nynke van der veen schreef op donderdag, 30 december 2004, 23:08:
> e m kraak schreef op donderdag, 30 december 2004, 0:03:
>
>> nynke van der veen schreef op woensdag, 29 december 2004, 21:38:

> Hier wil ik het maar bij laten, ik heb geen zin in oeverloze en
> eindeloze prietpraat.
>
> Laatste groet, Nynke
Hier dan maar wat prietpraat en wat oeverloos gezwam. Ik vraag me af wanneer de dosis giftig is, want dat is de kracht juist van de werkzame stoffen. Bij juist gebruik is een stof misschien niet giftig, maar bij een teveel weer wel, daar zit mijn punt, en ik blijf het vergelijken met het knoflookverhaal.De werkzame stof in jeneverbes is 4-terpineol, dat zorgt voor een toename van de urinehoeveelheid.
De contra indicaties van de jeneverbes is dus niet alleen bij drachtige merries, maar ook moet voorzichtigheid genomen te worden in verband met mogelijke nierbeschadigingen. Als mensen de jeneverbeskuur gebruiken mag het niet langer dan 6 weken. De paardenkuur is al 8 weken.
Ontgiften gaat ook via de nieren, en als je dan de nieren nog even extra belast met de jeneverbes, lijkt het mij helemaal niet zo onschuldig. Stel dat het paard juist gifstoffen heeft omdat er wat verkeerd gaat met de nieren, dan zou je er zo even een schepje bovenop doen. Dit wil trouwens abslokuut niet zeggen dat ik tegen gebruik van kruiden ben, ik ben er absoluut voor, maar dan wil ik doodgewoon heel erg graag weten wat de werkzame stof is, en wat de veilige dosis is, en ik wil dus ook weten of het wel nodig is. Een paard wat vol zit met gifstoffen zou ik eerlijk gezegd liever niet belasten met een extra giftige dosis.
Groeten Esther