InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
39 berichten
Pagina 3½ van 3
Je leest nu alle berichten van "tinalina"
Volg datum > Datum: donderdag 2 juli 2009, 16:222-7-09 16:22 Nr:168921
Volg auteur > Van: tinalina Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: patella-fixatie Structuur

tinalina
België

Jarig op 15-3

39 berichten
sinds 26-8-2005
Hey,
Ik heb dit bericht reeds op het forum van hoefnatuurlijk gezet, maar daar er niet veel reactie op was probeer ik het hier nog eens.
Mijn shetlandmerrie van 2 jaar oud heeft soms last van patella-fixatie. Haar achterknie en bijgevolg ook haar spronggewricht zit dus soms tijdelijk op slot. Het wordt veroorzaakt doordat de ligamenten van het knie-gewricht niet sterk genoeg zijn, als ik het goed heb begrepen. Nu las ik dat, naast oefeningen om de ligamenten sterker te krijgen, speciaal beslag betering kan brengen. Het beslag moet ervoor zorgen dat de buitenkant van haar hoef hoger staat dan de binnekant. Dit zou er voor zorgen dat de knie gemakkelijker uit het 'slot' komt. Nu ben ik zeker niet van plan om ijzers onder haar natuurlijk bekapte voetjes te zetten, maar ik vroeg me af of ik zonder andere problemen te veroorzaken de buitenkant van haar achterhoeven zomaar hoger mag zetten dan de binnenkant, dus zonder schade aan andere gewrichten, pezen...
De traditionele hoefsmid die op de wei komt voor een ander paard, zet nl. steeds de buitenkant iets lager, en de reden die hij gaf was omdat dit beter zou zijn voor de gewrichten , welke gewrichten weet ik niet meer (kogel? koot? )
Weet iemand hier meer over?
groetjes
Tina
Volg datum > Datum: donderdag 2 juli 2009, 18:222-7-09 18:22 Nr:168930
Volg auteur > Van: tinalina Opwaarderen Re:168929
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: patella-fixatie Structuur

tinalina
België

Jarig op 15-3

39 berichten
sinds 26-8-2005
Christel Provaas schreef op donderdag 2 juli 2009, 17:56:

> tinalina schreef op donderdag 2 juli 2009, 16:22:
>
>> Hey,

> Een aangepaste bekapping heeft alleen effect als de bodem vlak
> en hard is en is inderdaad min of meer belastend voor alle
> gewrichten van het been waarvan de stand veranderd is.
> Heeft het andere paard in jouw wei ook knieën die op slot gaan?

Bedankt. Ik las net ook dat het 'binnendoor zetten' zoals ze het noemen, niet altijd het gewenste effect heeft. Ik houd het voorlopig maar bij spiertraining en hoop dat het hiermee opgelost raakt(ze heeft het ook nog maar enkele keren gehad, en dan weer weken niet, maar als ze het heeft kan ze er wel enkele uren mee rondlopen).
Het andere paard heeft er geen last van. Je vraagt je dit waarschijnlijk af omdat de hoefsmid hem 'scheef' bekapt? Dit doet hij bij alle paarden, vroeger ook bij mijn paard. Hij beweert dat de kroonlijn van voor gezien niet recht moet zijn, maar iets moet aflopen naar buiten toe. Dit omdat de gewrichten binnenin ook niet helemaal recht staan...Geen idee of dit waar en/of nodig is ...
Volg datum > Datum: donderdag 2 juli 2009, 19:002-7-09 19:00 Nr:168933
Volg auteur > Van: tinalina Opwaarderen Re:168931
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Temperatuur !!!!!!!!!!!! Structuur

tinalina
België

Jarig op 15-3

39 berichten
sinds 26-8-2005
Helms Cindy schreef op donderdag 2 juli 2009, 18:27:

> Martina schreef op donderdag 2 juli 2009, 16:03:
>
>> Spirithorses schreef op donderdag 2 juli 2009, 13:35:

> verongelukten elkaar haast wat. Kletsnat in het zweet bomvol
> dazen. Ik heb snel de schuilstal maar leeggehaald en de draad
> terug opengezet. Het was een stormloop!
> Mhja zo'n dazenval begint toch te lonken ...

Hier tot voor kort zelfde verhaal. Ik heb maar 1 schuilstal, en momenteel kunnen enkel de ponies hierin. De paarden moeten het voorlopig doen met de schaduw op de wei. Mijn paard werd echter gek van de dazen en elke morgen moest ik hem bij de ponies zetten(hij moest toch nodig op dieet, dus twee vliegen in 1 klap) en 'savonds dan terug bij de andere paarden.
Tot mijn weidegenoot op het idee kwam zelf een dazenval ineen te knutselen. Hij heeft er wel wat uurtjes ingestoken, maar het resultaat mag er zijn!
Op enkele dagen schat zo'n 300dazen of meer gevangen! Deze middag op mijn paard: geen enkele daas te bespeuren!! Terwijl hij er anders minstens tien op zich heeft. Op het tweede paard ook geen enkele (zij is wel lichter van kleur en heeft er zowiezo minder last van) en op lucifer, een zwart paard, zaten er 4, terwijl hij anders zowat van kop tot teen volhangt..
Zou al niet meer zonder kunnen...
Volg datum > Datum: vrijdag 13 augustus 2010, 13:2413-8-10 13:24 Nr:211823
Volg auteur > Van: tinalina Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: wat met vitaminen, mineralen op belgische weide/ belgisch hooi? Structuur

tinalina
België

Jarig op 15-3

39 berichten
sinds 26-8-2005
Reeds verschillende jaren krijgt mijn paard in de zomer enkel gras, en in de winter onbeperkt hooi (voordroog eigenlijk, wegens geen plek aanwezig om hooi te stockeren).
Ik ging er wel van uit dat dit voldoende voor hem is, maar ben nu toch weer aan het denken en opzoeken gegaan.
Een paar weken geleden ben ik op reis geweest naar Slovenië. De weides daar worden zo goed als niet bemest en er wordt niet gespoten tegen onkruid.
Het resultaat is dat de weides daar vol kruiden staan, en zeer geschikt zijn voor paarden wegens laag eiwit-gehalte. De paarden kunnen daar waarschijnlijk, net zoals in de vrije natuur, wel al hun nodige mineralen,... uit hun voeding halen.
Eens terug in België valt het nog maar eens op hoe het gras op de gemiddelde paardenweide (de mijne inclusief) eruit ziet. Een paar grassoorten, boterbloem, zuring, brandnetel, wat distels, klaver en af en toe sint-jacobskruid dat doorschiet. Zeer beperkt qua kruiden dus.
Als ik dan kijk naar het gras waarvan ons hooi gemaakt wordt, kan je je daar nog meer vragen bij stellen. Dat is een echte monocultuur, en het gras wordt zodanig bemest (en besproeid tegen onkruid) dat ik me toch vragen stel over het voedingsgehalte hierin.
Eiwitten en vetten krijgen paarden die gehouden worden zoals de mijne waarschijnlijk wel voldoende binnen, maar hoe zit het nu eigenlijk met alle benodigde vitaminen, mineralen, sporenelementen, essentiële aminozuren,..?
Preventief supplementen gaan geven is waarschijnlijk niet de beste oplossing, wegens een risico op een teveel van bepaalde stoffen.
Maar zomaar hopen dat alles goed gaat (blijft gaan) lijkt mij geen betere optie.
Wat doe je nu best?
De weide die ik nu huur (zware kleigrond), huur ik op jaarcontract. Veel kosten (zoals kalken, opnieuw inzaaien, bodem verluchten,..) wil ik daar niet doen, omdat dit pas effect heeft op langere termijn en ik dus nooit weet hoelang ik daar nog kan blijven.
Kan ik best een bodemonderzoek laten doen om te weten wat er al dan niet in de bodem aanwezig is? Of is het ook mogelijk om het gras te laten onderzoeken? (want ik neem aan dat gras niet per se alle grondstoffen uit de bodem even gemakkelijk kan opnemen?)
(maar dan nog, hoe weet je dan dat je paard alle essentiële aminozuren bijvoorbeeld wel binnenkrijgt, want dat wordt denk ik niet getest in zo'n onderzoek?)
Of is het beter om bloed van het paard te laten testen?
Wat denken jullie? En wat geven jullie eventueel extra aan jullie paarden?

groetjes,
tina
Volg datum > Datum: vrijdag 13 augustus 2010, 21:1113-8-10 21:11 Nr:211852
Volg auteur > Van: tinalina Opwaarderen Re:211838
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: wat met vitaminen, mineralen op belgische weide/ belgisch hooi? Structuur

tinalina
België

Jarig op 15-3

39 berichten
sinds 26-8-2005

ok,
bedankt voor de tip. ik had nog nooit van die brokken gehoord. Op hun site is ook niet zoveel te lezen vind ik, maar ik zoek nog even verder via internet.
Je leest nu alle berichten van "tinalina"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
39 berichten
Pagina 3½ van 3
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact