InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
1379 berichten
Pagina 84½ van 92
Je leest nu alle berichten van "Anita Cats"
Volg datum > Datum: vrijdag 23 juli 2010, 13:4623-7-10 13:46 Nr:210417
Volg auteur > Van: Anita Cats Opwaarderen Re:209241
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: groeischijven Structuur
Anita Cats
Nederland


1379 berichten
sinds 1-7-2007
Het is wel erg balen, dat je zo lang op antwoord moet wachten. Heb ondertussen al meerdere keren contact gezocht, en gevraagd of mijn mailadres wel goed is doorgekomen, etc :-S . (wacht nog steeds op documentatie groeischijven).
Laarakkers is de laatste waar ik mee in contact ben geweest. Hij heeft vroeger veel paarden ingereden, en is nu gespecialiseerd in de rug vh paard. Hij weet wat er speelt in de sport, en weet wat de gevolgen kunnen zijn. Daar komt bij dat het complex is wat de behandelingen betreft, er zijn veel verschillende rugproblemen. Dat hoeft niet altijd aan de mens te liggen, het kan zijn dat het dier, al op jongere leeftijd is gevallen oid. En dat er later tijdens training uitkomt. Het paard standaard op 3 jarige leeftijd inrijden is hij niet mee eens. Het hangt van erg veel aspecten af. Het ras, de bouw, gewicht ruiter, gangen. Ze willen in de dressuur graag een rechthoekig paard de rug is dan wat langer en kan/is daardoor zwakker. Een paard met vlakke bewegingen, krijgt met minder druk van de ruiter te maken, dan een paard wat hoog opgooit. (gedrag/gedragsverandering op letten, zegt veel) De rijtechniek/houding vd ruiter heeft invloed op de druk.
Daar is onderzoek naar gedaan in wageningen en is bewezen dat een verlichte zit of lichtrijden minder druk met zich meeneemt. (heb daar een link naar maar even niet hier)Welke gang je rijd heeft ook invloed, in de stap belast je met je gewicht. Draf en galop is 3 keer je eigen gewicht, aldus Wageningen.

Al met al, al de visie's die ik heb gehoord, de een veel uitgebreider toegelicht dan de ander, komt erop neer dat wanneer er ingereden kan worden afhangt van het paard, de individue. Wat /hoe toont het paard op dat moment. Wetenschappelijke drukmetingen zijn er volgens Wageningen niet gedaan. Ze zijn al jaren bezig met druk vd ruiter op het paard, maar niet testende op de jonge rug, en zo is een andere wetenschapper bezig met de druk/belasting op de beengewrichten/kraakbeen, hij kon mij/durfde mij geen uitspraak te doen over wat het kraakbeen in de rug voor druk te voorduren krijgt, en hoe het daar op reageert.
Laarakkers verwees mij trouwens door naar het boek, tevreden paard?, ik ken het niet, daar staat meer in kwa druk op de rug. Misschien kent iemand dat boek, en kan wat toevoegen?
Volg datum > Datum: vrijdag 23 juli 2010, 16:4023-7-10 16:40 Nr:210431
Volg auteur > Van: Anita Cats Opwaarderen Re:210427
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: groeischijven Structuur
Anita Cats
Nederland


1379 berichten
sinds 1-7-2007

>
> Dat bewijs wil ik eest wel eens zien, liefst in de authentiek
> peer-reviewed vorm (dus niet een of ander popiejopie hippisch aftreksel).
> Gewoon om reden dat het volgens mij natuurkundig simpelweg onmogelijk is;
> of degeen die je dit wijsgemaakt heeft snapt er niets van; of je hebt het
> verkeerd begrepen; etc...

De belangrijkste factor die de rugbelasting van het paard bepaald, is het gewicht van de ruiter. De kracht schommelt om deze waarde heen door de bewegingen van het paard en van de ruiter, maar gemiddeld is de belasting gelijk aan het ruitergewicht. De schommelingen worden veroorzaakt door de beweging van het paard (bijvoorbeeld groot bewegend dressuurpaard heeft door zijn beweging een hogere rugbelasting dan een vlak lopend westernpaard). Daarnaast is inderdaad van belang of een ruiter doorzit, lichtrijdt of in verlichte zit rijdt. De piekbelastingen zijn lager op het moment dat de ruiter in de stijgbeugels staat vergeleken met het moment dat de ruiter zit
Drs. Patricia de Cocq (leerstoelgroep Experimentele Zoologie, mechanische belasting)

>
>> Welke gang je rijd heeft ook invloed, in de
>> stap belast je met je gewicht. Draf en galop is 3 keer je eigen gewicht,
>> aldus Wageningen.
@Tineke De link was van sitting and rising trot. Maar het duitse artikel heeft het er geloof ik over/!

>
> Hoe komen ze dan bij bovenstaande stellingen en fonkelnieuwe natuurkundige
> wetten?

Drs. Patricia De cocq is degene die het onderzoek mechanische belasting van het paard (door de ruiter) een aantal jaar geleden heeft overgenomen van technisch natuurkundige Kees Spoor.

Hier de link naar de rising and sitting trot.
http://www.jbiomech.com/article/S0021-9290(09)00610-1/abstract

http://www.ezo.wur.nl/UK/MSc+projects/Rider-horse+interaction/

Meer links: http://library.wur.nl/WebQuery/wurpubs?author=Cocq&wq_fld=department(s)&wq_val=EZO&wq_max=100&wq_sfx=wizard&wq_inf1=/css/way_wizard.css&wq_inf2=year&wq_inf3=Publications%20Patricia%20de%20Cocq
Volg datum > Datum: vrijdag 23 juli 2010, 17:5623-7-10 17:56 Nr:210440
Volg auteur > Van: Anita Cats Opwaarderen Re:210434
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: groeischijven Structuur
Anita Cats
Nederland


1379 berichten
sinds 1-7-2007
>
> Ik ben bang dat ik er geen snars van begrijp....ik wil zo graag weten waar
> ik goed aan doe bij een jong, net ingereden paard: lichtrijden of
> doorzitten bv. Verlichte zit of lichtrijden of toch maar doorzitten? Of
> vooral veel stappen?

Dan kunnen ze alles zo mooi beweren, maar ik ga altijd nog af op mijn gevoel en wat ik zie. Ik ga echt niet doorzitten op een paard die zijn rug niet goed gebruikt. Je kan niet van een jong/net ingereden paard verwachten dat ie mooi over de rug heen loopt. Als je wilt doorzitten, is het moment dat je dat gaat doen, het moment wanneer het paard vloeiend ontspannen loopt. Wil jij koste wat het kost doorzitten, nou ga je gang. Je voelt en merkt aan het paard dat dat totaal niet oke is. Ze worden daar helemaal niet beter van, er zit wat op de rug te bonken, want fatsoenlijk zitten is er niet bij, en het paard zal daardoor zeker niet gaan ontspannen. Het is een kwestie van je hersenen gebruiken, voelen en zien.
Lekker lichtrijden, zodat de rug onder je kan bewegen, naar de ontspanning toe. Voor mij zo klaar als een klontje.
Als het paard vloeiend en soepel en ontspannen En voorwaarts loopt, kan je stukjes gaan doorzitten. Je zal het verschil merken, de rug veert doordat de juiste spieren ontspannen. Zo kan het paard je goed dragen.

>
> En hoe het nu zit met beschadigingen aan de groeischijven bij het vroeg
> (en wat is precies vroeg?) inrijden, dat weten we nog steeds niet.

Het is complex, het kraakbeen in het ene gedeelte van het lichaam functioneert weer anders dan het andere kraakbeen. Daar zou een gericht onderzoek naar gedaan moeten worden. Zelfs de mensen die enigzins doorgeleerd hebben, bezig zijn met mechanisme, kunnen niet met zekerheid zeggen wat het in de rug doet.

Andere onderzoeker zei:
Groeischijven die zich (pas) op 6 jaar sluiten, duiden erop dat die groieschijven op zich losstaan vande ontwikkeling van het kraakbeen. Dat suggereert dat het in de tussenwervelschijven toch anders loopt dan bij mijn kraakbeen. (gewrichten ledematen) Hoe het dan zit met remodelering in de jeugd, kan ik niet zeggen.

Of:
Er is wel bekend dat kraakbeen na het bereiken van de puberteit onvoldoende mogelijkheid heeft om te remodeleren en dus om te herstellen. Voor het bereiken van de puberteit wordt de kraakbeen structuur aangepast op de mechanische belasting die het kraakbeen op dat moment ondervindt.

Als je jong (gewrichts)kraakbeen belast, kunnen er als aanpassing op die belasting veranderingen optreden in de compostie en structuur van het kraakbeen.
Het heeft veel weg van bot. Als je dat een tijdje met rust laat (astronauten) wordt het poreus en bros. Als het om andere redenen poreus en bros wordt (sommige vrouwen in/na de overgang), dan helpt het om bijv. te zwemmen. De allerbeste truuk van bot is natuurlijk dat het breuken kan helen.

Wij zouden niet zeggen dat `Het kraakbeen is zo sterk als het op dat moment belast wordt', hoewel er dus wel aanpassingen plaatsvinden.
En bedenk dat het om langdurige processen gaat: een astronaut heeft niet van het ene op het andere moment porueze botten als hij de dampkring verlaat. Hij moet toch echt wel poos (dagen, weken?) gewichtloos blijven om de veranderingen te kunnen merken. En het verschil aarde-ruimte is echt een serieuze verandering van belasting.

Voor (articulair) kraakbeen geldt gaat het ongeveer hetzelfde (maar dan net anders) tot aan de puberteit. Maar wel in veel mindere mate dan bij bot. Herstel van echte schade, zoals bij bot breuken, is na de geboorte bij (articulair) kraakbeen al niet meer mogelijk. En na de puberteit is dus ook het aanpassende vermogen uit de jeugd verdwenen. Wat je dan hebt, daar moet je het mee doen.
Volg datum > Datum: zaterdag 24 juli 2010, 7:4224-7-10 07:42 Nr:210490
Volg auteur > Van: Anita Cats Opwaarderen Re:210384
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Kiyasa en de trailer Structuur
Anita Cats
Nederland


1379 berichten
sinds 1-7-2007
Geertje schreef op donderdag 22 juli 2010, 23:20:

> Ik ben fjordje aan het trainen en uiteindelijk moet ie ook een trailer op.
> We zijn nu bezig met het zeil, iets wat hij echt niet vertrouwt. Vandaag
> zijn we heel wat stapjes terug gegaan en heb ik het zeil gewoon in de bak
> gelegd en zijn er omheen gewandeld.
Hum, ik merk wel dat wat ik de vorige keer gedaan heb, weer gauw op kan pakken/ hetzelfde bereik, en daarna weer een stapje verder kan. Als je zoveel terug moetn, ben je de vorige keer niet geod geeindigd, of ging het toen ook totaal niet. Hier ook zeil erg spannend, Plat loopt ze overheen, nu ook als ik het op een drolletje leg.Nu ga ik het slepen van haar af, dat is eng, maar ze volgt me wel. Als dat vertrouwd is, zeil in aktie, en het geluid, dan leg ik het tegen haar aan. Je zou als het fjortje het zo eng vind, zand erover kunnen gooien en op die manier steeds meer zeil tevoorschijn toveren.....
Ik had nog de merrie/moeder die ik nodig had voor de eerste stappen, daarna was het oke, en ging het steeds beter. Als ze er maar een keer op staan.

> Uiteindelijk heb ik mijn traning omgebogen naar andere dingen...
Ik zou wel iets proberen, dan maar iets wat goed gaat, maar wel ondernemen. Ze worden er zoveel "beter" van.
>

>
> Zafir moet ook binnenkort de trailer op. Ik heb hem ooit gekregen als
> onmogelijk te laden paard. Nou bleek dat sowieso al nooit echt een heel
> groot probleem. Nu staat er op ons bospad een grote groene laadbak zonder
> zijkanten (dus alleen een bodem en hoofdzijde). Ik probeerde een voor de
> grap of Zaf erop zou lopen en ja hoor, inmiddels loopt ie blind achter me
> aan :). Dus die laden zal wel geen probleem meer geven!

Leuk,Helpt allicht, Ik pak ook alles aan wat ik tegen kom, he dat kan ik ook wel gebruiken, of als ik die omkeer of op de zijkant zet....etc etc....
Volg datum > Datum: zaterdag 24 juli 2010, 8:2624-7-10 08:26 Nr:210492
Volg auteur > Van: Anita Cats Opwaarderen Re:210341
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: video van David Lichman (dit weekend in Kootwijkerbroek, NL) Structuur
Anita Cats
Nederland


1379 berichten
sinds 1-7-2007
Het is idd 70 euro voor een dag. mij te gortig, Helaas.
Volg datum > Datum: zondag 25 juli 2010, 8:0225-7-10 08:02 Nr:210527
Volg auteur > Van: Anita Cats Opwaarderen Re:210522
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: groeischijven Structuur
Anita Cats
Nederland


1379 berichten
sinds 1-7-2007
Gemak daar draait het om. Lichtrijden of de verlichte zit gebruiken we om te verlichten. Verlichten van een been of een rug. Of voor jezelf. Zoals ik eerder schreef, spring je in op de dingen die gebeuren. Een paard die gespannen loopt, of iets erg moeilijk vind, of jezelf die het niet fatsoenlijk kan uitzitten, allemaal momenten dat je je aanpast aan de situatie. Het is sneu dat mensen koste wat het kost willen doorzitten terwijl ze het paard daar geen goed mee doen, hangen aan de teugels, bonken ih zadel, balans verlies of de voorwaartse beweging tegenhouden. Of lichtrijden en in het zadel vallen, teugels hangen, de beweging tegenhouden/tegenwerken.

Rengalop is ook zo'n situatie, wanneer we zoveel mogelijk met die beweging mee willen gaan, als je je verlicht, je bovenlichaam naar de manenkam brengt kan je samen met het paard vloeiend bewegen. Je balans en je houding bepaald of je het paard optimaal op dat moment kan laten lopen.

De zwaartekracht, heb eerder hier plaatjes geplaatst waar onze zwaartekracht en de zwaartekracht vh paard zit.

Ze hebben hier met Sinterklaas een 1 wieler laten staan, mijn man kan daar op fietsen, je balans kunnen houden is daar milimeterwerk, zodra je iets teveel naar voren of achteren hang met je bovenlichaam ben je de fiets kwijt. Ik die met sorbet ijsjes loopt, top zwaar. Vergelijkings materiaal. Balans zwaartekracht.

Het moment / de situatie is bepalend wat de beste houding is,
Volg datum > Datum: zondag 25 juli 2010, 8:0425-7-10 08:04 Nr:210528
Volg auteur > Van: Anita Cats Opwaarderen Re:210526
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Zieke jaarling, suggesties gevraagd Structuur
Anita Cats
Nederland


1379 berichten
sinds 1-7-2007
Mooie paarden, zien er idd erg goed uit :-)
Volg datum > Datum: zondag 25 juli 2010, 8:0625-7-10 08:06 Nr:210529
Volg auteur > Van: Anita Cats Opwaarderen Re:210524
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Bitloos mennen met een hengst Structuur
Anita Cats
Nederland


1379 berichten
sinds 1-7-2007

Alles draait toch om de juiste afstelling. Is het niet dat dan een sulky juist stabiel ligt en geen druk op de rug geeft?!
Je leest nu alle berichten van "Anita Cats"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
1379 berichten
Pagina 84½ van 92
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact