Karen Koomans schreef op vrijdag 12 februari 2010, 17:08:
Wat ik zelf nog
> niet kan plaatsen: hebben eiwitten ook nog een belangrijke plaats in dit
> geheel? (welke?)
>
> grt,
> Karen
Eiwitten die via voeding binnenkomen (voedingseiwitten) worden in het lichaam afgebroken tot aminozuren. In de lever worden al deze losse aminozuren weer aaneengeregen tot lichaamseiwitten en vervolgens verder getransporteerd. Losse aminozuren waar geen lichaamseiwitten meer van kunnen worden gemaakt, worden uitgescheiden.
Daarom hebben voedingseiwitten een biologische waarde. Deze geeft aan in hoeverre het eiwit geschikte aminozuren bevat om er lichaamseiwitten van te maken. Hoe hoger de biologische waarde, hoe meer lichaamseiwitten er van gevormd kunnen worden. Dierlijke producten hebben over het algemeen een veel hogere bw dan plantaardige producten. Je kan de bw verbeteren door bepaalde producten samen te eten, die producten vullen elkaar aan. Bijv. granen en peulvruchten (erwtensoep met roggebrood, rijst met pindasaus).
Nu schijnt het zo te zijn dat bij een teveel aan lichaamseiwitten deze kunnen gaan stapelen. Dit is slecht voor de gezondheid. Ik vind daar verschillende meningen over, maar weet uit ervaring dat een teveel aan eiwitten bij verschillende diersoorten huidklachten kan veroorzaken.
Volgens diverse arts/onderzoekers zou eiwitstapeling kunnen leiden tot verdikt bloed en verharde vaatwanden.
Niet iedereen heeft hier last van, de ene mens kan eiwitten beter verwerken dan de ander, maar het blijft iets om in de gaten te houden.
Omdat dierlijke producten een hoger bw hebben, zullen ze dus eerder tot eiwitstapeling kunnen leiden. Wat dat betreft kan je dus niet uit gaan van de hoeveelheid voedingseiwitten die je eet. De bw bepaalt immers hoeveel je daarvan kan gebruiken.
Els.