Tineke Nolet-Verdel schreef op woensdag 27 januari 2010, 12:52:
> eddy DRUPPEL schreef op woensdag 27 januari 2010, 11:30:
>
>> .De overgrote

> blootsvoets en het hele concept waarbinnen natuurlijk bekappen
> valt?
> Cursusgevers, natuurlijk bekappers, wat doen jullie aan
> voorlichting op dat gebied?
Naast de dingen die ik in een eerder antwoord beschreef en waar we het hebben over leefomstandigheden, voeding e.d.
is dit de derde vraag uit de toets die we in de ochtend tijdens de cursus behandelen. Letterlijk is dit de vraag met een keuze mogelijkheid uit drie antwoorden.
Het laatste antwoord gaat gepaard met een diepgaande uitleg over hóe je een paard went aan andere ondergronden en wordt bij mij standaard begeleid met de vraag "snapt iedereen dit? Heeft iemand nog wat te vragen? "
Waarop mijn beantwoording kan uitlopen tot gemakkelijk 15 minuten. Ik denk dat in de theorie dit punt samen met uitleg over de gevaren van fructaan, voorkoming van bevangenheid en de nadelen van stalling het punt is waar de meeste aandacht aan wordt gegeven
Ik denk dan ook dat het zeer onterecht is dat gedaan wordt alsof we hier 'voor het gemak' overheen zouden willen vliegen.
3.
Jonge hengsten lopen in een hengstengroep in een groot Nederlands of Belgisch grasland natuurgebied. Kun je verwachten dat hun hoeven zich automatisch ontwikkelen tot ideale hoeven om onbeschermd lange afstanden over grind en asfalt te kunnen rijden?
A) ja, want de paarden krijgen veel beweging in de kudde
B) ja, als een paard goed kan lopen in een dergelijk natuurgebied, kan het dit ook op andere soorten ondergrond
C) nee, want de hoeven wennen alleen aan beweging op grasland, en zullen zich hier dus ook op aanpassen
Het is niet anders te verklaren dat wanneer de omschakeling naar goed lopen lang duurt, of een paard na een week hartstikke kreupel loopt en niet eens door de wei normaal kán gaan, wat helaas ook voorkomt, dat dit met de gezondheidstoestand van de voeten vóórdat de ijzers eraf gingen te maken heeft.
Je wil niet weten hoeveel mensen me in paniek mailen of bellen met de vraag of dit wel goed komt, maar praktisch zonder uitzondering zijn ze achteraf heel blij dat ze die stap hebben gezet omdat ze zien dat de problemen verdwijnen, als ze het dier gegeven hebben waar het recht op heeft, namelijk de tijd om te genezen.