InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
2237 berichten
Pagina 29½ van 150
Je leest nu alle berichten van "Sandra van Bommel"
Volg datum > Datum: maandag 17 mei 2010, 15:1117-5-10 15:11 Nr:203218
Volg auteur > Van: Sandra van Bommel Opwaarderen Re:203211
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Jet werd gedumpt... Structuur
Sandra van Bommel
Homepage
Bredaryd, Slättö
Zweden

Jarig op 15-10

2237 berichten
sinds 30-3-2009

denk niet dat de eigenaar zich gaat melden...
Volg datum > Datum: maandag 17 mei 2010, 16:5417-5-10 16:54 Nr:203233
Volg auteur > Van: Sandra van Bommel Opwaarderen Re:203226
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Freestyle, filmpje Structuur
Sandra van Bommel
Homepage
Bredaryd, Slättö
Zweden

Jarig op 15-10

2237 berichten
sinds 30-3-2009

Natascha--- kan het zijn dat hij meer monsters ziet dan voorheen vanwege te veel energie/verveling. Hoor dat wel meer...
Volg datum > Datum: dinsdag 18 mei 2010, 6:4718-5-10 06:47 Nr:203297
Volg auteur > Van: Sandra van Bommel Opwaarderen Re:203293
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Jeen gaat in training Structuur
Sandra van Bommel
Homepage
Bredaryd, Slättö
Zweden

Jarig op 15-10

2237 berichten
sinds 30-3-2009

OK zal ook ff mijn mening ventileren. :-P

Ik ken een paar paarden die niets doen en niet veel te vet zijn. Net zo min mager trouwens. Laten we zeggen: iets ronder dan nodig. Hier in zweden. Veel paardenweides zijn hier de weides waar niet geploegd kan worden vanwege steen/rots ondergrond (en bovengronds) en derhalve geen geploegde, gemeste weilanden (de velden die geploegd kunnen worden, worden gebruikt voor hooi) en dus niet vergelijkbaar met de vette weides waarop veel nederlanders (en belgen?) hun paard hebben lopen.
Dat zal mee spelen. Ik heb het nu even over 3 paarden in mijn direkte omgeving en waarvan 2 nooit hebben gewerkt)'

Mijn buurman heeft haflingers. Paar dekhengsten en stapeltje merries. De dekhengsten zijn mooi afgetraind. Duh.... ze krijgen beweging Grinn! De merries zijn vrijwel zonder uitzondering te dik tot veel te dik. Twee worden gereden door de kinderen, maar niet intensief. Rest is eigenlijk voor de fok, maar door wat gezondheidsproblemen is dat er niet van gekomen.
Gezond zijn ze overigens wel, voor zover ik kan beoordelen.

Dan mijn eigen paarden. Shetten: kilometers mee gemaakt omdat ik ze wilden inspannen. Helaas evengoed te dik (vergeleken met andere minies in de buurt gaat het nog...maar goed) maar wel gezond totdat de gewrichtsproblemen duidelijk werden en die hoefbeenzakking (niets te maken met voer, want ze kregen al half jaar hetzelfde hooi en er lag nog 1 meter sneeuw... kwam vlgs hoefsmid door extreme kou....ze hadden andere HB verschijnselen) Merrie... lang stil gestaan, stijf, dik, snel sjaggie, boos als je iets vraagt. Struikelde contstant.

Stom? Ja. Absoluut. Heb wel wat excuses natuurlijk, net als iedereen. Maar het heeft haar geen goed gedaan. En ze staat 24/7 op 6 ha. Maar wel laatste twee jaar met oud, gebrekkig paard en twee onderdeurtjes en daardoor wellicht minder motivatie tot inspanning,.
Ben nu met haar aan het werk en het gaat al beter met haar. Hoewel we nog geen km maken (ze is nog aan het inleren want ze kan niets. Ze is 14, maar was koudbloeddraver 7jr, kreeg daarna veulens en heeft een enkele keer met iemand op de rug door het bos gewandeld, paar jaar geleden) zijn we wel al bezig met beweging, soepel maken etc en ze struikeld gelukkig niet meer en heeft een beter humeur, mits ik de training goed aanpak.
Bij haar durf ik zonder meer te beweren dat niet werken slecht is voor haar. Nog langer niet werken en ik denk dat ze voor d'r 16 door artrose geveld kreupel loopt.

Mijn oudje Toontje had ook artrose. Toch kon ie alles totdat daar blindheid en agressieve sarcoiden bij kwamen. Beweging werd beperkt en hij ging hard achteruit.

Heb vroeger les gehad bij iemand die internationaal militarys had gereden. Hij gaf les op zijn oude wedstrijdpaarden (jongste was 17, oudste 33) die zonder uitzondering stijf waren in het begin. Hij had overigens maar zeer beperkt lesklanten, ong 5 keer in de week reden de paarden een les. Maar hij hield ze wel aan de gang. Die paarden werden in topconditie oud. Want na die beginstijfheid, kwamen ze goed op gang. Mijn favopaard was een hanoveraan met een galopsprong die je het gevoel gaf te vliegen. Hij sprong zelfs. Hoefde er niets voor te doen. Mij alleen stevig vasthouden. Mocht ook niets doen, want paard was aan een kant blind en moest zelf goed kunnen kijken,.

En zo heb ik meer voorbeelden....
Denk dat de meeste paarden wel varen bij gezonde beweging (is niet vergelijkbaar met het bewegen opgesloten tussen tig hulpteugels of overbelasting door onkunde) omdat ze uit zichzelf in de wei dat niet voldoende doen

De paarden die goed op gewicht zijn ondanks gebrek aan beweging, zullen dat wellicht van nature hebben, maar ik denk dat de meesten dan beperkt gevoerd worden
(zoals buurvrouw aan de andere kant. ... twijfel of dat optimaal is)

Maar er zullen zeker ook paarden zijn die wel goed varen op de wei (denk ook aan paarden die niet gereden kunnen worden bv) maar dat zal erg van het paard afhangen en zoals Pien zegt, van de groep.
Kan me wel voorstellen dat een actieve groep zorgt voor meer beweging dan bejaarden
(zoals de weidegenoten van sil)
Je leest nu alle berichten van "Sandra van Bommel"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
2237 berichten
Pagina 29½ van 150
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact