InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
1696 berichten
Pagina 68½ van 114
Je leest nu alle berichten van "Karen Koomans"
Volg datum > Datum: maandag 5 april 2010, 0:555-4-10 00:55 Nr:198198
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:198197
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: mooi voorbeeld Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
eddy DRUPPEL schreef op maandag 5 april 2010, 0:11:

> De
> ruiter laat zijn beenkracht doordeinen in zijn/haar hand en heeft NET
> DAAROM haar/zijn sporen nodig om het paard ZELFS IN STAP aan te drijven
> !En DIT wel met elke pas .

Mee eens.

> Dat de gerenomeerde leraar haar DAAROP niet
> ionterpelleerd tekend zijn ONkunde en zijn ONwetendheid over de manier
> waarop er BV bitloos(en op zit) correct word gereden EN de manier waarop
> er correct op de zit word gereden zonder strenge hand ! OP geen enkel
> moment word er een opmerking gegeven over de ruiter haar zit of
> teugelvoering terwijl DAAR eigenlijk de oplossing ligt.

Die leraar legt eerst uit wat de ruiter nu doet, en daarna hoe het met voor het paard veel begrijpelijker en veel lichtere hulpen kan. Veel lichter in zowel teugel- als beenhulpen. Met een veel mooier en voor het paard prettiger resultaat. In 6 filmpjes die bij elkaar horen.

Als je wilt horen wat volgens Giacomini de beste hulpen zijn voor zijgangen en hoe je verzameling en oprichting bereikt, alles met zo licht mogelijk hulpen, dan kun je m.i. prima dingen leren van deze leraar.

Ik vind Giacomini in deze clinic een waardevolle leraar voor mensen die geïnteresseerd zijn in paardvriendelijk klassieke dressuur rijden. Daarom plaatste ik de link.

Vanzelfsprekend kun je wat je geleerd hebt ijzervrij toepassen op je eigen paard. Niet alleen mbt wat je eventueel geleerd hebt van deze man, álles wat je leert over rijden, van wie dan ook, kun je ijzervrij toepassen op je eigen paard.

Karen
Volg datum > Datum: maandag 5 april 2010, 9:235-4-10 09:23 Nr:198208
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:198200
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: (eigen) filmpje: Joris en de etensbak Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
Piet schreef op maandag 5 april 2010, 3:53:

> Ik heb dit bericht weer even opgezocht , hoewel Egon er al prima op
> gereageerd heeft.

Dankjewel voor je begripvolle reactie Piet.

Ik denk dat er twee dingen door elkaar heen spelen.
1. het is inderdaad moeilijk om je eigen regisseur te zijn. Ik stóp dan ook niet met feedback vragen, maar kies op dit moment voor een andere manier dan het PN forum.
Ik ben van plan om weer wat actiever rond te kijken in m'n omgeving, welke paardeneigenaar er gratis en voor nop clickerles van me wil, en het goed vindt dat ik die opnames van die lessen gebruik voor lesmateriaal.
2. ieder kijkt door z'n eigen bril naar dingen (net zoals ik dat doe). Het filmpje "clicken voor geduld" is niet bedoeld om - in het te maken lespakket - te kóppelen aan "intrainen van de clicker". Die twee filmpjes komen in heel andere hoofdstukken te staan.

Heb ik die twee filmpjes in één filmopname gemaakt? Ja, natuurlijk! Maar dat wil niet zeggen dat ik ze dus ook als koppel aanbied in een lespakket.

Ik verwacht nog veel filmpjes te maken die in één sessie zijn opgenomen, maar in het lespakket op een heel andere plek komen te staan. Een aardige vrouw die hier in de buurt woont rijdt haar paard op aardig hoog niveau. Als ik haar kan gaan filmen, dan kan ik wellicht in één sessie het intrainen van de clicker filmen en aansluitend clicken voor bijv. vliegende galopwissels...

Als ik wat verder ben, dus al een aantal pagina's van de site in concept af heb waardoor de filmpjes die ik op dat moment heb in een context staan (uitleg, toelichting, doelgroep,..) dan hoop ik dat jij, en Egon, en meer mensen die ook op PN actief zijn, nog eens kritisch willen kijken en mij van feedback willen voorzien. Ik denk dat het dan beter werkt voor zowel mij als de feedbackgevers, omdat dan veel van wat ik al wel in mijn hoofd heb maar nog niet heb uitgeschreven, wél zichtbaar zal zijn.

Karen
Volg datum > Datum: maandag 5 april 2010, 10:445-4-10 10:44 Nr:198212
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:198181
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Waterhole rituals Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
Michiel schreef op zondag 4 april 2010, 21:56:

> Weg sturen is paardentaal.
> Weg sturen met zweep zie ik meestal geheel anders gebeuren dan in de
> oefeningen van CR. De fout bij weg sturen is gemaakt telkens als een paard
> niet kan ontsnappen, aan een lange lijn of in een ronde bak, of in een bak
> met achtervolging van zweepgeklap.

Ja, mee eens, dat is een belangrijk verschil, of het paard ruim buiten bereik van de trainer kan weglopen zonder alsnog achtervolgd te worden, of niet .

Toch, ik heb het al eerder geschreven maar schrijf 't graag nog een keer, wat een paard ervaart als een (neutraal) signaal en wat als een (beladen) motivator zoals P+ -- dat onderscheid is super-belangrijk maar heel moeilijk om te zien. De ontvanger bepaalt, dus je paard laat zien of je signaal slechts als een vraag is overgekomen (zullen we dít doen?), of als een dreigement (doe dít, want anders.....).

In het filmpje “Joris en de Paardenbal” zie je m.i. zo’n grensgeval, helemaal aan het begin van dat filmpje. http://www.youtube.com/watch?v=AUFS38MDD1k ; vanaf 0.30 minuten.
Ik gebruik daar wegsturende/ paard-activerende signalen. Op momenten dat Joris zin heeft om met mij te spelen, dan reageert hij op exact die signalen met veel enthousiasme.
Op het filmpje zie je dat hij “néé” zegt op mijn signalen “kom op, laten we gaan spelen”. Als reactie op zijn “nee” op mijn herhaalde vraag, pas ik m’n plan aan en besluit dat ik dan met behulp van extrinsieke motivatie (clicker, voerbeloning) ga proberen om Joris alsnog op een positieve manier met mij en de bal bezig te laten zijn.

Door mijn bril bezien, Joris goed kennende en wetend hoe de signalen die ik daar geef zijn aangeleerd, zie ik wat ik daar doe wél als wegsturende signalen (vragen), maar níet als P+.
Ik leid dat af uit de reactie van Joris op mijn signalen. Maar zoals gezegd, het is moeilijk en tricky, want de ontvanger bepaalt. Ik kan zijn reactie interpreteren, maar het is en blijft een interpretatie. Hij kan immers niet in voor mij duidelijke mensentaal zeggen of de intentie van mijn signalen kloppen met hoe hij ze ervaart.

Terug naar Carolyn Resnick. Elke vorm van agressie, "paard eigen" of niet, is vanzelfsprekend P+. Leiderschap als mens ten opzichte van een paard krijg je m.i. makkelijker, prettiger en meer betrouwbaar door geen gebruik te maken van P+.

De enige momenten waarop ik (in de afgelopen 14 jaar) bewust P+ heb toegepast, waren als reactie op agressie. Dus niet pro-actief (agressie voorkomen), maar re-actief (reageren op getoonde agressie). In bericht #197896 , over hertraining van agressieve honden, schreef ik daar over; het vervolg daarvan staat in een forumdraad getiteld “nog een andere titel graag, was: Halal / Islam en dierenwelzijn”.

En bij paarden heb ik bijv. boos (agressief, P+) Donna weggestuurd op momenten dat ik met Fálki bezig ben, en Donna er aan kwam gerend met de overduidelijke intentie om Fálki een trap of beet te komen geven. Dat gedrag van Donna is nu over, maar als ze ’t wéér doet, reageer ik opnieuw met P+ op Donna’s gedrag.
En bij Joris recent op zijn gedrag “ik wil jouw voer hebben” – maar daarover is wat mij betreft nu wel genoeg gezegd :-P

> we weten allemaal dat volledig je paard vrij laten, enkel kan in een
> afgesloten bak met veel R+ .

Het kan ook in een hectares groot weiland. En na veel oefenen zelfs op niet omheinde akkers, weggetjes etc. Ik laat Fálki gewoon loslopen als ik met hem loop, op alle momenten dat ik inschat dat dat veilig genoeg kan.

En voorál als er in zijn ogen gevaar dreigt, heb ik hem bij grote voorkeur los. Dat kan natuurlijk niet veilig genoeg als er een grote “enge” vrachtwagen aan komt rijden die vlak langs ons zal passeren. Dan doe ik hem aan een lijn die ik zo lang hou als veilig mogelijk is.
Maar staat zo’n zelfde “enge” vrachtwagen stil (geparkeerd), dan blijft Fálki gewoon loslopen. Mits de vluchtroutes waarvan ik inschat dat hij die zou kunnen nemen (bijv. naar huis), veilig genoeg zijn. In de praktijk is Fálki nog geen enkele keer verder dan enkele passen gevlucht. Het is mijn éigen angst dat hem iets zou kunnen overkomen, die maakt dat ik hem alleen durf los te laten als de logische vluchtwegen veilig zijn.

Tot slot, hoewel ik afdwaal ;-) :
Mensen benadrukken vaak dat paarden vluchtdieren zijn. Ik vind dat erg betrekkelijk. Een paard kan bij dreiging kiezen tussen vluchten of vechten. Het hangt van het soort dreiging af én van de aard van het individuele paard, welke hij zal kiezen.

Hetzelfde geldt m.i.voor honden, hoewel die niet door mensen worden bestempeld als vluchtdieren. Neem een hond die bang is voor bijvoorbeeld andere honden. De ene hond zal dan bij nadering van een andere hond kiezen voor vluchten, de ander voor vechten. Een hond die bang is voor vuurwerk. Natuurlijk zal die vluchten, weg van het geluid, richting een veiliger plaats. Een hondje dat wordt aangevallen door een leeuw, …

Zo bezien vind ik het maar raar, dat veel mensen het doodnormaal vinden dat hun hond losloopt als ze gaan wandelen; maar hetzelfde doen met een paard wordt door bijna iedereen als (haast) onmogelijk beschouwd.

Karen
Volg datum > Datum: maandag 5 april 2010, 11:085-4-10 11:08 Nr:198214
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:198148
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: (eigen) filmpjes: intrainen clicker, en clicken voor geduld Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
e m kraak schreef op zondag 4 april 2010, 19:31:

> Anja Seijn schreef op zondag 4 april 2010, 14:40:

>> Misschien heb ik ietwat irritant Les 1(!), Les 2(!) en Les 3(!) achter
>> mijn commentaar gezegd. Maar het wordt nog irritanter ... dit zijn
>> namelijk geen lessen, maar de uitleg voor de allereerste clickersessie ...
>> dan heb je nog geen paard gezien en oefen je op een medemens. Gewoon om de
>> snelheid en de timing te oefenen.
.
> Niet alleen dat maar ook om je info-overdracht te controleren; lukt het je
> (steeds beter) om de proefpersoon te laten doen wat je wil? Een bepaalde
> beweging te laten maken? Die beweging te veranderen?
>
> Ik kom ook steeds uit op dat er geoefend moet worden met mensen, niet met
> ander soorten dieren. Omdat het, makkelijk controleerbaar, elkaar veel
> sneller leert.

Ondermeer dit forum lijkt mij bij uitstek een plek / gelegenheid waar je wat je al weet over clickertraining, kunt toepassen op mensen :-P

Karen
Je leest nu alle berichten van "Karen Koomans"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
1696 berichten
Pagina 68½ van 114
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact