Reeds verschillende jaren krijgt mijn paard in de zomer enkel gras, en in de winter onbeperkt hooi (voordroog eigenlijk, wegens geen plek aanwezig om hooi te stockeren).
Ik ging er wel van uit dat dit voldoende voor hem is, maar ben nu toch weer aan het denken en opzoeken gegaan.
Een paar weken geleden ben ik op reis geweest naar Slovenië. De weides daar worden zo goed als niet bemest en er wordt niet gespoten tegen onkruid.
Het resultaat is dat de weides daar vol kruiden staan, en zeer geschikt zijn voor paarden wegens laag eiwit-gehalte. De paarden kunnen daar waarschijnlijk, net zoals in de vrije natuur, wel al hun nodige mineralen,... uit hun voeding halen.
Eens terug in België valt het nog maar eens op hoe het gras op de gemiddelde paardenweide (de mijne inclusief) eruit ziet. Een paar grassoorten, boterbloem, zuring, brandnetel, wat distels, klaver en af en toe sint-jacobskruid dat doorschiet. Zeer beperkt qua kruiden dus.
Als ik dan kijk naar het gras waarvan ons hooi gemaakt wordt, kan je je daar nog meer vragen bij stellen. Dat is een echte monocultuur, en het gras wordt zodanig bemest (en besproeid tegen onkruid) dat ik me toch vragen stel over het voedingsgehalte hierin.
Eiwitten en vetten krijgen paarden die gehouden worden zoals de mijne waarschijnlijk wel voldoende binnen, maar hoe zit het nu eigenlijk met alle benodigde vitaminen, mineralen, sporenelementen, essentiële aminozuren,..?
Preventief supplementen gaan geven is waarschijnlijk niet de beste oplossing, wegens een risico op een teveel van bepaalde stoffen.
Maar zomaar hopen dat alles goed gaat (blijft gaan) lijkt mij geen betere optie.
Wat doe je nu best?
De weide die ik nu huur (zware kleigrond), huur ik op jaarcontract. Veel kosten (zoals kalken, opnieuw inzaaien, bodem verluchten,..) wil ik daar niet doen, omdat dit pas effect heeft op langere termijn en ik dus nooit weet hoelang ik daar nog kan blijven.
Kan ik best een bodemonderzoek laten doen om te weten wat er al dan niet in de bodem aanwezig is? Of is het ook mogelijk om het gras te laten onderzoeken? (want ik neem aan dat gras niet per se alle grondstoffen uit de bodem even gemakkelijk kan opnemen?)
(maar dan nog, hoe weet je dan dat je paard alle essentiële aminozuren bijvoorbeeld wel binnenkrijgt, want dat wordt denk ik niet getest in zo'n onderzoek?)
Of is het beter om bloed van het paard te laten testen?
Wat denken jullie? En wat geven jullie eventueel extra aan jullie paarden?
groetjes,
tina