Jasmijn Wauters schreef op zondag 6 december 2009, 21:11:
> Huertecilla schreef op zondag 6 december 2009, 10:52:
>
>> Peter Donck schreef op zondag 6 december 2009, 10:19:

> P.s. Mijn ouders fokken hun koeien (blonde d'aquitaine) ook
> zelf en eten ze ook zo op. De verwerking van het vlees is een
> familiegebeuren. Het slachten laten wij doen door de mensen
> waar de koeien staan (Ardennen).
Ik wilde al eens reageren met 'hebben jullie dan geen extensieve veeteelt in Nederland?'. Hier kan je nl. bij de boer je vlees bestellen, bij een bedrijf wat Aquitaines, Angus en/of Limousine kweekt in een jaar-rond buiten lopende kudde. De (erkende) slachters komen 'op de weide', 't is te zeggen, tot bij de boer dus, ten eerste omdat dat hier mag en makkelijk is, ten tweede omdat die dieren niet gewoon zijn van veel in de hand te zijn en dat levert een hele rits problemen op. En als je dan toch al kwaliteitsvlees kweekt zou het maar stom zijn dat door de slachthuisstress te laten verprutsen.
Ze bestaan in bio en in tradition, rund, varken en kleinvee.. En ja, het is duurder, en de hoeveelheden zijn dikwijls +5 kg (en diepvriezers zijn ook niet zo ecologisch

), maar het is wél lekkerder en eerlijk vlees. Als ik zie dat zo'n rund zijn hele leven in de kudde heeft gelopen waar het geboren is, in een riviervallei van 10 Ha, en vervolgens ter plaatse zo stressloos mogelijk geslacht en verkocht is, dan vind ik dat een lekker stuk vlees.
Alle dagen hoeft niet, maar als we wel vlees eten, dan toch liefst dit (ben overigens 10 jaar vegetariër geweest, maar heb dat uit gezondheidsoverwegingen weer opgegeven).
E