Sandra van Bommel schreef op vrijdag 9 april 2010, 12:05:
> Leonieke schreef op vrijdag 9 april 2010, 11:05:
>> In principe ben ik het met je eens, behalve dit stuk. Laten slachterijen
>> het toe dat je zelf je paard komt afleveren? Hier in Nederland niet hoor.

> **Hier begrijp je mij duidelijk verkeerd.
>
> Dat is nu juist hetgeen wat je tegen moet gaan; die stressvolle lange
> afstandstransporten.
Ja, dat begrijp ik wel. Ik bedoelde alleen maar te zeggen dat transport in zo'n mate stressvol is, dat zelfs uitgedroogde dieren na lang transport niet drinken wanneer ze een drinkgelegenheid wordt aangeboden. Dus, transport levert stress op. Als jij andere bronnen hebt dan ben ik zeer geïnteresseerd.
> Ik denk dat je nog nooit in een slachthuis hebt gekeken.
Dat denk jij dan verkeerd.

Ik heb vele verschillende slachterijen van binnen gezien, runderslachterijen, pluimveeslachterijen en varkensslachterijen. Ik heb gewerkt met dieren op transport, ik heb gezien hoe ze geladen en gelost werden en hoe ze geslacht werden. Ik heb verschillende manieren van electrisch verdoven gezien (en getest) en ook schietmaskers. Ik heb gewerkt met slachterijpersoneel en weet hoe ze de dieren behandelen. Op deze slachterijen kwam ik voor onderzoek naar dierenwelzijn.
Ik denk dus dat ik genoeg weet over het lawaai en de stank in een slachterij.
In een paardenslachterij ben ik nog nooit geweest, heb zal wellicht iets beter zijn maar hele grote verschillen verwacht ik niet.
> **Dat het paard beseft wat er gebeurt is onze eigen ingeving. De reacties
> van het paard zijn in zeer grote mate afhankelijk van hoe de eigenaar zich
> opsteld.
Dat klopt, mits de eigenaar erbij mag zijn. Hier in Nederland volgens mij onmogelijk?
> afkomen naar de slachtplek geleid. En nee.... vele mensen hier hebben er
> ervaring mee en er was geen sprake van stress bij de dieren. Mits baasje
> zijn nuchtere verstand houdt of het paard overlaat aan iemand die dat
> doet.***
Van paardenslachterijen weet ik weinig af, ik zal me er eens in gaan verdiepen. Van de slachterijwereld an sich weet ik aardig wat. En daar gaat het om aantallen en planningen en ja dieren moeten dus in groepen ook wachten op de slachterij. Ik vermoed dat er weleens behoorlijke verschillen kunnen zijn tussen hoe het er in Nederland en in Zweden aan toegaat. Zweden heeft sowieso hogere welzijnseisen voor productiedieren. En misschien zijn kleinere slachterijen waar niet in hoog tempo geslacht hoeft te worden daar nog wel gangbaarder dan hier.