Arie Schenkel schreef op maandag 15 februari 2010, 21:31:
> Wat is, zijn de verschillen voor het paard. Vasectomie (schrijf ik het zo
> goed?) vs. Ruinen. En wat is het verschil voor herstel na de ingreep, en
> ook het tijdstip van uitvoering etc...
> Ook ben ik benieuwd naar wat zoiets ongeveer kost.
>
> Ik wil een echte hengst aanschaffen en houden, maar hij moet wel bij
> andere paarden in de wei kunnen staan zonder dat er allerlei ongeplande
> zwangerschappen plaats hebben.
>
> Ben benieuwd naar de reacties.
Wij hebben het bij onze twee hengsten laten doen in Emmeloord, is heel goed gegaan met een kijkoperatie, staand met plaatselijke verdoving. Omdat het een kijkoperatie was, hadden ze maar een kleine wondjes en is de ingreep relatief eenvoudig. Duur is het daar wél en ik heb inmiddels begrepen dat ze het op sommige plaatsen ook op geheel andere wijze, en véél goedkoper kunnen doen maar omdat het voor ons al klaar was heb ik me daar niet meer zo in verdiept. Ze hebben een paar dagen op Emmeloord gestaan en ze hoefden niet op stal, wat ik een voordeel vond want de jongste kent geen "opsluitstal", die is alleen bekend met een stal waar je gewoon uit kunt lopen als je dat wilt, dus een paar dagen op stal zou zeker voor hem denk ik geen succes zijn.
Maar je hebt niets verteld als achtergrond info, ik zou niet in alle gevallen zomaar aan een hengst beginnen dus hier verder nog ons verhaal:
Wij hebben twee hengsten, 1 ruin en drie merries. We hadden de ruin al toen we een hengst erbij namen. Als we hem niet gehad zouden hebben, zou ik er beslist geen ruin bij genomen hebben omdat dat eigenlijk praktisch alleen maar goed gaat als er geen merries in de wijde omgeving te zien/horen/ruiken zijn. De ene hengst is een zoon van de ander, ook geen bewuste keuze dus, want twee hengsten is niet zo erg logisch eigenlijk. Als ik een nieuwe kudde zou samenstellen dan zou het 1 hengst en meerdere merries zijn en dan zou ik geen veulens geboren laten worden

We hebben nu twee groepen want de oudste hengst (Khani) kan niet met de ruin. De jongste hengst wel, die kent de ruin al vanaf zijn geboorte en het zijn vrienden. Ik krijg steeds meer goede hoop dat dit zo zal blijven want de hengst (Khabal) wordt deze zomer vijf jaar en hij heeft al jaren gedekt dus ik hoop dat het niet meer zal veranderen.
Je kunt eigenlijk alleen maar een hengst hebben als je zelf land hebt en de merries ook van jou zijn, anders wordt het erg lastig denk ik. Ook kun je beter niet aan een hengst beginnen als je niet een ervaren paardenmens bent, een hengst walst veel sneller over je heen (letterlijk en figuurlijk) dan een ruin of merrie. Het is NIET zo dat je hard of streng moet zijn, maar wel slim en je moet ze goed kunnen lezen en goed reageren, het zit in heel subtiele dingetjes. Dat geldt voor alle paarden hoor, maar extra bij een hengst.
Ik zou de hengst uitzoeken die gewoon in een kudde is opgegroeid, die heel lang bij zijn moeder is gebleven en die dus gewoon gezond in zn hoofd is. Geen ex-dekhengst maar een lief, onervaren paard zodat hij zich oké gedraagt naar de merries en niet gewend is zijn zin te krijgen (met dekken)!
Bij ons is het zo dat mijn merrie Baladeika maar heel soms zin heeft, die wordt dan ook lang niet iedere keer hengstig. Dat werd ze altijd wel voordat hij er was, haar lichaam werkt prima maar zij vindt Khani gewoon níet interessant en laat zich dus ook vrijwel nooit dekken en laat dan ook geen hengstigheid zien. Ik denk dus dat het nogal meevalt dat het zielig zou zijn voor oudere merries enzo, totaal anders in onze ervaring. Het is de MERRIE die aangeeft of ze wil of niet en bij een hengst die normaal in zijn hoofd is, is het genoeg als zij zegt dat ze niet wil. Als er dan andere merries zijn die wel af en toe willen, dan gaat dat probleemloos.
Ik vind het een ongelooflijk groot voordeel voor de paarden dat er een hengst is. Zowel voor de merrie als de hengst een grote pré. Ook voor mezelf vind ik het fijn, ze blijven automatisch veel beter getraind dan een ruin of merrie en zijn oa door het dekken sterker terwijl ze 'niks' doen (geen training krijgen). Ikzelf ervaar er geen enkel probleem mee en ik zeg gewoon niet dat een paard een hengst is als ik ergens naartoe ga en als ik er al ben is het te laat om me weg te sturen (haha!), en dan zien mensen toch wel "hey, dat valt wel mee.." (logisch: mijn paard heeft zijn eigen merries, die gaat zich echt niet druk maken over anderen, een paard alleen gehouden natuurlijk wél en een hengst wordt vaak in zn uppie gehouden dus ja vandaar dat ze 'eng' zijn...) Maar: dat is wel heel erg persoons- en situatie afhankelijk en zo mak/evenwichtig als een ruin zal een hengst niet gauw zijn denk ik en bovendien maakt het onwijs veel uit wie er met hem bezig is; onervaren persoon of gewoon verkeerde uitstraling: geen goed idee.
--
Ilona