e m kraak schreef :
> Serieus, dit paard is naar zeggen al minstens 6 jaar beijzerd. Hoe,
> warm/koud, weten we niet. Over de hoeven weten we ook niets eigenlijk. Ik
> verwacht een herstelperiode van minstens een half jaar tot een jaar.
Wij geven hier op de bekapscursus en 'in het echie' aan dat
elk paard minimaal een jaar herstelperiode nodig heeft en dat de eigenaar daarop moet rekenen. Alles wat sneller gaat is mooi meegenomen. Soms zelfs duurt het proces langer. Dat wil niet zeggen dat je in tussentijd niet kunt rijden, want op zand/veengrond zul je weinig merken, stenige grond is toch een ander verhaal. Als het paard nog gevoelig loopt kun je dat opvangen met hoefschoenen. Het komt wel altijd goed. Maar kun je dat geduld/zelfvertrouwen niet opbrengen en wil je gelijk kunnen blijven rijden zoals je gewend was dan moet je er misschien niet aan beginnen. Het heeft geen zin om mensen mooie praatjes voor te schotelen als blijkt dat ze wel door een proces heen moeten (ook in hunzelf).
> Daarom ook vind ik beijzerd zijn vaak vergelijkbaar met een bevangen paard
> kopen.
Nou, dat zou mij weer iets te ver gaan, alhoewel ik soms wel zucht als er hier een nieuw paard komt dat nog helemaal door het proces heen moet. En dat met die &$*%# ondergrond hier.
Toch kan je het van te voren niet altijd zeggen hoe het zal lopen. Er zijn goede en minder goede hoefsmeden (ijzers), een beijzerd paard dat wel lekker buiten liep is iets anders dan een beijzerd stalpaard. Een beijzerd paard waarvan de hoeven verder wel goed werden onderhouden, die niet op hoge hakken of met turkse sloffen liep is in praktijk ook weer iets anders bij het helings/gewenningsproces. Er spelen meerdere factoren in mee, merk ik.
Het gros van de paarden die hier binnenkomen en ontijzerd werden lopen binnen een half jaar mee opd e wat heftigere ondergronden, zij het gedoseerd en eventueel afgewisseld met hoefschoenen. Na een jaar kunnen de hoefschoenen in de kast blijven liggen bij wekelijkse ritten onder de 100 km (per week).
Maar een gewoon buitenritje van een uurtje, zonder hoefschoenen, lukt echt wel binnen een maand of twee. Maargoed, wij hebben uitsluitend harde ondergrond. Zaten we in het bos of op zandgrond dan ging dat allemaal veel sneller en zou je minder merken.
Voordeel bij ons is wel weer dat de paarden knetterharde hoeven hebben en overal overheen gaan.
Ik maak me nooit druk over het feit of een van mijn eigen paarden iets wel aankan qua hoeven.
> Sandra wil RIJDEN. Resultaat gericht. Ik zou, alles bij elkaar, een ander
> paard kopen. Of, de tering naar de nering zetten, accepteren dat mijn
> paard beijzerd is.
Zo denk ik er ook over.
@ Sandra: Je niet laten leiden door emoties maar goed nadenken over wat je zoekt, wat je wilt etc. En dan nóg moet je soms concessies doen want je krijgt het zelden zoals je het helemaal gewenst had.
Groet, Pien