InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
1266 berichten
Pagina 74½ van 85
Je leest nu alle berichten van "Marianne"
Volg datum > Datum: maandag 24 januari 2005, 13:1624-1-05 13:16 Nr:21018
Volg auteur > Van: Marianne Opwaarderen Re:21013
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: natuurlijk paardenhouden Structuur
Marianne
Nederland


1266 berichten
sinds 13-2-2004
Spirithorses schreef op maandag, 24 januari 2005, 12:46:

> Marianne schreef op maandag, 24 januari 2005, 9:41:
>
>> Spirithorses schreef op maandag, 24 januari 2005, 6:34:

> Dank je, dat was inderdaad precies wat ik zocht.
> Weet jij toevallig ook iets over dat predikaat ? Groet,Pien
> Groet, Pien
> ....met het paard als spiegel....

Nee.. ik ken dat predikaat niet. Maar ik vond wel dit op de website van de NVVR: Tijdschrift VrijRuiter
VrijRuiter is het ledenblad van de vereniging. In dit fraai vormgegeven blad vind je artikelen over natuurlijke paardenhouderij...

Misschien is het de moeite waard om hen 's te contacten - wie weet weten zij het wel. Ik heb overigens ook even bij de FNRS gekeken, want bij ons in de buurt is een manage die de paarden grotendeels in groepshuisvesting houdt (Manege De Burcht, Barneveld) - ze hebben wel 4 sterren maar ik zie op hun site geen NH-predikaat..

Marianne
Volg datum > Datum: maandag 24 januari 2005, 13:3324-1-05 13:33 Nr:21019
Volg auteur > Van: Marianne Opwaarderen Re:21017
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: natuurlijk paardenhouden Structuur
Marianne
Nederland


1266 berichten
sinds 13-2-2004
Peet schreef op maandag, 24 januari 2005, 12:57:

>>
>> Hmm.. wat dat laatste betreft heb ik weinig verwachtingen! De
>> dames Visser en De Rijk hebben o.a. het onderzoek begeleid naar

> Zijn de rapporten van het Welzijnsonderzoek gepubliceerd en/of
> op te vragen?
> groet, Petra
> www.jovarna.tk

Voor zover ik weet, behalve een kort artikeltje in de Hoefslag, is het rapport niet volledig in de openbare media gepubliceerd.
Misschien is het wel in Wageningen op te vragen. Emiel zou het mij sturen maar ik heb het nog niet ontvangen.
groet, Marianne
Volg datum > Datum: maandag 24 januari 2005, 13:5624-1-05 13:56 Nr:21020
Volg auteur > Van: Marianne Opwaarderen Re:21018
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: natuurlijk paardenhouden Structuur
Marianne
Nederland


1266 berichten
sinds 13-2-2004
>>>> Wie kan mij de benodigde info verschaffen? Mag ook per E mail.
>
> Nee.. ik ken dat predikaat niet. Maar ik vond wel dit op de

> grotendeels in groepshuisvesting houdt (Manege De Burcht,
> Barneveld) - ze hebben wel 4 sterren maar ik zie op hun site
> geen NH-predikaat..
>
Maar.. ik geef niet op! Wat vind je hiervan?
Wildgroei en onkunde in de paardenhouderij, met name op de lagere niveaus van de paardensport en recreatie, hebben de laatste jaren het welzijn van paarden danig aangetast. Dat is één van de conclusies die de studentes Diermanagement Marjolein van Boxel en Sophie Witschge trekken in hun afstudeeronderzoek “Waar staat het paard?”. Deze vraag naar de ethische status van het paard stond centraal bij het onderzoek dat de studentes ter afronding van hun HBO-opleiding Diermanagement aan het Van Hall Instituut te Leeuwarden hebben gedaan. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de nieuwe afstudeerrichting Paard en Management binnen de opleiding Diermanagement.
Aan de hand van de dierethische begrippen welzijn, integriteit, verdinglijking en domesticatie is de ethische status van het paard in de Nederlandse paardenhouderij onderzocht. Uit dit literatuuronderzoek blijkt dat het paard wat betreft ‘sociale status’ verschuift van landbouwhuisdier naar gezelschapsdier. Bovendien krijgt het paard steeds vaker een aparte ‘morele status’ toegedicht van recreatie- en sportdier.
Vanuit de (gedrags)wetenschap en de paardenhouderij komt er daarom steeds meer aandacht voor het welzijn van het in Nederland gehouden paard. Uit interviews met toonaangevende mensen uit de paardensport, paardenhouderij en instanties die zich op enige wijze met onderzoek en beleid met betrekking tot paarden bezighouden, blijkt deze extra aandacht ook noodzakelijk. De morele problematiek die men tegenkomt in de paardenhouderij is zo divers als de sector zelf. Uit de interviews kwam naar voren dat de morele problemen zich volgens hen vooral voordoen in de lagere niveaus van de paardensport en de recreatie. Met name particuliere paardeneigenaren maken zich volgens de geïnterviewden schuldig aan welzijnsaantasting bij het paard. Als oorzaken worden onkunde en wildgroei in de paardenhouderij gegeven. De laatste decennia heeft een enorme toename plaatsgevonden van mensen met paarden, maar daarbij waren steeds minder paardenmensen. Het gevolg: verpieterende paarden op kale weitjes vol rotzooi langs het spoor en knuffelpaarden die alleen in een mooie zonnig weekend de stal uit komen voor een urenlange karrentocht.
Met name de mogelijkheid tot het uitvoeren van natuurlijke gedrag en het psychologisch welzijn van paarden worden benadeeld. Paarden zijn in een dergelijke mate gedomesticeerd, dat zij ver van hun natuur zijn komen te staan en voor een groot deel van hun functioneren afhankelijk zijn gemaakt van de mens.
Om de welzijnsproblemen tegen te gaan, wordt goede voorlichting, welzijnswetgeving en een nauwe samenwerking tussen de praktische paardenhouderij enerzijds en de wetenschap en beleidsmakers anderzijds voorgesteld. Gedegen wetenschappelijk onderzoek naar de welzijnsproblemen in de paardenhouderij kan aanleiding geven tot ethische reflectie en uiteindelijk wetgeving, zo concluderen de onderzoeksters

---- ik heb al een lijntje uitgezet naar het Van Hall Instituut waar ze het gaan navragen of een predikaat bestaat of in de pijplijn zit. Ik hou je op de hoogte!

Marianne
Volg datum > Datum: maandag 24 januari 2005, 14:5424-1-05 14:54 Nr:21025
Volg auteur > Van: Marianne Opwaarderen Re:21024
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: onbehandelbaar paard Structuur
Marianne
Nederland


1266 berichten
sinds 13-2-2004
de Haan schreef op maandag, 24 januari 2005, 14:44:

> Esther schreef op maandag, 24 januari 2005, 11:38:
>
>> Frans Veldman schreef op zondag, 23 januari 2005, 21:24:

> hopen, dat ik de eigenaar het dekken uit zijn hoofd kan praten,
> maar hij is super eigenwijs!
>
> Groetjes Anika

Gelukkig maar ... maar wel jammer dat je ons geen vragen gaf op de diverse vragen die gesteld werden. De antwoorden hadden voor ons leerzaam kunnen zijn - dus als je toch nog een momentje voor ons over hebt?

Groet, Marianne
Volg datum > Datum: maandag 24 januari 2005, 15:0124-1-05 15:01 Nr:21028
Volg auteur > Van: Marianne Opwaarderen Re:21025
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: onbehandelbaar paard Structuur
Marianne
Nederland


1266 berichten
sinds 13-2-2004
Marianne schreef op maandag, 24 januari 2005, 14:54:

>>
> Gelukkig maar ... maar wel jammer dat je ons geen vragen gaf op
> de diverse vragen die gesteld werden.

Eh sorry! Dat had natuurlijk moeten zijn: Jammer dat je ons geen antwoorden gaf op de diverse vragen die wij je stelden..

Marianne
Volg datum > Datum: maandag 24 januari 2005, 18:3924-1-05 18:39 Nr:21037
Volg auteur > Van: Marianne Opwaarderen Re:21035
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: natuurlijk paardenhouden Structuur
Marianne
Nederland


1266 berichten
sinds 13-2-2004
Maaike schreef op maandag, 24 januari 2005, 16:52:

>
>> Hmm.. wat dat laatste betreft heb ik weinig verwachtingen! De
>> dames Visser en De Rijk hebben o.a. het onderzoek begeleid naar

>
> Ik vind dat overigens nog geen reden om dan de hele seminar maar
> van tafel te schuiven.. Ik ga iig wel (maarja..als student
> zijnde kost het niks dus dat scheelt ;-))

Hmm. schreef ik iets over Machteld van Dierendonck?

Het onderzoek ging inderdaad over stress-meting bij huisvesting, voeding en na een testfase van een jaar ging de ene helft van de paarden naar Voest en de andere helft bleef in Deurne.
De dames concludeerden " dat een hoge halshouding, het tegen de hand zijn, verhoogde mestfrequentie, verhoogde hartslag, snuiven, snurken en zwiepen van de staart bij jonge paarden als wetenschappelijke vaststelling van stress zijn vastgesteld en ook als zodanig kunnen worden gebruikt "..... sorry hoor, hier zakt mijn rijbroek van af. Dat wist dus iedere kleuter in de paardenwereld al en daar hadden geen tonnen aan besteed hoeven te worden.
Of iedereen graag had willen horen en zwaar teleurgesteld was dat het onderzoek niet zoals jij schrijft, de 'verschillen tussen NH/Deurne'
uitdiepte - tja,of dat zo is weet ik niet. Maar als dat zo is, en er buiten mijn eigen groep nog meer mensen zijn die teleurgesteld zijn over dit onderzoek, dan moeten de dames Visser/de Rijk zich helemaal schamen. Wel weet ik dat de startopties van het onderzoek gaandeweg veranderd zijn en als je welzijnsonderzoek wilt doen, dan lijkt me een vergelijk tussen 'traditioneel paarden houden' en 'natuurlijke paardenhouderij' precies dát waar welzijn gemeten had kunnen worden, namelijk door de verschillen die beide 'kampen' beweren te hebben.
Er zijn totaal geen uitkomsten van de verschillen waarop de paarden bij Voest staan ( groepshuisvesting, hele andere voeding, aangepast op karakter en aard van het paard, paardvriendelijk beleren en inrijden) - maar ik weet wel zeker dat die verschillen evident aanwezig waren.
Ik zet hele grote vraagtekens bij de criteria van de dames onderzoekers, én hun capaciteiten om het welzijn van een paard te beoordelen. De uitkomst is wat mij betreft uiteindelijk niet meer dan 'pijn' lokaliseren. Zit dat toevallig in je hoofd, dan is het hoofdpijn. Onbelangrijk is dan kennelijk waardoor en waarom die hoofdpijn in ontstaan.

Ik vind het volkomen geschift dat er zoveel geld uitgegeven ( ons belastinggeld) wordt aan onderzoeken die nergens toe leiden en tot zulke conclusies komen- als je het welzijn van paarden voor ogen hebt dan kan het niet anders dan dat je teleurgesteld bent over de uitkomst van het onderzoek. De twee studentes van het Van Hall Instituut hebben het kennelijk veel beter begrepen dan jij: als de enorme onkunde in de paardenhouderij en het gebrek aan welzijn van de paarden aan het licht gebracht zou worden, dan komt er wellicht een ethische discussie op gang die uiteindelijk wetgeving zou kunnen beïnvloeden - ten gunste van het paard.
En dan horen wellicht afgereden manegepaarden, stands, 24/7 stal, en nog veel meer ongezonde ellende misschien ooit eens tot een ver en duister verleden.

Met mensen die maar blijven neuzelen op de vierkante meter over zaken die iedere malloot zelf kan verzinnen, heb ik geen enkel geduld en vermoed ik dat het dan ook niet gauw beter zal worden. Denk daar maar eens kritisch over na!

Groet, Marianne
Je leest nu alle berichten van "Marianne"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
1266 berichten
Pagina 74½ van 85
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact