InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
1696 berichten
Pagina 29½ van 114
Je leest nu alle berichten van "Karen Koomans"
Volg datum > Datum: vrijdag 19 februari 2010, 20:5019-2-10 20:50 Nr:193051
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:193044
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: hengst of ruin Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
eddy DRUPPEL schreef op vrijdag 19 februari 2010, 20:27:

> NU ben ik echt onder de indruk .Een tennisbal gefocuste hond die een
> loopse teef laat lopen
>

> gevordert hoor !! Daarna hangen ze minsten 20min aan elkaar vast .Kan je
> met je balletjes spelen ondertussen !! ) Eén injectie en de teef word niet
> zwanger !!! Kost je minder dan een dozijn tennisballen =-) Mensen zijn
> vieze beesten en weten begot ni met wat ze bezig zijn percies !!

Sjonge Eddy, 't mag wel weer wat minder hoor. Hondendekkingen weet ik een hoop van.

Mijn hond en ik komen regelmatig een loopse teef tegen. En vrijwel niemand die een (loopse) teef heeft, wil er van weten dat mijn hond (of welke reu dan ook) best even mag "rijden" op zijn of haar teefje!
Zo zit de wereld in elkaar hè. Dát is het punt.
En wát nou "arme Fredje"??

Karen
Volg datum > Datum: vrijdag 19 februari 2010, 21:0019-2-10 21:00 Nr:193054
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:193049
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: hengst of ruin Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
komkommer schreef op vrijdag 19 februari 2010, 20:43:

> Zeg onder ons gezegd en gezwegen, ik heb toch ook zo mijn
> twijfels....hengsten die voor blauwe sexballen gaan en honden voor gele
> tennisballen???? Hm, ik weet niet....maar mijnen hond (reu en wordt dit
> jaar in septempber 21jaar als het God belieft) en mijnen hengst....op zo'n
> blauwe bal, allez,....,ik zie het niet gebeuren....En als het zou
> gebeuren.....dan EUH...maak ik me zorgen...?

Welke zorgen?
Euh, mijn hond dekt die tennisballen niet zenne :-M ! Hij rent er achteraan en vangt ze, dát is zijn sport.

De zorg die ik wel had en heb - geen ervaring met zulke paarden, maar wel met reuen die kleedjes of kussentjes "dekken" - is dat het dier misschien toch tekort komt (bij gebrek aan teven cq merries)?

Maar tja, je moet (vind ik) ook wel praktisch blijven. Niet álles wat een dier (en/of mens) wenst is mogelijk. Natuurlijk moet je je best doen om voor een dier dat je zelf gekozen hebt te houden, het leven zo aangenaam mogelijk te maken. Maar er zijn grenzen aan wat praktisch mogelijk is. Denk alleen al aan de grootte van je weiland, ten opzichte van de wijde natuur.

grt,
Karen
Volg datum > Datum: zaterdag 20 februari 2010, 1:3220-2-10 01:32 Nr:193079
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:193071
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Welk zadel voor mij? Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
Michiel schreef op vrijdag 19 februari 2010, 22:45:

> Wat voor een dingen doe je daar concreet met je hond Karen?

Vind 't leuk dat je het vraagt Michiel en post m'n antwoord met plezier op dit forum! Lang verhaal geworden - alleen bedoeld voor wie interesse heeft in dit onderwerp (nu ja, dat spreekt eigenlijk voor zich, in "de kroeg")

Voorbeelden:
* basis: ik leg de kinderen zo simpel mogelijk uit waarvoor de clicker is: als je clickt, zeg je tegen mijn hond "goed zo!". Kinderen (jonge kinderen en/of kinderen met verstandelijke of psychiatrische beperkingen) vinden alleen die clicker al een gewéldig ding. Niet voor niks had je vroeger van die "klik-klaks, als speelgoed voor kinderen...). Ná de click mogen ze een balletje gooien voor Fred (m'n hond). Gooien met een bal vinden ook bijna alle kinderen leuk, vooral in combinatie met een enthousiaste hond, die de bal nog terugbrengt ook.

Ik bewaak dat het niet (te vaak) gebeurt dat een kind clickt alleen maar omdat het zo leuk is om die clicker in te drukken... (hoewel Fred wel gewend is aan "clicks" die niet voor hém bedoeld zijn, we trainen regelmatig in groepsverband met anderen die ook clickeren). Bij sommige kinderen betekende dat, in het begin, dat ik het meer dan 10 of 20x geduldig moest uitleggen, in een uurtje tijd. Dat vind ik niet erg (maar wel vermoeiend...). En wat ik dan leuk vind, als zo'n kind die moeite heeft om het te snappen, of die om andere redenen het moeilijk kan laten om op die clicker te drukken, dan wél eens een minuut de clicker in de hand heeft maar niet zonder reden clickt, dán kan ik het KIND "clicken". Dus het kind aanspreken, zeggen dat ik heb gezien en gehoord dat hij/zij het nu helemaal goed heeft gedaan, niet 1x zomaar geclickt. Wat goed van jou, etc. ;-). En dán, als ik dat goed doe, gaat het kind (weer) stralen én het kind leert dat het belonend is als het doet wat ik geduldig vraag.

* iets meer dan basis
Fred kent alle hindernissen zoals die worden gebruikt bij behendigheidswedstrijden. Hij ként ze niet alleen, hij is "bloed-fanatiek" als we behendigheid trainen :-) .

Ik neem meestal 2 "officiele" behendigheidstoestellen (hindernissen) mee. Altijd hoogtesprongetjes, en dan nog iets, bijvoorbeeld de tunnel. Eén voor eén mogen de kinderen Fred over een klein parcoursje sturen. Voor de startlijn hond "af" (liggen), klaar voor de start.... gó! Enkele kinderen kunnen dit inmiddels héél goed zelfstandig. Ze werken héél goed met lichaamstaal (allemaal voorgedaan, uitgelegd) om aan Fred duidelijk te maken of hij links moet, of rechts, langzamer, wélke hindernis (de bedoeling is, net als bij een paarden springconcours, dat de hond de hindernissen neemt in een aangegeven volgorde). Dat werken met lichaamstaal uitleggen aan kinderen vind ik ook erg leuk om te doen. Ik speel dan o.a. voor hond, en het kind mag mij mbv lichaamstaal die ik als hond kan begrijpen, uitleggen welke kant ik op moet.
Ik hou de parcourtjes altijd kort, maar voor kinderen die het goed snappen en goed kunnen, maak ik bijv. wél heel moeilijke bochten in het parcours. Fred is echt niet bij te houden qua snelheid, dus met zo'n moeilijk parcours moet je (het kind) dan eerst bedenken waar je zélf het slimste kan gaan staan in het parcours (nog voordat de hond start), en welke lichaamstaal en gesproken commando's je dan nodig hebt om Fred op tijd te sturen, zodat hij niet de verkéérde hindernis neemt. Voor de op dat vlak wat minder bedeelde kinderen zet ik de hindernissen in een voor Fred logische lijn. Dán komt het er eigenlijk op neer, dat Fred - na mijn toestemmingssignaal - zelfstandig dat parcourtje doet, dan maakt het niet uit wat het kind zegt of doet :-M

Bij één meisje geef IK álle signalen aan Fred (heel subtiel, da's voldoende), dat meisje kan als enige vd groep aan Fred zelfs niet duidelijk maken dat ze hem vraagt om te gaan liggen (simpel handgebaar naar beneden). Toch gaat ook dat meisje stralen, want in haar belevingswereld "tovert" ze mijn hond over het parcours! Zo heb ik dat ook met haar afgesproken, dat zij Fred mag en kan "toveren", als zij aan de beurt is. Ik zeg er wel altijd bij, dat ik haar dan help om het Fred duidelijk te maken. Sommige andere kinderen hadden de neiging om dit meisje ermee te plagen, dat ze het allemaal niet echt zelf doet. Inmiddels is dat helemaal over en hebben de meeste kinderen zelfs ervaren dat het juist léuk is om het spel mee te spelen en zelfs om (soms) tegen dit meisje te zeggen dat ze het knap gedaan heeft. Dit meisje hoort er steeds meer óók bij in de groep, en dat maakt mij dan weer blij :-D .
Fred weet 't exact, als dit meisje aan de beurt is, is zijn focus op mij. Is er een kind aan de beurt die 't zelfstandig doet, dan focust hij op dat kind. Oók als in precies dezelfde posite sta (pal naast het kind). Prachtig vind ik dat! Ook opmerkelijk: Fred is niet een hond die snel iemand een lik geeft. Maar dít ene meisje krijgt van Fred regelmatig een lekker kwijlerige LIK. In het begin vond ze dat héél eng, nu is ze er trots op.

Of: de kinderen en ik gaan een nieuwe hindernis voor Fred bouwen en daarna gebruiken we die. Er liggen daar allerlei materialen, en aan creativiteit en fantasie ook geen gebrek. De kinderen zélf kunnen ook "voor hindernis spelen". Bijvoorbeeld, Fred kan slalommen, tussen hun benen door. Twee kinderen tegenover elkaar zittend op een stoel houden hun benen omhoog: een hoogtesprong.

Of: we bouwen een doel (goal), en de bedoeling is om Fred te laten scoren. Score = Fred loopt tussen de doelpalen door. Kind probeert het balletje zó te gooien, dat Fred logischerwijs (achter de bal aan) scoort. Is makkelijk in een rechte lijn, kan moeilijk zijn als ik het kind verplaats ten opzichte van het doel, en nóg moelijker als ik niet het kind verplaats, maar wél Fred. :-)

Tussendoor: ik leer de kinderen iets over honden:
Als je een "lieve hond" tegenkomt en je wilt hem aaien, wat doe je dan? Als je de hond mág aaien van zijn "baasje", hoe kun je dan het beste aaien (wat vindt een hond wel fijn en wat vindt hij niet fijn, of misschien "eng")? Is Fred nu blij? Hoe zie je dat dan? Fred vraagt /zeurt om de bal, hij wordt ongeduldig - hoe zullen we reageren (en waarom)? etc.

De kinderen leren (het verschilt per kind, maar globaal): sámen lol maken (met elkaar, met Fred, met mij, met z'n allen). Ik vind dat voor mijzelf ook genieten, ongedwongen lól maken. Lekker mee-fantaseren met die kinderen; we zitten opeens op zee in een bootje, o hellup daar komt de politie, we eten denkbeeldige patatjes (k heb liever echte, maar allez), .... En verder leren ze; wat níet lollig is en (dus) óók niet belonend (pesten, voordringen, boos worden, etc. etc.) - op dit punt vraag ik vaak advies en soms concrete hulp aan de groepsleider vd zorgboerderij. Zij en ik hebben heel veel overeenkomende ideeën, maar met moeilijk opvoedbare kinderen heeft zij véle malen meer ervaring dan ik. Ben héél blij met die hulp, op sommige momenten....
Verder leren ze over hondentaal, om dingen die je eng vindt te overwinnen, motorische zaken (door gericht te gooien, te rennen, zélf over - veilige - hoogtesprongetjes te springen, etc.), dat vrágen altijd goed is en beloond wordt (dit in tegenstelling tot zeuren), dat het léuk is om hardop tegen iemand anders te zeggen dat die iets goed gedaan heeft (maar alleen als je het meent), hoe leuk het is om zélf te horen dat je het goed gedaan hebt, ....

Op deze Zorgboerderij zijn ook veel andere dieren (honden, paarden, geiten, varkens en meer). Ook over die dieren vertel ik, als dat zo uitkomt. En een enkele keer clickeren we met een pony of paard, of geit. Máár dan kunnen deze kinderen veel minder zélf doen, dat vind ik al gauw te gevaarlijk en/of voor het dier dat dan meedoet te verwarrend. Daarom doen we dat maar zelden en maar kort.

Ik doe dit nu zo'n 1,5 jaar. Helaas niet zó regelmatig/frequent als ik 't liefst zou willen (o ja, de kinderen leren dus óók nog om te gaan met frustratie: als ik afbel, omdat ik niet fit genoeg ben om te gaan - zie je wel, elk nadeel heeft z'n voordeel :-P !)

grt, Karen
Volg datum > Datum: zaterdag 20 februari 2010, 13:2620-2-10 13:26 Nr:193100
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:193095
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Welk zadel voor mij? Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
Dank jullie wel voor de leuke reacties!

Voor m'n verdere reactie open ik even een nieuwe draad in de kroeg, met een meer passende titel dan "welk zadel voor mij" .

LOL, terwijl ik die titel overtyp bedenk ik opeens dat dat klinkt alsof iemand zoekt naar een zadel dat hém of háár goed past op de rug?!
Ik denk nog al beeldend, en zie meteen een plaatje erbij: mens op handen en voeten (met zadel op de rug) en dan in een tekstwolkje de vraag "welk zadel voor mij? :-D
Volg datum > Datum: zaterdag 20 februari 2010, 13:3220-2-10 13:32 Nr:193101
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:193100
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: rol van dieren in de (geestelijke) gezondheidszorg Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
+++++++ dit is een vervolg op bericht #193079 en de reacties daarop ++++++++
Volg datum > Datum: zaterdag 20 februari 2010, 13:3420-2-10 13:34 Nr:193102
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:193100
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Welk zadel voor mij? Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
+++++++++ Nieuwe forumdraad aangemaakt over dieren en (geestelijke) gezondheidszorg, hier: #Nr:193101 ++++++++++
Volg datum > Datum: zaterdag 20 februari 2010, 13:3620-2-10 13:36 Nr:193103
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:193101
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: rol van dieren in de (geestelijke) gezondheidszorg Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
Piet schreef op zaterdag 20 februari 2010, 6:48:

> Prachtig verhaal Karen.
> Mijn complimenten. Hier en daar bespeur ik ook wat vormen van tag
> teaching. Ken je dat?

Dank je, Piet! :-)
Tag teaching, nee die term ken ik niet. Vertel?

grt,
Karen
Volg datum > Datum: zaterdag 20 februari 2010, 13:4020-2-10 13:40 Nr:193105
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:193103
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: rol van dieren in de (geestelijke) gezondheidszorg Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
joop schreef op zaterdag 20 februari 2010, 10:52:

> Het is het "grote verlangen" dat mij tegenstaat, dat mensen niet kunnen
> accepteren dat iets gewoon niet voor hen is weggelegd.

oké Joop, ik begrijp 't.
_____

Raymonde schreef op zaterdag 20 februari 2010, 11:43:

> Ik ga toch maar eens kijken wat ik allemaal kan doen met de kinderen daar,
> dan alleen maar een rondje rijden en een beetje borstelen (wat voor de
> meeste kinderen al een hele ervaring is hoor :-P.
> Mijn hond neem ik ook wel eens mee naar het werk (ik had een fijne
> leidinggevende die het nut van dieren op zo'n groep goed door had), ik zag
> de kinderen dan helemaal opbloeien.

Leuk - leuk - leuk! We (meerdere mensen hier op het forum) kunnen vást leuke ideeën uitwissellen! En mogelijk ook inspireren tot oplossingen, daar waar we tegen een probleem aanlopen?

grt,
karen
Volg datum > Datum: zaterdag 20 februari 2010, 14:1420-2-10 14:14 Nr:193113
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:193105
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: rol van dieren in de (geestelijke) gezondheidszorg Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
Michiel schreef op zaterdag 20 februari 2010, 11:28:

> Ik zou je graag onder mijn vrijwilligers willen hebben voor mijn
> toekomstige Zorgdier Project met honden, maar je bent daar al goed bezig.
> Mijn plan is dat die een uur in de week op bezoek gaan bij een vooraf
> geselecteerde bewoner met een verstandelijke beperking.

Dank je Michiel, maar uh, inderdaad, ik ben al "bezet" :-D
Zou graag meer lezen over je plannen!

Een brief van aanbeveling? Nee, die is er niet.
De groep waar het in mijn bericht over gaat, is op de momenten dat ik daar kom spelen met Fred, in "naschoolse opvang". Ik heb begrepen dat voor die opvang aan de zorgboerderij betaald wordt (door de ouders/verzorgers van die kinderen; of gaat dat via een 3e?) uit PGB-gelden.

Nog wat meer over "mijn" zorg-kinderen" en over wat ik (niet) over hen weet:

De groep is héél divers. Leeftijden van 7 tot en met 15. Aandoeningen en problemen van autisme, tot (ernstige) ADHD, en diverse syndromen met een namen die ik al weer vergeten ben....

Ik denk dat het heeft bijgedragen aan succes, dat ik, toen ik begon daar, bijna niets wist over wélk kind wát voor soort problemen heeft. En nog steeds weet ik daarvan meer dan de helft niet!
Naar mijn mening heeft dat heel positief gewerkt (en dat doet het nog steeds). Omdat ik onbevangen / zonder vooraf-oordelen met elk kind aan de slag ben gegaan. Het énige dat vooraf is besproken - terecht! - is een enkel geval van "let bij kind x op dat niet xxx, want dat is bij haar/hem een trigger voor xxxxx".

Ik zal natuurlijk nooit weten hoe alles zou zijn gelopen als ik wél veel had geweten over alle aandoeningen en syndromen van ieder kind..... Maar ik vermoed dat enkele kinderen tot verrassende prestaties zijn gekomen, *mede omdat* ik geen enkel vooraf-oordeel had over wat wel en niet zou kunnen. Verrassende prestaties: in de ogen van de ouders of verzorgers van dat kind, bedoel ik. Zal straks 1 of 2 voorbeelden daarvan beschrijven :-)

grt,
Karen
Volg datum > Datum: zaterdag 20 februari 2010, 14:3520-2-10 14:35 Nr:193117
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:193109
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: rol van dieren in de (geestelijke) gezondheidszorg Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
Anja Seijn schreef op zaterdag 20 februari 2010, 14:07:

> Ik ken een dergelijk project met paarden in de buurt van
> Bergschenhoek/Berkel en Rodenrijs. Er werd ooit bij mijn vroegere
> werkgever om vrijwilligers gevraagd in het kader van maatschappelijk
> onderneming "Make a difference day ..." (tegenwoordig heet dat anders
> ... Nederland doet of zo?). Enfin, een aantal collega's met nul-nul
> paardenervaring hebben zich gemeld en gingen dit wekelijks doen. Ik heb
> het een keer gezien ... en ik werd er "pas bien" van. Een pony poetsen,
> oké ... meehelpen voeren, meehelpen drollen vangen ... allemaal oké.

Errug dom en érrug fout, ook in mijn ogen, om mensen die niet of niet goed weten wat en hoe een paard is, paarden te laten gebruiken (misbruiken, dus eigenlijk) voor de lol van mensen. Nu gebeurt dat overal om ons heen (paarden die worden misbruikt voor de lol van mensen), ook in de wereld van mensen "zonder" benoemde beperkingen, bedoel ik. Maar daar wordt het natuurlijk niet minder fout van.

> Maar
> mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke handicap op een paard
> zetten en daar voor de veiligheid iemand naast laten lopen, ehm dat weet
> ik niet zo. Ik gun iedereen de hele wereld, maar wel binnen de
> persoonlijke mogelijkheden. Anders is het een typisch geval van jammer, ik
> had ook graag een prima donna willen worden, maar zat er niet in!

Mee eens Anja. Paarden en andere dieren kunnen heel betekinsvol zijn voor mensen (mensen met of zonder "handicap"). Dat vind ik mooi en prima, máár NIET als het ten koste gaat van het dier.

Ik blijf wel graag benadrukken dat ik "gehandicapten" daarbij niet als een aparte groep zie. Een paard dat een k*tleven leidt omdat z'n eigenaar, ten koste van véél, winstpunten wil behalen op de volgende wedstrijd? Voor mij is dat een ander voorbeeld van precies hetzelfde (een dier misbruiken voor de lol of ambitie van mensen).

> Zo vind
> ik de projecten waarbij geestelijk gehandicapten zwemmen met dolfijnen,
> ronduit schandalig ... een dolfijn hoort niet in een zwembad. Ik wil
> niemand kwetsen of beledigen, maar ik vind wel dat wij als mens nogal
> doorslaan. Een kat of konijn aaien (alhoewel ik het houden van konijnen
> ook niet toejuich ... voor wie zijn plezier zit dat konijn in een kooi?)
> allemaal prima, maar waarom in godesnaam op een paard zitten? Voor het
> plezier? Wiens plezier?

Zie mijn reactie hierboven. Ik ben het met je eens, dieren mogen niet misbruikt worden voor het plezier of de ambities van mensen. Ze mogen wel GEbruikt worden. Dat doen wij allemaal toch, dagelijks? Dat is inherent aan het houden van een "huis"dier.

Waar de grens ligt tussen gebruik en misbruik, in sommige gevallen is dat heel duidelijk, in andere gevallen heel moeijlk om over eens te worden.
Zal de ambitieuze wedstrijdruiter (rijdend met bit en sporen en zo) van z'n stalpaard vinden, dat hij/zij het paard MISbruikt? Nee, natuurlijk niet. Die vindt dat z'n paard een goed leven heeft. Vinden alle actieve forummers hier dat dat wél zo is (misbruik). Já, natuurlijk.

Wat mij stoort in die discussie is, wanneer mensen met een beperking in deze discussie (wat is gebruik en wat misbruik van dieren), in een aparte, over één kam geschoren, groep worden neergezet. Dát vind ik onterecht. Begrijp je wat ik bedoel?

grt,
Karen
Volg datum > Datum: zaterdag 20 februari 2010, 14:5920-2-10 14:59 Nr:193118
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:193109
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: rol van dieren in de (geestelijke) gezondheidszorg Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
Anja Seijn schreef op zaterdag 20 februari 2010, 14:07:

> Ik gun iedereen de hele wereld, maar wel binnen de
> persoonlijke mogelijkheden. Anders is het een typisch geval van jammer, ik
> had ook graag een prima donna willen worden, maar zat er niet in!

Mee eens, maar.... dat geldt voor iedereen. Het geldt niet in hogere mate voor iemand met een fysieke beperking dan voor een gezond iemand. Túúrlijk, als het over paardrijden gaat, loopt iemand met een fysieke beperking wel éérder tegen een grens aan (verder dan die grens gaat niet, omdat dat ten koste zou gaan van het dier, en/of omdat de mens in kwestie dat fysiek nu eenmaal niet kan). Maar ik vind dat de discussie moet gaan over het belang van waken over die grens. Ervoor waken dat een dier niet misbruikt wordt. Dáár gaat het over (hoop ik). Dat die grens bewaakt moet worden geldt voor álle mensen, niet meer én niet minder voor mensen met een handicap.

Meer voorbeelden om het hopelijk nog duidelijker te maken.
Stel Anja, jij verliest morgen een arm (moge God 't verhoeden!- als hij/zij bestaat). Na een poosje ben je gerevalideerd, maar die arm komt niet meer terug natuurlijk.
Verkoop je je paard? Of probeer je wat je samen mét je paard nog wél kan?

Ik hoop voor jou én je paard dat je kiest voor het laatste. Want als jij jouw paard nog steeds een fijn leven kunt bieden, ook al heb je maar één arm, en jij beleeft nog steeds veel plezier en geluk aan het hebben van een paard - nou, dan wens ik dat jullie beiden toe!

Omvat dat dat dan ook nog rijden? Tsja, dat lígt eraan. Als de combinatie van jouw eigenschappen en vaardigheden én die van jouw paard maken dat het mogelijk is dat jullie samen genieten van buitenritten... nou, héérlijk! Gá d'r voor, zou ik zeggen.
Als dat niet kan, oké, dan zul je moeten zorgen dat jouw paard op andere manieren voldoende beweging en avontuur krijgt. Misschien vraag je iemands hulp (een "bijrijder"). Of misschien ga je uren lang wandelen (aan de hand) met je paard. 't Maakt allemaal niet uit, zoláng je je paard nog een gelukkig leven kunt laten leiden en jij beleeft geluk aan het houden van jouw paard.... waarom zou je hem dan verkopen (of weggeven)?

Een ander voorbeeld. Iemand heeft een heel laag inkomen.
Mag hij/zij een paard houden?

Ik ga dat voorbeeld niet helemaal uitwerken; wat ik hoop duidelijk te maken dat het hebben van een handicap niet persé anders is (in de discussie gebruik versus misbruik van dieren) dan welk ander gegeven dan ook.

grt,
Karen
Volg datum > Datum: zaterdag 20 februari 2010, 15:1220-2-10 15:12 Nr:193120
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:193110
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Kinderboek Paard Natuurlijk? Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
Quive schreef op zaterdag 20 februari 2010, 14:07:

> En wat is dan de bedoeling.
> Gewoon de tekst uit het boek naar een soort van "kindertaal" te maken???
>
> Of gewoon heel iets anders.
> Op zich lijkt mij het wel heel leuk.
> Maar dan moet er geen echte tijd aan gebonden zijn.
> Dus met 1 of 2 maand af zijn.

Nee, niet aan tijd gebonden. Zou dom zijn en demotiverend als we onszelf een "deadline" gaan opleggen!
Dat is ook het leuke van een website (versus boek). Een website kan al waardevol zijn vanaf een klein beginnetje. In de loop van de tijd wordt er steeds meer aan toegevoegd, waardoor de waarde van de site steeds nog toeneemt. Ik denk dat de site paardnatuurlijk.nl ook op die manier is ontstaan en gegroeid (net als zoveel sites).

En nee, niet (persé) een vertaling van het PN boek in kindertaal. Het kán wel en zou ook waardevol zijn, maar kids.paardnatuurlijk.nl kan zo veel méér zijn.

grt,
Karen

P.S.: mijn 1e doelstelling: dit weekend een eerste filmpje maken voor PN kids. Niets langdurigs of moeilijks, gewoon een klein beginnetje :-)
Je leest nu alle berichten van "Karen Koomans"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
1696 berichten
Pagina 29½ van 114
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact