

>
> Kan iemand mij iets vertellen over overeenkomsten/verschillen?
>
> *ben gewoon nieuwsgierig/geinteresseerd*
Het is Antoine de Bodt met dt
Branderup baseert zich op de klassieke dressuur, inclusief de stapsgewijze opleiding aan de hand en het uiteindelijke doel: eenhandig rijden op stang. De oorlogsversie eigenlijk.
De Bodt baseert zich op een bepaald gebied uit de dressuur in zijn algemeenheid en heeft dat stuk tot basis gemaakt: het rechtrichten. Hij heeft dit deelgebied waarschijnlijk genomen omdat hij zoveel vastlopers uit voornamelijk de sportdressuur tegenkwam die allemaal op dezelfde manier weer op weg geholpen konden worden: door de scheefheid te corrigeren. Hij baseert zich daarbij op een oude kreet van de topklassieker Nuño Oliveira: "richt uw paard recht en rijd het voorwaarts." De Bodt is geen klassieker in de zin van paard aan de hand opleiden. Hij neemt de dubbellonge wanneer het beter uitkomt en slaat ook daarmee aan het rechtrichten, dat is nu eenmaal zijn passie.
De Bodt is een echte probleemoplosser waar BB meer een stijlkoning is. De Bodt heeft geen stilistisch ideaal zoals BB dat heeft.
Inhoudelijk verschillen de mannen nogal, hoewel hun doel gelijk is: een in balans lopend paard, dragend vanuit de achterhand, los van de hand. Dit doel is overeenkomstig de klassieke rijkunst. Ter verduidelijking: de antagonist, nl de sportdressuur, vindt 'los van de hand' geen issue en rijdt doorgaans met een ferme aanleuning.
Inhoudelijk zie ik BB altijd (lengte)buiging hanteren. Ook op een rechte lijn wordt er licht schoudervoor met binnenstelling gereden. Dit omdat buiging altijd iets meer traint dan geen buiging. Ook wordt bij het werken aan de hand het hoofd iets naar beneden gevraagd, ter hoogte van de boeg, waarschijnlijk ook vanwege de trainingswaarde. Hoofdhouding op boeghoogte correspondeert met het bekken, je ziet het bekken reageren wanneer het wat lagere hoofd stelling neemt. Bekkentraining is cruciaal, want de basis van de verzameling. Zijgangen zijn de basis van de africhting en worden gebruikt om recht te richten. Alles geschiedt op een laag tempo, maar wel vlijtig om ruggebruik te garanderen.
AdB bemoeit zich niet met de hoofdhoogte zolang het paard niet recht aan twee teugels loopt. Eerst voorwaarts, dus flink de pas erin om de achterhand te motiveren, daarbij het paardenhoofd in de lucht houden totdat dmv figuren (zigzaggen en/of contrastellen) de aanleuning op twee teugels gelijk is, dan mag het paard zijn hoofd laten zakken, omdat dan immers pas de rugbelasting symmetrisch is en er geen ongelijke druk op de voorhand komt. AdB begint pas met zijgangen nadat het paard 100% recht is. Het omgekeerde van BB dus, want die gebruikt juist de zijgangen om recht te richten.
Beide 'systemen' hanteren het principe: aanleuning is het gewicht dat het paard in je handen legt, da's een overeenkomst.
••• Wie de lat altijd hoog legt, leert nooit limbodansen •••