Karen Koomans schreef op donderdag 25 maart 2010, 23:34:
> Als je kijkt naar een paard in de natuur, zoals die er lang geleden waren,
> hoe groot is dan bij benadering het gebied waaruit die paarden hun voedsel
> betrekken?
Er valt concreet niets over te zeggen want we weten weinig of niets van hoe deze uitgestorven diersoort leefde.
Afgeleid van gedrag van huidige paarden zou je kunnen stellen dat het leefgebied van een paardengemeenschap niet noodzakelijk bijzonder groot zou moeten zijn.
> En van hoeveel verschillende bronnen zouden ze dan bij
> benadering gebruik maken, over een vol jaar bezien (verschillende planten,
> en misschien minerale stenen of klei e.d., mineraalrijk water)? Vol jaar =
> 1 reeks van alle seizoenen.
Sterk afhankelijk van de plaatselijke omstandigheden.
Niet alleen in de OVP veroorzaken paarden zélf duidelijk een voorkeursgebied door hun wijze van begrazing. Pas wanneer dat op is gaan ze zich daarbuiten verspreiden. In de OVP komen ze dan tussen het riet terecht en eten riet, maar in andere gebieden zoals het Midwolderbos zie je ze vaker naar andere weiden verhuizen (terwijl ze anders niet van de noordwestwei weg te sláán zijn).
> Of is het zinvoller om te kijken naar de grondsoort(en) waarop paarden van
> nature leefden?
Weten we daar iets van dan?
Ons huidige beeld van "wilde paarden" is denk ik erg misvormd. Allereerst zijn er al geruime tijd geen echt wilde paarden meer, maar wat er verwildert is leeft in de regel in gebieden waar ze door mensen heen verbannen zijn. Een soort indianenreservaten, die weinig te maken hebben met de omstandigheden en leefwijzen van vóór de verbanning. Ook de jaarlijkse trekpatronen van Afrikaanse dieren zijn geen indicatie - daar wonen zebra's. Dat is een andere diersoort. Ja, áls paarden in de plaats van zebra's zouden leven, dan zouden ze mogelijk hetzelfde doen, in díe omstandigheden. Maar meer gematigde klimaatzônes hebben die omstandigheden niet.