Nick Altena schreef op zondag, 12 december 2004, 22:51:
> Hierover verschillen de meningen dus....niet alleen bij 2beners
> die hem kopen moeten maar ook bij de paarden....dit omdat er
> toch vele paarden zijn die niks of nauwelijks wat met zo´n ding
> doen...ondanks de suiker? Mijn vrouw vind koffie met suiker ook
> niet te drinken...terwijl ik....mwah...laat maar...
Toch bepalen smaakjes wel degelijk of ze een liksteen van een beetje wel tot helemaal niet aanraken. Die rockie likstenen met appel en knoflooksmaak e.d. die raakt ze dus helemaal niet aan, terwijl de witte koeieblok nog wel wat wordt afgelikt. Kan me niet indenken dat ze met de rockie steen dan ook niet een beetje behoefte heeft aan zout, maar de smaak houdt haar dan tegen te likken. Zo kan het ook vast omgekeerd.
Neem die paardensnoepjes die stijf staan van de kleurstoffen. Die hoeft ze ook niet, maar die vanillesnoepjes (geen idee of die nu gezond zijn, maar ze kijken gezonder

) die vind ze wel erg lekker. Dus ja, smaakjes helpen echt wel.
> Is er ook iemand met verstand van grassen en daar een opgaaf van
> de aanwezige stoffen kan geven? Ik zou dus wel eens willen weten
> wat er nou eigenlijk in de gemiddelde paardenwei aanwezig is.
In de meeste paardenweilanden zitten "verkeerde" grassen. Ben ooit in Engeland geweest en daar vind je in alle "paarden"natuurgebieden totaal niet het soort gras dat wij hier kennen. Niets malse sappige weilanden, maar hard stekelig taai gras.
Er zijn ook in Nederland graszaad-leveranciers die een paardenweidemengsel uitbrengen. Gras met zoveel vlinderbloemigen erbij. Daar zou dan compleet in zitten wat het paard nodig heeft.
Helaas, idee is leuk, maar praktijk werkt niet zo best. Ik heb dat grasmengsel ooit gekocht, maar toen bleek de bodem bij ons niet zo goed met het graszaad overweg te kunnen (of omgekeerd). Hoe dan ook, de helft kwam niet op of was na een jaar al weer verdwenen. Wat overblijft is een eenzijdig grasveld met raaigrassen.
Groeten,
Ingrid