InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
1696 berichten
Pagina 15½ van 114
Je leest nu alle berichten van "Karen Koomans"
Volg datum > Datum: zondag 31 januari 2010, 2:3031-1-10 02:30 Nr:190125
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:190124
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: is gras wel zo gezond voor een paard? Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
@ Frans, nu gebruikte ik niet de preview button, bij het plaatsen van het bovenstaande ("gelukte") bericht.

En P.S.:

O ja, nog 1 heel praktische vraag. Als dat niet persé noodzakelijk is, wil ik m'n raaigrasland niet dood laten spuiten om het daarna opnieuw te kunnen inzaaien. Als een raaigraswei goed diep wordt geploegd (en daarna natuurlijk geëgaliseerd) en dan wordt bemest en opnieuw wordt ingezaaid, zouden de raaigraasen zich dan toch weer opwerken en de nieuw ingezaaide grassen "wegdrukken", of niet?

grt, Karen
Volg datum > Datum: zondag 31 januari 2010, 13:3131-1-10 13:31 Nr:190171
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:190129
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: is gras wel zo gezond voor een paard? Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
Spirithorses schreef op zondag 31 januari 2010, 8:45:

> Wij zijn een paar jaren geleden begonnen met in praktijk wat te
> 'experimenteren' met het houden van eczeempaarden. Dat was
> noodgedwongen toen wij ineens 5 eczemers kregen die er

> Bombita en Ophir lijken er 'doorheen' te zijn. Hun eczeem is
> niet weg, maar wel goed onder controle.Het lijkt er dus op dat
> een gereinigd systeem het gras beter kan verwerken....
> knip

Hoi Pien, en dankjewel voor je reactie!

Wat ik me afvraag, waarom zou je een paard dat na jaren zonder gras eindelijk weer gezond is, terugzetten op gras? Ik geloof direct dat een gereinigd/gezond systeem gras beter kan verwerken dan een systeem dat al in onbalans is. Voorlopig kan-ie er weer tegen, maar voor hoe lang...?

Even een (botte!) vergelijking : stel een mens kriijgt last van z'n longen, de belangrijkste oorzaak is roken. De betreffende mens stopt met roken en na enkele jaren tonen longfoto's aan dat de longen er weer goed uitzien. De klachten zijn ook geheel verdwenen. Raadt de arts aan om voorzichtig aan weer te beginnen met roken, want een gereinigd systeem kan de effecten van roken beter aan dan een systeem dat uit balans is .. :-S ?

Ik heb zelf de neiging om te denken dat het zielig is voor een paard, om niet op gras te staan. Hoewel, dat "ik heb de neiging" verandert dus steeds meer richting "ik HAD de neiging"... !

Wij mensen (even generaliserend) vinden dat een paard liefst op een grasweide moet lopen, van nature eet het dier immers ook gras. Maar als nu blijkt dat onze soorten gras, aangeplant in dichte zodes op stukjes land ter grootte van een postzegel in vergelijking met het stuk land dat een paard in het (semi)wild tot zijn beschikking heeft om voer te zoeken, een groot gezondheidsrisico met zich meebrengt... dan wordt het misschien tijd dat we van het idee afstappen dat het paard liefst op gras moet?

grt,
karen
Volg datum > Datum: zondag 31 januari 2010, 13:3931-1-10 13:39 Nr:190173
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:190140
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: is gras wel zo gezond voor een paard? Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
Maria Delavega schreef op zondag 31 januari 2010, 10:05:

> Karen Koomans schreef op zondag 31 januari 2010, 2:30:
>
>> O ja, nog 1 heel praktische vraag. Als dat niet persé

> met jong gras zitten dat wellicht nog meer fructaan bevat dan
> je oudere grasmat, ook al bevat het structuurrijke grassen
> (schijnt drie jaren best geen paard oplaten). Ik heb hier
> jammer genoeg de gevolgen van gezien...

Hoi Maria,
Wil je dit toelichten alsjeblieft? Waarom heb je spijt van het doodsproeien (om milieuredenen, of speelt er iets anders)?
't Best drie jaar lang geen paard op nieuw ingezaaid gras?! Op basis waaarvan of van wie wordt nieuw ingezaaid gras zó lang als "jong gras" gezien? Is voor mij belangrijk om te begrijpen, want als ik 3 jaar lang de paarden van de nieuw in te zaaien wei af zou moeten houden, dan kan ik waarschijnlijk beter kiezen voor een andere oplossing...
grt,
Karen
Volg datum > Datum: zondag 31 januari 2010, 13:4331-1-10 13:43 Nr:190174
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:190147
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: is gras wel zo gezond voor een paard? Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
Anja Seijn schreef op zondag 31 januari 2010, 10:24:

> Karen Koomans schreef op zondag 31 januari 2010, 2:28:
>
>> Ik ben momenteel weer aan het lezen over IR, HB en eczeem in

> Het is bizar om te zien hoe snel die weilanden herstellen, dus
> gras zat en zo niet ... dan heb ik een paar natuurlijk
> gecreeerde zandplekken over :-D
> knip

Hoi Anja,
Ja, jij bevestigt de ideeën die ik momenteel heb. Dat onze weiden meer schade kunnen aanrichten dan goed doen. En dat de paarden het jaar rond op hooi, met ofwel geen ofwel zeer beperkt toegang tot gras, een gezonder alternatief kan zijn. Dankjewel voor het delen van jouw ervaringen!
grt,
karen
Volg datum > Datum: zondag 31 januari 2010, 13:5831-1-10 13:58 Nr:190177
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:190174
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: is gras wel zo gezond voor een paard? Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
Al lezend in voor mij best moeilijk te begrijpen Engelstalige publicaties, krijg ik steeds meer het idee dat er nóg een aspect kan zijn waarom hooi zoveel minder problemen geeft dan gras. Niet alleen het fructaangehalte dat, mits het hooi goed gewonnen wordt, daalt tijdens het droogproces.

Er is iets met micro-organismes die een waterrijk milieu nodig hebben om te overleven. Die micro-organismes komen voor in gras, maar overleven het droogproces niet. In hooi gedijen juist weer andere micro-organismes.

Zoals je bovenstaand leest, ik heb een klok horen luiden maar weet nog niet waar de klepel hangt.

Als die micro-organismes invloed hebben op onze paarden, dan kan dat misschien verklaren waarom diverse gezondheidsproblemen óók voorkomen bij paarden die grazen op grassen die beduidend minder fructaanrijk zijn dan raaigras....?

grt, Karen
Volg datum > Datum: zondag 31 januari 2010, 17:1331-1-10 17:13 Nr:190192
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:190186
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: is gras wel zo gezond voor een paard? Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
Dank je, Maria, Christel en Wil.

Ik ga twijfelen of het wel zo'n goed idee is m'n weiland opnieuw in te zaaien. Het lijkt zo te zijn dat de hoeveelheid gras (in combinatie met extra fructaangevaar door bijv. weersomstandigheden) veel méér kwaad doet dan welke grassoort je je paard aanbiedt. Totdat ik hier een nog wat meer uitgesproken mening over heb, neem ik nog geen besluit over wel of niet opnieuw inzaaien. Misschien wil ik wel toe naar voornamelijk zand in m'n weides....

Overigens is mijn situatie:
1 Shetlander, Joris. Heb hem gekocht als jong veulen, hij is nu bijna 17 jaar. Chronisch te dik (niet móddervet maar toch, te dik). De eerste 13 - 14 jaar geen gezondheidsproblemen. De laatste twee - drie jaar krijgt hij steeds meer last van eczeem. Sinds afgelopen zomer, en nu nog steeds, harde manenkam en ribbels in zijn nek. Hoefjes groeien ook steeds harder... Gezondheidsklachten beheersen nu nog zeker niet zijn leven. 't Is een vrolijke pony, die graag speelt en beweegt. Maar als ik niets verander in zijn voeding, dan is de kans groot dat de symptomen van kwaad tot erger zullen worden.

1 Arabiertje, Donna. Ze is bijna 28 jaar, de laatste 13 jaar bij ons. Nooit gezondheidsproblemen gehad. Ook nu bij haar geen enkel teken dat er iets mis is.

1 IJslander, Fálki. Bijna 27 jaar. Heeft eczeem al vanaf dat ik hem kocht (ongeveer 9 jaar geleden). De eczeem wordt niet slechter maar ook niet beter. Met een eczeemdeken op heeft hij er niet zoveel last van, schuurt dan wel wat maar niet zo vaak en niet zo fanatiek. Zonder deken schuurt hij zijn manen en staartwortel binnen een dag tot bloedens toe open. Mijn conclusie: hij is zeer allergisch voor de beruchte muggesteekjes. Maar: de allergie kan het symptoom zijn, de diepere oorzaak kan (mede) worden veroorzaakt door een systeem-probleem (voeding). Hoeven zijn uitstekend.

1 ezel, Jomanda. Ongeveer 22 jaar oud; 14 jaar bij ons. Geen HB, geen IR, wel regelmatig een hoefzweer. Wordt wat schraal, maar nog net niet té, door chronische gebits- en tandvleesproblemen.

1 ezel, Juul. Ons probleemkind.
Bij ons geboren, deze zomer wordt ze 13. De laatste circa 9 jaar continue problemen, soms heel erg, soms niet o erg - maar helemaal fit en gezond is ze al die jaren niet geweest. Zeer regelmatig HB, mogelijk IR, regelmatig spierbevangen. Zeer slechte hoeven.
Heeft jaren geleden allerlei pijn en klachten gehad die toen door geen enkele DA die haar gezien en onderzocht heeft konden worden verklaard. O.a. (toen) veel bloed in de urine. Is die diepe crisis gelukkig teboven gekomen, maar het is nooit meer een echt gezond dier geworden. Omdat ze (bijna) altijd toch heel vrolijk is, heel speels en een enorme knuffelkont, blijven we voor haar vechten. Volgens mij wil ze beslist nog niet dood, bedoel ik te zeggen.

Helaas heb ik tot nu toe bij Juul geen positief resultaat gezien van een dieet van uitstluitend hooi en magnesium. Máár ik heb dat dieet nooit langer volgehouden dan een maand of vier. Tot nu toe concludeerde ik dan: "het helpt helemaal niets". Het werd ook niet opeens slechter als ik haar dan na een paar maanden geen gras wel weer beperkt toegang gaf tot gras. Verschillende dierenartsen die we hebben geraadpleegd, van regulier tot holistisch tot zeer alternatief, bevestigden telkens mijn vraag/conclusie (als er na een maand of één a twee uitsluitend hooi geen verbetering optreedt, dan zit 't 'm dus niet in een overgevoeligheid voor gras).

Nu denk ik dat een uitsluitend hooi dieet (en magnesium) misschien toch zou kunnen werken, maar dan veel langer moet worden volgehouden. En tsja, ik weet momenteel ook niets anders meer dat me de moeite van het proberen waard lijkt, door de jaren heen hebben we allerlei mogelijke remedies geprobeerd.

Wat we nog niet geprobeerd hebben is de adviezen opvolgen van Gerrit Smit (spelt/koolsoorten/kruiden). Toen ik daar kort geleden voor het eerst van hoorde was ik in eerste enthousiast. Omdat de ideeën van Gerrit Smit komen, iemand van wie ik verwacht dat hij veel kennis van zaken en ervaring heeft. Plus, (nieuwe) hoop doet leven hè... Maar nu ik de afgelopen twee dagen er meer meningen over gelezen heb, o.a. de ontnuchterende mening van Frans :-D , ben ik toch verre van zeker of dit nou zo'n goed idee is.

Heeft iemand aanvullende info en/of een mening t.a.v. mijn theorie dat micro-organismen die gedijen in vochtrijk gras (en dus niet in hooi), wellicht een belangrijke rol spelen, naast fructaan?

grt,
Karen
Volg datum > Datum: zondag 31 januari 2010, 17:5731-1-10 17:57 Nr:190194
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:190189
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: is gras wel zo gezond voor een paard? Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
Maria Delavega schreef op zondag 31 januari 2010, 16:51:

> Karen Koomans schreef op zondag 31 januari 2010, 13:58:
>
>> Al lezend in voor mij best moeilijk te begrijpen Engelstalige

> als ze hetzelfde soort gras gaan eten...iets te maken met de
> micro organismen die in water voorkomen....wat bij ons dus wel
> overvloedig aanwezig is...
> Kun je me eens link doorsturen van waar je dat gelezen hebt aub?

Ik ben nog niet zover dat ik een link kan geven naar een studie waarin dat duidelijk staat (althans, niet duidelijk voor mij); ik ben 'slechts' aan het denken gezet of het zou kunnen zijn dat.....
Deze twee informatiebronnen zetten mij gister aan het denken over die mogelijkheid.

(1) http://jn.nutrition.org/cgi/content/full/136/7/2114S , tekst vlak boven figuur 1:
"It is important to note that although much current research concentrates on the role of fructans in pasture-associated laminitis, other potentially rapidly fermentable carbohydrates (sugars and starch) may be as important or possibly more important in some cases. In addition, it should be noted that there may be other specific causes of pasture-associated laminitis, for example, secondary to the ingestion of endophyte (Neotyphodium coenophialum)-infected Tall Fescue (Festuca arundinaceae) (27). However, even here, it is possible that there is a link with the mechanisms of laminitis pathophysiology shown in Fig. 1, because certain ergot alkaloids (e.g., ergotamine) may cause digital vasoconstriction by activating 5-hydroxytryptamine (5-HT) receptors (Bailey, unpublished data). "

Neotyphodium coenophialum is een micro-organisme dat gedijdt in waterrijke cellen van rietzwenkgras. Misschien ook in andere grassen, dat weet ik (nog) niet.

(2) http://books.google.com/books?id=GglyXM08bxsC&pg=PA231&lpg=PA231&dq=fructans+grass+species&source=bl&ots=DhD6RvHKCc&sig=LxT0UIISL_oU1M-uzCo7cXNYSuA&hl=en&ei=6tJkS-WzG4n60wSM8LHTBg&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=6&ved=0CCkQ6AEwBQ#v=onepage&q=fructans%20grass%20species&f=false

Op pagina 235 staat een tabel en direct daaronder informatie mbt micro-organismen die gedijen in hooi (als ik het goed begrijp). O.a. Bifilobacteria ("branching Lactobacilli"), die een positief effect hebben op de darmflora van - hooi etende - dieren (?).

Helaas ontbreekt pagina 234, in deze online book-preview. Ik heb even gezocht of ik dit boek ergens kan kopen, maar tot nu toe zonder succes.

Er is vast wel meer aan info te vinden over dit onderwerp, maar tot nu toe ben ik er niet aan toe gekomen verder te zoeken. Alle hulp is heel welkom!

grt,
Karen
Je leest nu alle berichten van "Karen Koomans"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
1696 berichten
Pagina 15½ van 114
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact