InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
5061 berichten
Pagina 282½ van 338
Je leest nu alle berichten van "Frans Veldman"
Volg datum > Datum: vrijdag 18 juni 2010, 8:5418-6-10 08:54 Nr:207218
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:207196
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Fructaan en natuurlijk Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Tony schreef op vrijdag 18 juni 2010, 4:17:

> Volgens mij zit fructaan in alle grassoorten, ongeacht lokatie.

Ja, maar er is wel verschil in hoeveelheid.

> Ik betwijfel of dat -van nature- paarden alleen maar voorkomen op schrale
> gronden waar weinig gras groeit.

Daar hoef je niet over te twijfelen. In de natuur komt overdaad nooit voor... want door een overdaad aan voedsel planten dieren zich sneller voort, en komen er net zoveel eters bij totdat de grens van het voedingsaanbod weer is bereikt.

> Zelfs op de steppen, is in de lente het
> fructaan gehalte hoog,

Bron?

> Grassen hier, zij idd gecultiveerd, maar dat heeft maar weinig te maken
> met dat het hoger zou zijn dan bij andere grassoorten, het is nu eenmaal
> en eigenschap van gras.

Absoluut niet waar. We hebben de grassoorten met de hoogste fructaangehaltes uitgeselecteerd en zijn die speciaal gaan kweken op nog hogere fructaangehaltes. Dat IS cultiveren: de grassoort optimaliseren voor groeisnelheid in een koud klimaat. Hoe meer fructaan, hoe beter de grasplant tegen lage temperaturen kan. En dat is prima gelukt.

> Er lopen hier immers paarden die nooit een stal zien en op
> dezelfde weides lopen als die 's winters op stal staan, en die hebben
> nergens last van in tegenstelling tot hun stal lotgenoten. vandaar mijn
> twijfels bij -de volledigheid- van het fructaan verhaal.

Heb je ook twijfels of roken wel slecht is? Er lopen immers zat oude opaatjes rond die hun hele leven al roken en nochthans nergens last van hebben.

Frans
Volg datum > Datum: vrijdag 18 juni 2010, 11:0818-6-10 11:08 Nr:207238
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:207220
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Fructaan en natuurlijk Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Karen Koomans schreef op vrijdag 18 juni 2010, 9:12:

>> Paarden eten van nature niet het soort gras dat wij ze voorschotelen.
>
> Helemaal mee eens Frans. Ik hoop dat jullie in dat opzicht nog eens wat
> veranderingen willen aanbrengen in de teksten op de PN site? Daar wordt zo
> algemeen over "gras" en "hooi" gesproken, terwijl het heel veel
> uitmaakt wát voor gras en wát voor hooi.

Ik denk dat voor wat betreft fructaan je de weersomstandigheden in de gaten moet houden, en dat het er verder niet zo gek veel toe doet WAT voor gras of hooi je voert. Paarden zijn "opportunistic feeders", wat wil zeggen dat ze uit beperkte grondstoffen zelf alles kunnen maken wat ze nodig hebben. Ze kunnen een verscheidenheid aan vegetatie verteren wat ze heel goed in staat stelt om te overleven op wat voor plant dan ook... maar dit betekent niet dat ze ook die variatie nodig hebben.

Vergelijk het met een kat: die kan leven van muizen, vogels, vissen, en zelfs kunstmatige brokjes gemaakt van rund- en varkensvlees... maar dat betekent niet dat een kat die ergens woont waar geen vis is iets tekort zou komen. Of die alleen maar vogeltjes eet een tekort zou krijgen omdat hij geen muizen eet. In principe is alles goed, als het maar vlees is.

Variatie is iets dat noodzakelijk is voor mensen. Maar wij mensen zijn dan ook bijzonder slecht in de synthese van allerlei voedingsstoffen. Wij kunnen veel dingen zelf niet maken en moeten die uit de voeding betrekken. Wij kunnen bijvoorbeeld in tegenstelling tot verreweg de meeste diersoorten niet eens vitamine C zelf maken. De enige garantie die wij mensen kunnen krijgen dat we voldoende binnenkrijgen is door gevarieerd te eten. Maar ik het het nu over mensen: deze stelling doortrekken naar dieren noemen we antropomorfisme en is niet terecht. Veel diersoorten doen het zelfs uitstekend op een mono-cultuur van EEN specifiek plantje, zoals eucalyptusbladeren (die door andere soorten dan weer geen enkele voedingswaarde inhouden).

Ik weet het, jij bent overtuigd kruidenminner... maar ik ben dat niet:
1) Ik ben geen enkele voedingsstof tegengekomen in kruiden die paarden nodig zouden hebben en die niet in goede kwaliteit hooi zou zitten.
2) Er is mij geen enkele ziekte bekend die paarden zouden kunnen krijgen als ze een bepaald kruid niet zouden eten.
3) Nergens ter wereld zijn ALLE kruiden beschikbaar. In de savannen staan bijvoorbeeld geen wilgen. En toch kunnen paarden zo'n beetje overal leven, ook al vindt je op hun woonplek slechts een uiterst kleine subset van de voor voeding geschikte plantensoorten.

Als men nou nog zou zeggen van "paarden hebben kopersulfaat nodig en dat zit niet in gras, maar wel in kruidje X" dan hadden we hier wat aan, en konden we daar mee verder. Maar de meeste "kruidenbeweringen" komen niet verder dan "er zit IETS in dat ze nodig hebben" en wat dat iets is is onbekend, en het is ook nooit overtuigend aangetoond dat dat iets erin zit. En wie erg in kruiden gelooft vindt de volkswijsheden overtuigend genoeg en is meestal niet eens geinteresseerd om uit te zoeken over welke stoffen we het hebben. Ik heb daar niks mee, met die volkswijsheden. Met name op paardengebied zijn die al vele maken falikant verkeerd gebleken.

Ook wijzelf voeren onze paarden al jarenlang gewoon wat de wei hun verschaft, en dat gaat prima. Vooralsnog zie ik geen enkele aanleiding om te veronderstellen dat het er veel toe doe wat voor grasplantjes je aan je paard voert... als er tenminste maar alles in zit wat het paard nodig heeft, en dat kun je bij een gewasanalyse-lab prima laten uitzoeken.

Frans
Je leest nu alle berichten van "Frans Veldman"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
5061 berichten
Pagina 282½ van 338
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact