Anja Seijn schreef op dinsdag 1 december 2009, 16:13:
> Hoe
> goedkoper het vlees op je bord, hoe slechter het dier het heeft
> gehad ... vraag én aanbod, naar mijn mening. Dit geldt
Dit is lang niet altijd en per definitie waar.
Schapenvlees uit Nieuw Zeeland is een vracht goedkoper ondanks dat het de hele wereld over vervoerd wordt.
Dito Zuid Amerikaanse runderen.
Waar het om gaat is dat je vleesdieren moet produceren waar dat grootschalig en extensief het beste kan - wat dat aangaat is de globalisering dus helemaal niet zo beroerd.
Een ander gegeven is dat de vraag de markt bepaalt. Ik woon al een dikke 20 jaar op de Nederduitse grens en kan dat dus wel een beetje vergelijken; samengevat zijn veel zaken aan de Duitse kant van betere kwaliteit (vlees is van gemiddeld véél betere kwaliteit en vaak nog goedkoper ook) maar voor diesel, koffie en kaas komen de duitsers dan weer even hier boodschappen doen
