InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
23 berichten
Pagina 1½ van 2
Je leest nu alle berichten van "Marleen C"
Volg datum > Datum: vrijdag 6 november 2009, 9:426-11-09 09:42 Nr:178501
Volg auteur > Van: Marleen C Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: aanhoudende regen en probleem met hierarchie in kudde Structuur

Marleen C
België


23 berichten
sinds 10-2-2009
Mijn bericht heeft veel te maken met wat Pauwlie schreef over het natte herfstweer.
Ik heb twee pony's, die inmiddels in het bezit zijn van een fraaie wintervacht. Zij lopen dan ook 24/7 buiten, met schuilstal.
Ik deel mijn weide met iemand anders die 1 paardje heeft, die weliswaar niet volgens de regels van NH wordt gehouden. Dit paardje wordt 's nachts opgesloten in een box die deel uitmaakt van de schuilstal. Mijn pony's blijven 's nachts buiten en de andere ziet dit, en ik denk dat hij hierdoor gefrustreerd raakt.
Het is nu zover gekomen dat mijn pony's bij regenweer niet meer in de schuilstal mogen van dat andere paardje. Hij gaat erin staan in het midden, en hoewel er ruim plaats is voor drie, ontzegt hij de toegang aan mijn pony's. Zodra zij een stap in de richting van de schuilstal zetten, legt de andere zijn oren plat en bijt hij naar mijn pony's en houdt ze op die manier buiten. Gevolg : zij staan een hele dag in de regen.
Ik heb het boek Paard Natuurlijk uiteraard allang gelezen en neem het nog regelmatig vast om eens te kijken als ik over iets twijfel. Er wordt veel gezegd over de werking van de vacht en de koude, maar inderdaad niet zoveel over aanhoudende regen.
Dus ik heb twee vragen :
1. hoe kan ik de relatie tussen mijn twee pony's en de andere verbeteren zodat hij de schuilstal met hen deelt?
2. als zij nooit binnen mogen als het regent, hoeveel kan zo'n vacht verdragen vooraleer het water toch binnensijpelt?

Ter info : mijn pony's zijn een ruin en een merrie. De andere is een ruin. Ik weet niet of dit terzake doet.

Alle suggesties welkom!
Volg datum > Datum: maandag 14 december 2009, 16:1714-12-09 16:17 Nr:182512
Volg auteur > Van: Marleen C Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: pony's eten plots geen hooi meer Structuur

Marleen C
België


23 berichten
sinds 10-2-2009
Gisterenavond had ik onze pony's een flinke extra portie hooi gegeven omdat ik wist dat het een koude vriesnacht ging worden. Toen ik vanmorgen ging kijken, hadden ze helemaal niets gegeten. Ik heb dan onmiddellijk een andere baal hooi aangesneden, waarvan ze wel aten. Maar deze namiddag lieten ze het weer liggen en gingen ze nog liever knabbelen aan wat bevroren gras.
Wat kan hiervan de oorzaak zijn? Ik heb aan het hooi geroken, het ruikt helemaal niet muf of zo, integendeel. We zijn ook niet van leverancier veranderd. Het hooi dat ze nu plotseling niet meer willen, komt uit dezelfde voorraad als hooi dat ze voordien wel gretig aten.
Ik houd ze op natuurlijke wijze, dus krachtvoer en ander voer krijgen ze niet.
Nu vrees ik dat ze 's nachts kou zullen krijgen, als ze geen hooi eten. Als iemand dit mysterie kan oplossen... alle goede raad welkom!
Volg datum > Datum: maandag 14 december 2009, 17:1314-12-09 17:13 Nr:182520
Volg auteur > Van: Marleen C Opwaarderen Re:182516
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: pony's eten plots geen hooi meer Structuur

Marleen C
België


23 berichten
sinds 10-2-2009
Hallo Frans,
Heel erg bedankt voor dit geruststellende antwoord!! Ik wist helemaal niet dat ze bij vriesweer minder voer nodig hebben dan bij regen. Ik dacht : hoe lager de temperatuur, hoe meer hooi er nodig is. Tijdens de regenperiode vorige week aten ze inderdaad veel meer, en daarom was ik nu bezorgd omdat ze bijna niets aten in vergelijking met vorige week.
Ik beschouw jullie boek als de bijbel voor elke paardenhouder, dus als ik van iemand als jou zo'n antwoord krijg, kan ik helemaal op mijn twee oren slapen. Bedankt!
Volg datum > Datum: donderdag 17 december 2009, 14:5017-12-09 14:50 Nr:182887
Volg auteur > Van: Marleen C Opwaarderen Re:182877
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: hooibuik Structuur

Marleen C
België


23 berichten
sinds 10-2-2009
Mensen maken inderdaad de vergelijking hooibuik bij paarden vs. bierbuik bij mensen. Mensen stapelen vet op in hun buik en daarom wordt hij dik, wat abnormaal en zeer ongezond is. Bij paarden is die hooibuik geen vet, gewoon een goed gevuld darmstelsel, en dus normaal en gezond!
Volg datum > Datum: woensdag 24 februari 2010, 10:1824-2-10 10:18 Nr:193809
Volg auteur > Van: Marleen C Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: kapotgelopen weide Structuur

Marleen C
België


23 berichten
sinds 10-2-2009

Ik ben nog een beginner op vlak van paarden houden. We hebben onze pony's nu bijna een jaar. Heel de winter hebben ze op een stuk weide gelopen, wat nu volledig "kapot" is. Je kan het geen weide meer noemen, eerder een modderpoel. Als het gras begint te groeien worden ze in een nieuw stuk weide gelaten, zodat de winterweide kan herstellen.

Ik veronderstel dat al wie zijn paarden natuurlijk houdt, m.a.w. heel de winter buiten, met dit zelfde probleem te kampen heeft.

Mijn vraag : moet een kapotgelopen gedeelte terug worden ingezaaid? Krijgt onkruid niet teveel kans als je dat niet doet? Hoe pakken jullie dit probleem aan?

Dank bij voorbaat voor de goeie raad.
Volg datum > Datum: vrijdag 26 februari 2010, 9:0026-2-10 09:00 Nr:194098
Volg auteur > Van: Marleen C Opwaarderen Re:194066
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: kapotgelopen weide Structuur

Marleen C
België


23 berichten
sinds 10-2-2009

Dankuwel iedereen voor de tips! Het hangt natuurlijk af de situatie en die is voor iedereen anders. Wij zitten hier met kleigrond, en langs de volledige lengte van de wei (70are) loopt een riviertje. Heerlijk fris en weelderig groen in de zomer, geen zand (koliek), maar o zo nat in de winter. Die kleigrond laat geen druppel water door.
We hebben er drie pony's op lopen, maar de wei van 70 are is wel onderverdeeld in drie stukken, waarvan er nu eentje kapot is. Van zodra het gras gaat groeien, gaan de pony's naar een ander stuk en kan het kapotte stuk herstellen.
Achteraan is het niet zo heel erg hoor, daar trekken ze dan ook heen om eens te gaan liggen. Maar vooraan en de weg naar de inloopstal is een ramp.
We willen deze zomer een stuk verharding aanleggen voor de stal, en drainagebuizen onder de grond leggen om het overtollige water af te voeren. Dan zal het hopelijk volgend jaar beter zijn.
En nu maar wachten op de lente !
Volg datum > Datum: dinsdag 2 maart 2010, 19:142-3-10 19:14 Nr:194539
Volg auteur > Van: Marleen C Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Hartog Compact Gras Structuur

Marleen C
België


23 berichten
sinds 10-2-2009
Heeft er iemand ervaring met Hartog Compact Gras? Als je de verpakking mag geloven is het puur gedroogd gras, zonder toevoegingen. Ik heb mij een pak aangeschaft omdat mijn hooi bijna op is, en het gras in de wei nog niet echt aan het groeien is, en ook het fructaan rond deze tijd hoog durft oplopen.
Hartog Compact Gras zou ook 100% stofvrij zijn, wat dan weer ideaal is voor paarden met stofallergie.
De pony's lusten het in ieder geval. Toch vertrouw ik het zaakje niet helemaal - i.v.m hoefbevangenheid en/of koliek.
Volg datum > Datum: woensdag 3 maart 2010, 8:113-3-10 08:11 Nr:194576
Volg auteur > Van: Marleen C Opwaarderen Re:194560
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hartog Compact Gras Structuur

Marleen C
België


23 berichten
sinds 10-2-2009

Bedankt voor jullie reacties. Zo zie je maar dat je niet blindelings moet vertrouwen wat een fabrikant op zijn verpakking zet...
Volg datum > Datum: dinsdag 20 april 2010, 9:2820-4-10 09:28 Nr:199695
Volg auteur > Van: Marleen C Opwaarderen Re:199026
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: middel tegen luis? Structuur

Marleen C
België


23 berichten
sinds 10-2-2009

Ik had vorig jaar ook luizen in manen en staart van onze pony. Ik heb hem toen twee keer behandeld met Livestock Louse Powder van het merk Barrier (Brits, denk ik). Dit is een poeder dat eruit ziet en aanvoelt als bakmeel. Volledig onschadelijk voor de pony! Flink inwrijven in vacht, manen en staart en zo laten. Pony raakt er zelf wel vanaf door te rollen e.d. En het belangrijkste : de luis is voorgoed weg.
Ik heb dat toen besteld van een internet site, weet niet meer de welke, maar even Googelen voor Barrier Louse Powder en je vindt het wel. Succes!
Volg datum > Datum: zaterdag 1 mei 2010, 8:401-5-10 08:40 Nr:200841
Volg auteur > Van: Marleen C Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Natuurlijk werkt echt! Structuur

Marleen C
België


23 berichten
sinds 10-2-2009

Even een goednieuwsshow : ik heb nu sinds 1 jaar mijn twee pony's. Toen ze hier arriveerden van bij hun vorige eigenaars, zat ene helemaal onder de luis, en had rotstraal in 1 hoef. De andere had zo'n vreselijk grote haken op haar tanden dat ze bijna niet meer kon eten. Uiteraard onmiddellijk de paardentandarts erbij gehaald. Verder het hele jaar geleefd zoals voorgeschreven door PN : enkel hooi en gras, natuurlijke bekapping, 24/24 buiten, enzovoort. Slechts 1 pony wordt (bitloos) bereden, de andere geniet van een zalig pensioen na een leven als fokmerrie.

Met trots mag ik melden dat mijn pony's het 1 jaar later uitstekend stellen. Volgens de hoefsmid (natuurlijk bekapper) zijn de hoeven in perfecte staat. Volgens de dierenarts zijn de tanden in perfecte staat. En van luizen al helemaal geen sprake meer. En nog het belangrijkste : ze zijn zeer gelukkig en kennen geen stress meer.

Er zijn nog zoveel arme drommels die de hele dag opgesloten worden in boxen, verkeerde voeding krijgen, bit in de mond en ijzer onder de hoeven... hopelijk is deze middeleeuwse manier van paarden houden met uitsterven bedreigd.
Je leest nu alle berichten van "Marleen C"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
23 berichten
Pagina 1½ van 2
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact