Ik heb het ook even helemaal niet meer zien zitten met onze
IR pony, die voor de derde keer bij ons
hoefbevangen was. Ik heb toen telefonisch contact opgenomen met Gerrit, pen en papier in de aanslag. Nadat ik al eens bij Gerrit thuis was geweest om hooikisten te kopen.
Gerrit is een erg wijze en bescheiden man, die heel erg veel weet maar daarin ook wel afdwaalt van de reguliere weg. Naast het feit dat hij erg veel verstand heeft van paarden is zijn vrouw (en hijzelf ook geloof ik) ook nog eens dietist. Hij doet iets met dieeten voor mensen die terminaal kanker hebben. Hij heeft daar erg veel mee bereikt, patienten die volgens artsen snel zouden komen te overlijden hebben veel langer geleefd of leven nog. Hoe het exact zit weet ik zo even niet te vertellen, maar dit is me toen bijgebleven, van een gesprek zo'n anderhalf jaar geleden.
Gerrit heeft wat dat betreft wel het lef om voor een totaal andere aanpak te kiezen als het gaat om
hoefbevangenheid.
Hij vertelde mij dat een combinatie van spelt, kurkuma en zwarte peper (en misschien nog iets, maar kan het me even niet allemaal herinneren) ervoor zorgt dat de verzuring in het paardenlichaam wordt verminderd/opgeheven.
Je kunt met een teststrip (wordt gebruikt om de PH waarde van je vijver te controleren) kijken hoe zuur de urine is van je paard. En aan de hand daarvan zou je eens kunnen informeren wat de verdere stappen moeten zijn.
Ik heb toen (afgelopen maart) het advies van Gerrit niet opgevolgd, (hij raadde mij aan om absoluut geen bemest hooi meer te voeren) omdat dit voor mij onhaalbaar is. Het hooi wat ik in de omgeving koop is allemaal met gier bemest, puur voor de verkoop. Dus we hooien het zelf met zo min mogelijk mest, maar wel zodat ik 1x per jaar kan hooien. En ikzelf heb geprobeerd om eens niet te mesten(overigens geen gier maar eigen paardenmest, aangevuld met een beetje kunstmest), maar dan kom ik echt gras tekort voor de winter voor mijn andere 2 paardjes. Hij adviseerde mij toen ook de kool, i.c.m. kurkuma en peper. Omdat mijn pony uiteindelijk
IR bleek te zijn heb ik dit dieet niet meer gevolgd, omdat het me toen niet duidelijk was of dit alleen bij
hoefbevangenheid baatte of ook bij IR. Ik heb erg lang magnesium chelaat gegeven en had ook de indruk dat dit niet ging werken, heb toen 2 maanden gevoerd, dubbele dosis. Na even te zijn gestopt, ben ik vervolgens toch maar weer begonnen. Ik geef het nu al sinds 27 juli en inmiddels denk ik toch wel dat het werkt. Zijn cellulitus die hij in zijn billetjes had is verdwenen, en de vetbobbels in zijn manen zijn ook veeel minder. Dit heeft wel maanden geduurd met dubbele dosis. Helaas heb ik hem sinddien ook (nog) meer gereden, dus ik kan niet met 100% zekerheid zeggen dat het aan de magnesium ligt, maar ik heb zo een vermoeden omdat ik hem daarvoor al behoorlijk vaak reed, en de cellulitus toch niet weg ging. De pony is sinds maart niet meer bevangen geweest. Krijgt alleen hooi, en staat 's nachts met de graaskorf in de wei (stripbegrazing). En ik houdt zijn hoefjes superkort door ze elke week bij te vijlen. Dit doen wij al jaren zo, en toch raakt hij soms nog bevangen. Ik hoop dat dit nu anders zijn worden door zijn dagelijkse magnesium chelaat shotje
Groetjes Jolanda