Frans Veldman schreef op zaterdag 4 juli 2009, 23:26:
>
> Maar waar het in mijn antwoord over ging, was het idee dat je
> een gemiddelde paardenwei, door niet meer te bemesten,
> geschikter zou kunnen maken voor paarden die gevoelig zijn voor
>
hoefbevangenheid, eigenlijk helemaal niet zo'n goed idee is. En
> gelukkig ben je het daar met me over eens.
>
> Frans
>
> "If your only tool is a hammer, you tend to see every problem
> as a nail."
Frans, bedankt voor je uitgebreide antwoord. Ik heb inderdaad al gelezen dat het achterwege houden van bemesting voor een hoog fructaangehalte kan zorgen. Maar dit is dus alleen bij die grassoorten die bemesting nodig hebben om te groeien? Stel dat ik mijn weide inzaai met dezelfde grassen die overal in de bermen staan, dan kan ik dus zonder problemen de bemesting achterwege laten? Als dit zo is zou ik het misschien wel zien zitten om juist die grassen te gaan zaaien om zodoende geen hoge fructaangehaltes te krijgen (en wellicht ook minder voedingsrijk gras?)wanneer er niet (of nauwelijks, behalve de paardenmest van onszelf) op de wei gaat.
Ik vind het wel dusdanig interessant dat ik binnekort hooi op fructaangehaltes ga laten onderzoeken van gras wat afkomstig is van onze (vooralsnog bemeste) paardenwei, en van gras wat achter onze schuur staat, wat voor zover ik weet nooit is bemest. Als we hiermee toch een stukje duidelijkheid krijgen is me dat zeker wat waard. Hebben jullie zulk soort onderzoek ook verricht?
We hebben overigens 2 jaar geleden een bodemonderzoek laten doen door Eijkpunt, met daarbij een bemestingsplan van 4 jaar, inclusief onze eigen paardenmest. We hebben ons hier tot nu toe keurig aan gehouden, maar omdat onze pony dus steeds bevangen is willen we kijken wat er nog meer mogelijk en haalbaar is om de weide voor deze pony minder risicovol te maken (als dat uberhaubt gaat). Het nadeel is dat we hier wel 1x per jaar van moeten kunnen hooien, ter compensatie van al die dierenartskosten

.
Heel interessant Frans!
Groetjes Jolanda