Iedereen natuurlijk bedankt voor het geven van de mening. Zoals gezegd pleeg ik hier ook overleg, maar uiteindelijk zal ik een keuze maken waar ik achter kan staan.
Ik zal zeker alle argumenten die jullie geven daarin meenemen.
Ik moet erbij zeggen dat ik het met amber idd zo heb gedaan. Ik heb twee keer op haar gezeten in het bos (ging niet eens zo slecht) en daarna (ze was toen ong 2 weken hier, geloof ik) op advies het hele ijzerwerk eronder uit gehaald.
Daar heb ik tot vandaag de dag spijt van. Niet omdat ik het ijzer eronder uit heb gehaald, maar wel omdat ik het zonder beleid heb gedaan.
Amber werd onmiddellijk daarna kreupel. Zoolkneuzing. Daarop hoefzweer, daarop moest de smit een stuk hoefwand wegnemen en ging ze scheef lopen enz enz. Maanden mee getrubbeld en toen ik daarna op wilde stappen, flipte ze volkomen.
Ja... ze had absoluut al voorheen KS, dat bleek later.
Maar nog steeds heb ik het gevoel dat als ik haar toen aan de gang had kunnen houden en de beroerde manier van rijden van de vorige eigenaars tot specifieke training had kunnen ombouwen, dat ze wellicht een kans had gehad. Als ik bv de voorijzers had laten zitten, totdat ze een andere manier van training had aangeleerd en pas daarna de volgende stap had genomen...
Misschien klinkklare nonsens, maar haar kreupelheid en scheef lopen en het niet kunnen training heeft het proces mi. versneld.
KS is hier, in het land van de dravers, een veel voorkomend probleem. Op het grote zweedse forum zijn ze het er allemaal mee eens; hou je een dergelijk paard aan het werk en kun je de training ombouwen, dan maken ze kans op een redelijk bestaan. Kunnen ze niet trainen, verdwijnen de spieren , is er niets meer wat de rug ondersteunt en is het binnen een paar maanden einde verhaal. Voorbeelden ten over.
Wellicht had een andere aanpak amber evengoed niet kunnen redden. Maar ik zou dan wel hebben geweten dat ik geen kans onbenut had gelaten.
Het paard wat ik op het oog heb is geen draver. Integendeel. Het heeft geleerd om zijn rug te gebruiken.
Toch wil ik het dier door en door kennen voordat ik eraan ga frotten. Dan weet ik nl meteen als er iets niet goed zit. Bovendien wil ik deze zomer rijden.
Ik weet dat het voor veel mensen op het tweede plan komt, maar voor mij op dit moment niet. Daar ben ik eerlijk in.
Ik wil met echtgenoot en sil de bossen in. Want ook sil moet in beweging komen, wil ze niet steeds stijver en vadsiger worden. En met zijn tweeen is het leuker en makkelijker.
Een paard niet kopen omdat er ijzers onder hebben gezeten... dat is iets waar ik idd vanuit ben gegaan, mede door de meningen op dit forum, toen ik, maanden geleden al op zoek ging naar een ander paard (wist tenslotte dat amber niet rijdbaar was en we hebben grond genoeg) Onbeslagen paarden zijn echter zeldzaam. Hier in ieder geval gezien de vele 'grus' wegen. Van die beperkte keuze hebben een aantal paarden lichamelijke klachten
Wat overblijft was dus bepaald niet wat ik zocht (meestal onbereden en niet zelden probleem geval)
Toen ik laatst een paard gevonden dacht te hebben en dit paard werd afgekeurd door de
da (op problemen die ik zelf al vermoedde) zei de dierenarts dat de eerste aandacht moet uitgaan naar psyche en de manier waarop het paard is gehouden.
Nadelen vind je bij ieder paard, zei hij. Je moet voor jezelf bepalen waar het om gaat en bepaalde nadelen op de koop toenemen..
Na maanden talloze paarden te hebben bekeken, gehanteerd en gereden (voor zover ik er al op wilde, wat vaak niet zo was) kan ik hem daarin alleen gelijk geven.
Dat ik hier toch de mening vraag, is omdat ik nog wat twijfelde en omdat ik graag een besluit neem, alle voor en nadelen kennende.
Dus jullie mening is voor mij zeker van belang. Uiteindelijk zullen altijd mensen het niet eens zijn met mijn beslissing, ongeacht welke beslissing ik neem.
Dat maakt verder niet uit. Je kunt het niet iedereen naar de zin maken en je zult zelf ook een mening moeten vormen.
'
Anja... ik heb al vaak vlechtjes en in de vakantie heeft mijn echtgenoot er een keer sateprikkers in gestoken, dus ik ben op de goede weg.
En ja, ik vind dit een leuk paard. Cool psyche, apart uiterlijk (bruine benen en oren, zwarte stippen, witte manen, grijze staart

)
Maar uiteindelijk gaat het mij om zijn psyche.
Haar hoeven zien er overigens prima uit.