mirel schreef :>
> Een paard kan 15-20 liter per uur zweten, dus uitdroging kan gemakkelijk
> plaatsvinden. Zweten ontstaat tijdens arbeid, lange transporten of warm
> weer. Als de hittestress lang genoeg duurt, kan het paard door het

> aankomen en daar juist water vanuit het lichaam aantrekken. Het gevolg is
> dat het paard juist nog meer vocht verliest via de darmen i.p.v. dat het
> paard elektrolyten gaat opnemen. Dit met een nog sterkere uitdroging tot
> gevolg.
> Merk hier dat de paarden echt veel meer drinken, wat logisch is. Verder
> word de liksteen naar mijn idee niet vaker bezocht dan normaal. Wat wel
> opvalt is dat mijn paard als hij de kans krijgt zee water drinkt, maar dat
> wil hij ook in de winter wel eens doen.
Eerstens: Waar komt dit bericht vandaan? Van een paardenvoer / electrolytenfabrikant?
Want als je dat zo leest lijkt het welhaast alsof je je paard mishandelt als je geen electrolyten geeft.... Beetje overtrokken en bangmakerij vind ik (niet tegen jou gericht he).
Ik denk dat wanneer je 2-4 uurtjes per week met je paard door het bos klost, je je nooit zorgen hoeft te maken. Een en ander verandert wanneer je paard veel moet werken en al zeker op warme dagen waarbij het paard veel transpireert.
Mijn lespaarden krijgen inderdaad op warme werkdagen electrolyten toegediend ná het werk en op lange lesdagen ook nog de ochtend daarna. Maar we gebruiken het niet standaard, alleen als desbetreffende paard veel moet werken en dan bekijken we het nog per paard. Electrolyten kun je niet opbouwen, noch een vooraad aanleggen omdat ze meteen opgebruikt worden dus het is enkel nodig voor en na de werkuren. Wij geven dat door een hap voer dan, dus niet in het drinkwater omdat de anderen daar ook van drinken en ik zo niet kan zien of ze de electrolyten binnengekregen hebben. Het spul is te duur om te verspillen (Pavo, L'elyte). De paarden eten het gemakkelijk omdat er veel suiker inzit (oppassen dus!).
Indien je twijfelt of je paard electrolyten nodig heeft is het heel simpel: Je merkt dat het paard niet goed herstelt van lange inspanning, is moe en slomig (anders dan loom van de warmte), dof, ongeïnteresseerd en niet blij. Zoutblokken (mineralenblokken) voldoen dan niet meer om de dagelijkse mineralenvoorraad aan te vullen.
Als je paard vrolijk, alert, gezond en speels is, zijn electrolyten absoluut niet nodig.
Het is duur spul dus om het standaard te geven voegt het én niks toe en je bent een dief van je eigen portemonnee (voordat iedereen nu electrolyten meent te moeten gaan geven met dit warme weer....).

Bovendien zit er veel suiker in.
Groet, Pien