Piet schreef op zaterdag 27 juni 2009, 13:37:
Ik heb nu de meeste van die artikelen bestudeerd en ben blij dat ik het gedaan heb. Een aantal dingen kloppen namelijk met 'mijn bekappen in de praktijk'. Bv: vorig jaar herfst hebben we meer verharding aagebracht met tegels. Vlakke verharding dus, waar ze vooral in natte tijden op staan. Na een aantal maanden viel me op dat de 8 zolen die ik bekap steeds minder hol werden. Tot het lezen van 1 van de artikelen dacht ik dat ik iets fout zou doen... maar daar staat inderdaad in dat Ramey merkte de zool minder hol wordt op vlakke harde grond. Paarden weten het toch het beste

Op hard grind en in de zachte weides worden zolen holler, staat er. Dit alles om de zelfde grip te houden. Hoe logisch allemaal!
Klopt ook wel met de gevoeligheid van m'n paarden op de keiharde grindpaden waar we soms komen... dat wordt hoefschoenen inderdaad, I know.
Ook viel me op dat ik bij 1 paard nauwelijks iets aan de steunsels hoefde te doen. Die groeiden nauwelijks en ik sneed nauwelijks. Bij de ander was het omgekeerd. Die groeiden keihard en ik moest veel snijden, dacht ik... Dat die dingen hard groeiden omdat ik zo veel sneed had ik nog niet bedacht. Dit las ik in ook in een artikel; als je ergens vaak veel moet snijden heb je hoogstwaarschijnlijk te veel weggehaald. Mooi ezelsbruggetje.
De mustang rol deed ik inmiddels ook anders dan geleerd op de cursus. Ooit heb ik Janneke Reitsma een scherpere hoek zien maken dan de rol. Ik vond dit veel makkelijker bij het bekappen en heb dat toen over genomen.
Toen ik laatst bij Wim de Leeuw was om de wormen-module te doen had ik mazzel en kon ook een bekapping bijwonen. Ik zag dat hij het op de zelfde manier doet als Ramey nu schrijft dat hij het doet. Een scherpere rand en geen afgeronde rol. In de tussentijd had hij geleerd dat dat beter werkte...