Pff, het is toch, naar mijn idee voor 90% zeker, AM
Ik neem me heftig voor om voortaan nóg beter naar m'n intuitie te luisteren. Dan had Joris tegelijkertijd met Fálk al een Cortisol (prednison) gekregen. Ach na jah, ik weet ok wel dat dat ook fout had kunnen uitpakken, niet voor niets heb ik bij grote twijgfel toen gekozen voor "doe dan maar niet".
Toen ik net ging kijken was Joris half van de wereld. Hij lag, ademde heel zwaar, z'n ogen stonden heel vreemd en hij reageerde nauwelijks op mij. Hij had liggend gemest, zo te zien. Zijn achterbenen zijn zwaar verkrampt (= myopathie). Ik heb hem letterlijk geslagen (hard!) om hem alert en overeind te krijgen. Dat viel niet mee.
Eenmaal overeind heb ik zijn staldeur opengezet en geprobeerd, zonder dwang, naar buiten te lokken. Een minuut of twee, drie lang stond hij daar volkomen wezenloos, z'n achterbenen in een hele rare stand naar achteren geplaatst. Uiteindelijk, na een stevige "massage"beurt, werd hij meer "wakker" en toen wilde hij wel zijn stal uitstappen. Hij loopt echt verschrikkelijk, voor valt wel mee, maar achter is 10x niks. Zijn hoeven zijn niet warm. De witte lijn is niks byzonders aan te zien. Geen koorts (37,6 nu).
Ik heb hem met zachte dwang laten bewegen voor een minuut of twee (zoveel dwang als nodig maar gelukkig was er niet veel dwang nodig toen hij eenmaal een halstertje om had en aan een touwtje liep). De verkramping verdween daardoor ten dele, zijn ademhaling werd weer bijna normaal en zijn ogen weer normaal/alert. Dat alles was bij ons varken precies zo. Dat helemaal verdwaasd zijn, maar overigens wél met smaak een brokje opeten als je dat in haar bek deed (dat heb ik bij Joris nu niet getest). Door te stimuleren, indien nodig met dwang, kun je zo'n dier uit die toestand halen. En dat is hard nodig, want door aanmaak van stresshormonen als gevolg op de dwang, zorg je (ook) voor de aanmaak van cortisol. Cortisol gaat de ontsteking tegen en belangrijker nog bij Myopathie, het helpt om de afbraak van de spieren te voorkomen. Want dát is wat gebeurt bij AM ;-(. Door lichaamsbeweging stimuleer je bovendien de bloedsomloop, waardoor de gifstoffen beter worden afgevoerd. En bij een paard voorkom je bovendien dat te lang liggen leidt tot bijkomende darmproblemen.
Ik had van m'n
DA twee doseringen Cortisol extra gekregen, zodat ik hem niet uit z'n bed hoefde te bellen bij de volgende AM-patient

, of als Toos er nog extra nodig had. Ben heel blij dat ik daarom nu direct Joris zelf kon spuiten. Als ik het niet in huis had gehaald, had ik inderdaad absoluut m'n
DA uit bed gebeld.
Later weer meer.
karen