>
> De link werkt niet helemaal goed; het moet zijn:
>
http://www.wbvc.bc.ca - daarna ga je via de table of contents
> naar acupunctuur, waarin een aantal tekeningen staan van de
> meridianen.
>
Ik heb eens zitten 'studeren' op de plaatjes van de meridianen op bovengenoemde site. Opvallend is één lijn die van de neus over de neusbrug, hals en rug naar de staartwortel loopt en een andere lijn die vanaf de atlas een bepaald orgaan verbindt.
Jammergenoeg zijn er geen specifieke punten aangegeven op de lijnen waar je zou moeten drukken om effect te sorteren.
Maar, in z'n algemeenheid zou je dus kunnen zeggen dat de lijn zie van neus naar staart loopt een 'belangrijke' lijn is voor de inwerking van een halster. Ik denk daarbij meteen aan het halster van Cook - ik ben het met Trudy volkomen eens dat de neusriem van dat hoofdstel veel te laag zit, ik zou dat nooit gebruiken. Bij de traditionele hoofdstellen wordt dat een africhtingshoofdstel genoemd, voor een (te) sterk paard. Dat zegt mij al genoeg.
De andere lijn, die van de atlas af loopt... daar heb ik - juist ook in verband met het Cook-hoofdstel ook al vraagtekens gezet in de discussie destijds. Ik koppelde dat aan de (inmiddels bewezen) schade die aan de wervels aangebracht wordt door het sterk inwerken van het hoofdstel om 'diep, laag en rond' te rijden.
Het blijft dus een vraagteken of op de lage neusbrug en de top van de hals ook acupunctuur/pressuur punten zitten.
Toevallig staat er in de nieuwe BIT een artikel over
bitloos rijden, waaruit ik voor hen die het blad niet hebben/lezen graag een stukje wil citeren. Niet vanwege het fenomeen bit of
bitloos, maar meer om de onderlinge verbindingen tussen mond/hals etc. duidelijk te maken.
Quote:
Om te weten hoe rijden met bit werkt in de paardenmond, moet je begrijpen hoe de anatomie van het pard samenhangt met de bewging van het totale lichaam. Het draait hier om details: kleine spiertjes verbinden de tongbeentjes met het kaakgewricht en met het hele gebied rond de nek, waar het hoofd aan de hals vastzit. Het kaakgewricht is het centrum voor de zenuwen die zorgen voor balans en proprioceptie (onbewuste registratie). Proprioceptie maakt del uit van het centrale zenuwstelsel en dus het coördinatiesysteem van je paard. Door proprioceptie weet hij waar zijn hoeven zich bevinden zonder ernaar te kijken. Ook de zenuwen van de onbewuste registratie van de voorbenen van het paard zitte in het gebied van de tongbeentjes. De nek is belangrijk, omdat het kopstuk van het hoofdstel daarop druk kan uitoefenen en er een nauwe relatie bestaat tussen de spieren van de tweede halswervel, het tongbeen, het kaakgewricht, het hoofd en de nek.
Unquote
Nu praten wij natuurlijk niet over een bit, ik vermeld het bg alleen om duidelijk te maken hoe fijn de relatie tussen diverse punten soms afgesteld is, terwijl wij, of de oppervlakkige beschouwer, bij een bit voornamelijk denken aan de inwerking van een stuk ijzer op de lagen.
Welnu Egon, er is nog heel wat 'door te denken' om tot een compleet vriendelijk hoofdstel te komen.. Ik wil toch proberen om uit te vinden waar de specifieke drukpunten op de hoofd en halslijn zitten. Laat je dat eker weten.
Marianne