Geert D schreef op vrijdag 27 november 2009, 9:46:
> Onze 7-jarige Spaanse ruin is altijd een moeilijke 'lader'
> geweest. Daarom heeft hij extra schriktraining gekregen én
>
trailerladen op natuurlijke wijze.

>
> Moet hij per stapje de plank op, wachten er weer heel rustig
> af, weer op de plank stapje verder, weer héél rustig eraf en zo
> opbouwen?
Is het paard in Spanje beleerd? Vaak hebben ze dan problemen met het SI-gewricht, omdat men in Spanje doorgaans correct ruggebruik niet meeneemt in de training wat zich uiteindelijk wreekt in het bekken/SI-gebied. Zo'n paard gaat vaak moeilijk achteruit, of met een weggedrukte rug, of scheef en aarzelend.
Heeft het paard aan de hand ook moeite met achterwaarts gaan? Je kunt dit oefenen en zorgvuldig belonen voor elke gewenste stap. Alle stappen bepalen: drie achteruit, stilstaan, 2 vooruit, stilstaan, 5 achteruit, ik noem maar wat. Rustig, heel rustig blijven. Laat hem kijken waar hij zijn voeten gaat neerzetten.
Wat ook veel vergt van bekken/SI is het BERGAF achterwaarts gaan zoals bij een trailerklep het geval is. Dat geeft een enorm gevoel van bodemonvastheid en zeker in combinatie met een bekkenprobleem (onzekerheid + pijn). Ik laat mijn paarden altijd bij het uitstappen halverwege de klep even stoppen zodat ze om zich heen kunnen kijken en zich orienteren, met name op de bodem. Dit voorkomt tevens het eruit racen.
Je zou dit kunnen vergemakkelijken door de klep iets te verhogen, door er bv een solide rijtje bakstenen onder te leggen, dan is de hellingshoek minder.
Bergop de trailer ingaan vergt veel minder van het bekken/SI, omdat er minder bekkenkanteling gevraagd wordt. Als pijn de reden is dat hij de kar uitstormt, dan kan dat ook de reden zijn dat hij er moeilijk ingaat. Hij weet immers wat daarna komt, hij moet er nl ook weer uit.
Nog iets: je schrijft dat het paard slim, gevoelig en koppig is. Dat laatste geloof ik niet, het is jouw interpretatie. Het paard volhardt slechts in zijn overtuiging dat het niet kan, dat het zeer doet, whatever, maar dat is geen koppigheid, dat is een indicatie dat hij het niet vertrouwt. Val niet in de valkuil van koppigheid!
(ik heb zelf een door veel mensen als 'koppig' betitelde spanjaard, maar koppigheid is een menselijke vertaling van onzekerheid).
De osteopaat kan iig uitsluitsel geven of er lichamelijk iets mis is wat deze reactie veroorzaakt.