e m kraak schreef op dinsdag 23 februari 2010, 13:22:
>Maar ik vraag me toch af
> via welke methoden een uitzonderingsgebied (winnen van de loterij) in
> dierenpopulaties significant afgezet is.
> Tweedens ben ik benieuwd naar het Deense onderzoek, om reden dat de
> populatiegenetische impact op multi-allele functies zoals bedoeld zover ik
> weet rond de 20% ligt, niet slechts 10%.
Hier heb ik de naam met linken van dit mega 2lingen onderzoek:
http://www.google.nl/search?as_q=herskind&hl=nl&num=10&btnG=Google+zoeken&as_epq=the+heritability+of+human+longevity&as_oq=&as_eq=&lr=&cr=&as_ft=i&as_filetype=&as_qdr=all&as_occt=any&as_dt=i&as_sitesearch=&as_rights=&safe=images http://www.springerlink.com/content/p60363388472h824/ > Derdens moet je volgens de praatjesmaker de loterij winnen om 100 te
> worden en ook dat beeld is vertekend omdat in een (deel)populatie die
> ouder wordt de geschikte genetische aanleg om significant ouder te worden
> wijder verbreid zal zijn. Kortom, de loterij is nog flink oneerlijk ook
>
Ik heb zijn boek inmiddels de tendens is:
Behalve gezond oud(er) worden, kun je met slechte genen toch noch altijd een jaar of 8 toevoegen, door een gezonde leefwijze. Enkel de goede genen zullen de 90 halen. Dat gezond ouder worden is natuurlijk het belangrijkste niemand heeft er belang bij om doof en blind nog een jaar of 8 aan zijn bed gekluisterd te zijn.
> Vierdens: Met name de paardenslager gooit roet in het eten
> Waar ik het wel helemaal mee eens ben is dat het extreem oud worden onzin
>
lijkt vanuit voortplantingsoogpunt en daarmee evolutionair net zo
> onzinnig en daarom wrsch. algemeen genomen nooit selectiedruk op geweest
Dat blijkt niet zo te zijn, dat je dit denkt komt wellicht doordat in onze cultuur de oudjes nutteloos gevonden worden. Echter nutteloos zijn ze bepaald niet als de cultuur wel hun deelname eert en ouderen blijven deelnemen aan het normale leven in een gezin. De opvoeding van kinderen is traditioneel zo'n gebied dat opa's en oma's voor een deel overnemen. En kleinkinderen varen daar wel bij, dat kinder dagverblijven deze taak overnemen is een zeer zwak alternatief als je dat bekijkt vanuit psychologisch en opvoedkundig oogpunt. Dat kinderen samen spelen, in een kdv, maakt iets goed (die taak hoort echter in de buurt te liggen). Voor zover het hebben van een hechte band met een 3de volwassene, een wezenlijke bewezen behoefte, dat faalt volledig in een kdv. Een andere traditionele taak van ouderen is een bijdrage leveren aan het eten. Oudjes hebben als het goed is, een gezondere voorkeur en verbouwen hun eten vaak zelf. Ook dat draagt bij tot een sterkere jeugd en gezin. En dan hebben we het nog niet eens over hun levens ervaring. Het is duidelijk dat met oudjes er betere overlevings kansen zijn geweest en nog steeds zijn. Voor paarden geld iets soortgelijks vermoed ik, als rust brengers in de kudde en beschermers en opvoeders van de veulens.
> Wat mij vooral opvalt rond de gepresenteerde leeftijdskampioenen is een
> vreedzame, stabiele, zorgzame sociale omgeving waarin de ouderdom tevens
> een psychologisch nuttige drive heeft. Dit contrasteert maximaal met een
> cultuur waarin je gepensioneerd en afgeschreven wordt op je 65ste en nog
> even mag doorsudderen in toenemende vergetelheid en vereenzaming.
Als je geen reden meer hebt om op te staan smorgens, kun je net zo goed dood gaan, ja. Het omgedraaide is een van factoren van een lang en gezond leven!
> Je moet eerst de sleutelselector kennen en die maximaal toepassen. > Eén sleutelfactor IS bekend. Daar leven we ook massaal naar. Die is "domesticatie".
> Gedomesticeerde dieren incluis mensen leven veel langer.
Daar gaat het hele onderzoek naar, het vinden van overeenkomsten. En dan nog is het onzeker of die overeenkomsten wel de werkzame bestand delen zijn. Een ding is zeker, ze zijn geen belemmeringen. Dat gedomesticeerd zijn heeft ook fikse nadelen trouwens, met de invoering van westerse "hamburger" gewoontes is de levensduur (verwachting) en gezondheid van de jeugd normaal geworden, dwz stukken slechter als dat van de ouderen, die vaak in de eerste 30 jaar van hun leven ronduit honger geleden hebben of zeer eenzijdig plantaardig voedsel binnen kregen. Voornamelijk zoete aardappels eten, blijkt gezonder dan onze fast food cultuur.
Groet, Michiel