Aafke schreef op dinsdag 13 juli 2010, 8:18:
> Anja S schreef op maandag 12 juli 2010, 19:14:
>
>> Al mijn paarden mogen paard zijn, zo nu en dan moeten ze mij een beetje

> Dit is geen oordeel t.o.v. jou Anja (mocht je dat zo ervaren dan...
>

)
> Dit soort dingen roept vragen bij mij op.. hoever gaat we? En.... wanneer
> is een paard geen paard meer?
Zo vat ik het ook helemaal niet op, Aafke

Maar het is wel een vraag die hoofdpijn, slapeloze nachten en pijn in de buik veroorzaakt.
Voor mensen is het inderdaad anders en soms vind ik dat we daar in doorslaan, dat er mensen zijn die onnodig lijden terwijl de toekomstverwachting uitzichtloos is. Mensen hebben nog een bepaalde vorm van zelfbeschikking, zijn in staat te communiceren in een taal die voor andere mensen begrijpbaar is. Maar ook hier zijn er vele situaties denkbaar waarin mensen dat niet meer kunnen. Tja, en dan? Mijn man weet hoe ik er in sta en weet ook dat mocht ik niet meer in staat zijn kenbaar te maken wat mijn wensen zijn, dat hij in dergelijke situaties de artsen absoluut niet moet laten dokteren of mijn leven proberen te gaan redden, zodat mijn leven daarna bestaat uit "in leven houden". Dat is mijn persoonlijke visie.
Dieren ... dat is lastig, want je kunt ze niets vragen. Wanneer heeft het leven nog zin en wanneer niet? Interpreteer je je menselijke ideeën over kwaliteit van leven of kijk je naar het dier. Dieren hebben geen toekomstverwachting en leven van dag tot dag in het moment van "nu". Denken niet aan over 10 jaar met pensioen gaan of sparen voor een nieuwe auto ... als ze later groot zijn, bestaat niet. Het is nu en verder niets. Gedreven door te willen overleven. Iedere vorm van leven is daar, volgens mij, door gedreven, maar bij dieren primair aanwezig. Lijden in stilte en het vergt tijd en objectiviteit om dit lijden te kunnen inschatten. Een uitzichtloze levensbedreigende ziekte is dan het makkelijkst. Andere zaken, zoals Ingenioso, maakt het lastig, gecompliceerd en twijfelachtig. Wat zie je en zie je het goed? Denk je het of is het zo? De ene dag denk je het stellig te weten, de volgende dag weer niet. Ik heb veel gelezen, veel geluisterd en héél veel gekeken en vergeleken. Kijkend naar het gedrag van "gezonde" paarden, lezen over de sociale behoefte, verifiëren bij artsen en weer kijken ... wikken en wegen ... bij mij is het een proces van maanden geweest, waarbij ik ergens wel wist, maar ook ergens er niet aan wilde. Totdat je heel klinisch een bloknote pakt en plussen en minnen daadwerkelijk op papier zet, gewoon feiten, zonder emotie. Dan zie je de minnen groeien en de plussen ... euhhhh, die waren er niet. Gevoel in de koelkast, want tuurlijk is jouw dier het liefste dier en tuurlijk is jouw dier het mooiste dier en natuurlijk wil je hem/haar niet missen ... allemaal argumenten die jouw belang dienen en niet die van het dier. Kijk eens naar een natuurfilm en zie hoe hard (in onze ogen) de natuur is en bepaal dan of jij volgens deze natuurregels goed bezig bent. Lastig ... pffff!
Aafke, het is verdomd moeilijk en ik denk dat er geen eenduidig antwoord mogelijk is. Ik heb geprobeerd te "luisteren" naar het dier en daarbij mijn emoties buiten de deur te houden. De dood is neutraal, vrij van pijn en angst. Dieren gaan hier anders mee om dan wij mensen. Wij beredeneren, zij niet.