Frans Veldman schreef op woensdag 2 juni 2010, 18:50:
>
> Vis is een goede aanvulling op het menu, en voor dieren die moeten
> overleven in een gebied waar 's winters niets te eten is, een noodzaak
> voor overleving.
> Er zijn trouwens niet veel "vegetarische" dieren die echt strikt
> vegetarisch zijn. Koeien eten hazen/konijnen als ze de kans krijgen, en ik
> heb al vaker gehoord dat paarden ook best graag een lapje vlees eten. In
> ieder geval zal een grazend paard wel de nodige insecten, wormen, en dat
> soort spul binnenkrijgen.
>
> Frans
Neem de IJslandertjes die graag een harinkje lusten. En bij de
blauwe buren is ook al vaker melding gemaakt van paarden die half dode vogels opvraten.
Verder sluit ik me aan bij Frans' kritiek op fytotherapie. Ik heb pas nog een heel epistel geschreven waarom sommige dingen gewoon écht onzin zijn. Tuurlijk is de aspirine afgeleid van salicylzuur dat óók in wilgenbast zit, maar wilgenbast is niet de meest ideale oplossing bij pijn omdat salicylzuur veel meer bijwerkingen heeft dan het ACETYLsalicylzuur, oftewel ze hebben er een groepje aangeknutseld. Later knutselden ze hier nog wat groepjes aan en af en vonden ze paracetamol.
Als er werkelijk iets uit planten te halen valt tegen kanker, had de farmaceutische industrie dat allang gedaan. Al was het alleen al omdat ze er rijk van worden

. Er is al een medicijn uit planten gehaald door Solvay Farmaceuticals, een extract uit maagdenpalm: Vincritine. Ze extraheren het nog steeds uit de plant, omdat synthetiseren nóg duurder is. Het had eerst flink wat bijwerkingen, maar nu ze mbv liposomen het medicijn kunnen inkapselen is dat grotendeels voorbij, de liposomen pakken specifiek op de kankercellen en niet meer op alle cellen. Een enorme vooruitgang dus, ten opzichte van de 'kale' plant. Plantje alleen was dus niet ideaal, maar er moest nog ff wat aan geknutseld worden.
Dus niks expres doodzwijgen van mogelijkheden vanuit planten. Maar misschien bieden planten niet altijd en niet vaak genoeg oplossingen voor ziektes.
Bovendien, nogmaals, gaat er aan dat soort onderzoek bij die bedrijven gaan er héél wat studies aan vooraf. En dat is bij fytotherapie, homeopathie en al die andere pseudo-geneeskunst niet het geval. Daar wordt ineens traditie bijgehaald. Oja net als die ijzers die de Kelten al ondersloegen.
En ja Utrecht heeft ook wetenschappelijk onderzoek gedaan naar ijzers en ze kwamen erachter dat de blote voet niet per se over de toon afwikkelt, dus maakten ze een ijzer met rondom een opzetje erin

Geniaal, we hebben nu een wetenschappelijk hoefijzer, met nog steeds ALLE nadelen van hoefijzers, behálve dat ene nadeeltje waarbij het afrollen gefixeerd werd. Driewerf hoera.
De irritatie is inderdaad wederzijds, want ik heb niks met dat kwakzalverij geneuzel. Dat is imo hetzelfde soort gewauwel als dat hoefsmeden uitkramen, getuige bijv. het boek van van Nassau dat eigenlijk het hele wapenarsenaal aan ijzers opnoemt als mogelijke oplossingen tegen
Hoefkatrolonsteking]">HKO met de dooddoener daarbij 'het is per paard verschillend' wat je letterlijk kunt vertalen als "we weten het eigenlijk niet". Bij kwakzalverij is er ook geen consistente aanpak en zijn nog steeds geen wonderen verricht. Anders hadden al die homeopaten al dik betaalde banen in het ziekenhuis.
(Bij)geloof is wat mij betreft het mentale equivalent van een computervirus, het vertroebelt de geest en stoort helder redeneren. Jezelf bezighouden met middeleeuwse sprookjes als alternatief voor serieuze geneeskunde gaat er bij mij niet in. Net zo min als dat mensen zich zand in de ogen laten strooien door smeedkunst uit het begin van deze jaartelling.