InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
1266 berichten
Pagina 46½ van 85
Je leest nu alle berichten van "Marianne"
Volg datum > Datum: dinsdag 16 november 2004, 15:0516-11-04 15:05 Nr:16865
Volg auteur > Van: Marianne Opwaarderen Re:16853
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: onbeperkt hooi voeren Structuur
Marianne
Nederland


1266 berichten
sinds 13-2-2004
ebby schreef op dinsdag, 16 november 2004, 13:38:

> Hmm, ik ken hem ook (tuurlijk, wie niet?) maar ik betwijfel of
> het wel zo waar is... Ik heb zo het idee dat vet niet op de
> ribben gaat zitten, of iig vrij weinig. De echte vetplekken zijn
> meer bij de staartwortel, achter de schoft en achter de
> elleboog. Op de hals. Die plekken vind ik iig een goede
> indicatie geven of een paard te dik is. En op de ribben heb ik
> nooit echt veel verschil in vet gezien bij somigen paarden die
> afvielen. En bij andere paarden bleef je de ribben zien terwijl
> ze toch goed waren en weer andere paarden waren echt niet te
> dik, eerder aan de magere kant en daarbij kon je de ribben bij
> lange na niet voelen... Wie weet of dit waar is?
> groetjes Ebby

Op zich heb je geen ongelijk hoor - op de plaatsen die je noemt zitten vaak aardige speklapjes ( met uitzondering misschien van de hals want daar kan natuurlijk een goed-getrainde en ontwikkelde spier zitten). Toch wordt de 'trommel' (het buikgedeelte tussen voor en achterhand) meestal als 'graadmeter' van te dik of te mager aangenomen: op de achterhand die jij noemde zit ook een heleboel zwaar spierweefsel en dat geeft toch niet zo'n duidelijke indicatie). Op de trommel toont het vermageren van een paard meestal het eerst - ik heb eerlijk gezegd nog nooit een paard gezien met hele dikke billen ( en dan heb ik het dus niet over spier) en vetkwabben op de schouder en daar tussenin een graatmager lijf.... omgekeerd trouwens ook niet..
een enorm vette pens met schonkige heupen en schouders..
Maar ja, dat kan nog komen hé..! :)

M.

Volg datum > Datum: dinsdag 16 november 2004, 16:3716-11-04 16:37 Nr:16867
Volg auteur > Van: Marianne Opwaarderen Re:16862
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: To bit or not to bit - in de herhaling.. Structuur
Marianne
Nederland


1266 berichten
sinds 13-2-2004
e m kraak schreef op dinsdag, 16 november 2004, 14:26:

>> Er zijn een aantal vraagstellingen door elkaar gaan lopen, en
> ook jouw vraag zijn er eigenlijk alweer 2:
> -wat is het verschil in inwerking
> -wat zijn medische gevolgen

.. het vervolg geknipt voor ruimtebesparing..

Dank je, Egon dat je nog op dit thema teruggekomen bent! Ik bied je ook meteen mijn verontschuldigingen aan dat ik nog niet met mijn verhandeling ‘aanleuning & verzameling’ ben aan komen zetten – maar wat in ’t vat zit.. enz.!

Eerst even dit: ik wil niet in een hokje van vóor- of tegenstander van bitgebruik of no-bit gebruik zitten! Wat ik wél wil, is proberen helder te krijgen waar de ‘knelpunten’ van zowel het één als het ander zitten. Dat heeft te maken met de wens een goed-gefundeerde keuze te maken of om domweg tot de conclusie te komen dat zowel het een als het ander weinig verschil maakt. Maar een eindconclusie is pas te maken als je alle gegevens onder ogen hebt en die inzichtelijk zijn.

Er zijn natuurlijk talloze optomingen en nog véél meer bitten. We spreken hier nog niet eens over de hoofdstellen ( met of zonder bit) die bv op de neus inwerken ( knevel-effect, zoals een mexicaanse neusriem). Als we het beperken tot het reguliere hoofdstel met een gewoon trensbitbit en het hoofdstel zonder bit, dan hebben we de handen al vol.

Nmm is er een verschil in inwerking tussen beide hoofdstellen: het reguliere hoofdstel met bit heeft als bijkomend gegeven dat er niet alleen van begrenzing sprake is dmv de stukjes leer, maar in eerste instantie door het bit op de mond inwerkt, en dat – zoals ik het beschreven zie op de site van Cook – het bitloze hoofdstel inwerkt op het atlas-draaier gebied, achter de oren van het paard. Welnu, over dat laatste gegeven heb ik het onderzoek aangedragen ( weliswaar nog zonder link) over de nadelen van het overbelasten van dát specifieke gebied.

Jij schrijft: **** In een eerdere mail in deze draad beschrijf je zo ongeveer het veel voorkomende gebruik van mechanische bedwinging: "het doet pijn dus volgt er reaktie". Helaas nmm een nogal simplistisch naieve benadering. ****
Ik ben benieuwd waarom je dit een simplistische of naïeve benadering vindt: ik vind dat nl niet – of je nu op de mond inwerkt, of het hoofd van het paard naar beneden dwingt .. het is beiden een ‘afdwingende aktie’ die het paard ongemak bezorgt. Zelfs de ors is bedoeld als het ‘ingrijpen’ bij een voorwaartse aktie om het paard op andere gedachten te brengen.

Het is volstrekt duidelijk dat welk middel je ook gebruikt, het doel van dat middel communiceren moet zijn. Alleen communicatie heeft vele verschijningsvormen: het ideaal is natuurlijk dat je gezellig keuvelend met een potje bier of glaasje wijn tegenover elkaar zit en meningen uitwisselt. Maar helaas, als jij om welke reden dan ook in woede ontsteekt en vervolgens met je vuist op tafel slaat of mij een draai om m’n oren zou geven ( zou je wel willen hé!!) en ik me vervolgens daardoor laat intimideren, dan heb je in het kort een bloemrijke beschrijving van hoe je verkeerd bitgebruik ( pijn) zou kunnen zien. Overdrachtelijk dan maar. En dat er leukere manieren zijn dan de bovengenoemde manieren.. J mee eens..!

En dan de medische kant van het verhaal ( dat dus inderdaad verweven is met de mechanische toepassing in mijn verhaal) : dat is nu precies wat ik zocht. Net zo goed als dat ik de logica wil ontdekken in waarom het verkeerd is een ijzer onder een hoef te slaan, en me daardoor eventueel kan laten overtuigen, zoek ik eenzelfde gegeven in bitgebruik, of in verkeerd inwerken met een hoofdstel.
Daarbij ben ik uiteraard bereid de staat van dienst van iemand als Dr Cook mee te laten wegen – en geen haar op mijn hoofd die er aan denkt om iets alleen maar als een PR-verhaal af te doen! Dat hoor je mij niet zeggen. Wat ik wel bedoelde was dat er in welk onderzoek dan ook altijd een ‘element van preken voor eigen parochie’ kan zitten. Vandaar ook de zoektocht naar een neutrale bron (of bronnen).
Anderzijds ben ik ook wel weer met je eens dat onderzoek op zich volkomen neutraal kan zijn en dat iemand ( zoals in dit geval Cook) vervolgens besluit om dan ook een hoofdstel te ontwerpen ( en te verkopen) om bepaalde bevindingen te ondersteunen of uit de weg te gaan.

Het boek ‘Metal in the Mouth’ is zeker een goed beginpunt voor een verdere ontdekkingsreis. Jammer dat er op die site niet veel meer toelichting staat dan de inhoudsbeschrijving. Maar, met de zin *** These effects are still widely unknown among horsemen and owners, and range from pain to respiratory and digestive problems, reduced performance and longevity *** in gedachten, hebben wij nog veel te leren!

Groet, Marianne.
Volg datum > Datum: dinsdag 16 november 2004, 18:4816-11-04 18:48 Nr:16876
Volg auteur > Van: Marianne Opwaarderen Re:16869
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: To bit or not to bit - in de herhaling.. Structuur
Marianne
Nederland


1266 berichten
sinds 13-2-2004
Isabel van der Made schreef op dinsdag, 16 november 2004, 17:47:

>>
> http://www.nagtrader.co.uk/NAGtrader-horse-pony-articles/natural-
> horse-pony-western-riding/bitless-bridle.asp
>
> hier van Cook zelf 2 articles.
>
> (en op zijn eigen website staan natuurlijk ook nog wat
> artikelen.)
>
> Isabel

Dank je wel voor die aanvulling. Is interessant leesmateriaal.
Ik heb ook even ( te snel wellicht) de questionnaire doorgespit: als ik nu alle vragen met "nee" beantwoord, dan zou ik de conclusie kunnen trekken dat mijn paard 'dus' nergens last van heeft en een bit goed verdraagt. Dat vind ik nou zo'n probleem bij dit soort onderzoeken: de vragen zijn op een bepaalde manier 'geladen' ( als vrije vertaling voor loaded questions) en leiden naar een bepaald eindresultaat dat conform het uitgangspunt is. Ik heb er moeite mee om dat dan op de juiste waarde te bepalen...

Eerlijk gezegd heb ik op geen van de vragen 'ja' kunnen zeggen.. heb ik dan een 'wonder horse' of...???

Nou ja, genoeg om over na te denken..

M.
Volg datum > Datum: dinsdag 16 november 2004, 18:5816-11-04 18:58 Nr:16877
Volg auteur > Van: Marianne Opwaarderen Re:16875
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: onbeperkt hooi voeren Structuur
Marianne
Nederland


1266 berichten
sinds 13-2-2004
Esther schreef op dinsdag, 16 november 2004, 18:47:

> Idunn schreef op dinsdag, 16 november 2004, 18:15:
>
>> Marianne schreef op dinsdag, 16 november 2004, 15:05:

> en altijd oppassen dat de rest ook niet te vet wordt. Vleesfok
> he. Bjork ook heel antromorfistisch, bij de weighwatchers.
>
> Groetjes Esther

.. ja, en vergeet niet de grasbuiken!
Zo'n apparaatje hadden we hier ook ( leuk voor de doorbloeding!) maar ja, als je over dat lijf rolt dan 'ratelen' de wieltjes en dat vindt mijn paard in ieder geval, al niet zo leuk!
Ik denk wel dat 'vet-verdeling' ook wel een beetje ras-gebonden is.. en dat sommige rassen eerder dik worden van 'niks' dan anderen.
Och, misschien is zo'n paardenwijsheid wel een antiekiteit hoor.. in ieder geval van vóór PN toen nog nergens over gediscussieerd werd!

Groetjes, M.
Volg datum > Datum: dinsdag 16 november 2004, 20:4916-11-04 20:49 Nr:16883
Volg auteur > Van: Marianne Opwaarderen Re:16878
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: onbeperkt hooi voeren Structuur
Marianne
Nederland


1266 berichten
sinds 13-2-2004
Karin schreef op dinsdag, 16 november 2004, 19:05:

>
>> Och, misschien is zo'n paardenwijsheid wel een antiekiteit
>> hoor.. in ieder geval van vóór PN toen nog nergens over

> heeft het wiel niet uitgevonden.
>
> Groetjes Karin (niet negatief bedoelt, gewoon een constatering
> ala mijn kant :-)

Ja, vertel mij wat .. ook ik zit al ietsje langer tussen de paarden! LOL
M.
Volg datum > Datum: dinsdag 16 november 2004, 20:5616-11-04 20:56 Nr:16885
Volg auteur > Van: Marianne Opwaarderen Re:16884
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: >Respect< stoute pony ? Structuur
Marianne
Nederland


1266 berichten
sinds 13-2-2004
Nick Altena schreef op dinsdag, 16 november 2004, 20:50:

> Bianca_6 schreef op dinsdag, 16 november 2004, 20:24:
>
>> Nick Altena schreef op dinsdag, 16 november 2004, 14:06:

>
> met geweld bereikt men een
> hoop,met geduld,vertrouwen
> en liefde bereikt men meer

Eh... vertrouwen in het spelen van een hengst, zoals Bianca omschrijft? Kun jij uitleggen hoe je dat ziet dan of van toepassing zou brengen?

Gr.......M.
Volg datum > Datum: dinsdag 16 november 2004, 21:4716-11-04 21:47 Nr:16888
Volg auteur > Van: Marianne Opwaarderen Re:16886
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: >Respect< stoute pony ? Structuur
Marianne
Nederland


1266 berichten
sinds 13-2-2004
Nick Altena schreef op dinsdag, 16 november 2004, 21:28:

>>> Eh... vertrouwen in het spelen van een hengst, zoals Bianca
>> omschrijft? Kun jij uitleggen hoe je dat ziet dan of van
>> toepassing zou brengen?

>
> Het gaat weer lekker....
>
> Nick

Goh.. je omzeilt de vraag met een wedervraag? En waarom zou mijn serieus bedoelde vraag nu in jouw ogen alleen maar tot een welles/nietes spelletje kunnen leiden?
En waarom sta ik (of Bianca) nu onder verdenking van 'geweld gebruiken'? Pfff.. weer een hele hoop voorbarige conclusies die de sfeer er niet beter op maken.

Ik was gewoon geïnteresseerd hoe jij dat nu zag met 'vertrouwen' maar je kunt/wilt het niet uitleggen..

Ja, dat gaat inderdaad dan lekker zo.. jammer hoor.

M.
Volg datum > Datum: dinsdag 16 november 2004, 22:1416-11-04 22:14 Nr:16890
Volg auteur > Van: Marianne Opwaarderen Re:16880
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: To bit or not to bit - in de herhaling.. Structuur
Marianne
Nederland


1266 berichten
sinds 13-2-2004
e m kraak schreef op dinsdag, 16 november 2004, 19:12:

>
> Nmm zou je verschillen moeten onderzoeken op basis van
> randomized waarnemingsprotocollen... daar is vast wel een blik
> studenten voor open te trekken ergens.

Ja, dat is eigenlijk wat ik ook in gedachten heb als ik doel op 'neutraal' onderzoek....

> Overigens ben ik allerminst "wederverkoper" of "discipel" van
> dat specifieke Cook-halster, al lijkt het mij 1 van de beste
> modellen.

Als ik de plaatjes bekijk van Cook, en die van het Australische No-bit
(nu ook in NL bij www.paardenservice.nl te zien), dan denk ik dat dit model idd goed kan werken. Ik ben er ook eigenlijk best benieuwd naar.... Isabel, jij hebt toch zo'n hoofdstel? Ik weet niet of jij ook wel dressuurmatig rijdt, maar ben wel benieuwd naar jouw ervaring ermee? In eerste instantie denk ik dat je wat minder 'verfijnd' ermee zou kunnen communiceren - is dat terecht?

Ik zie, voornamelijk vanwege de beschikbaarheid van
> kennis-alternatieven, stomweg geen rol meer voor bitten
> weggelegd. Als ik de logica strikt doorvoer zouden bij voldoende
> belering ook halsters e.d. overbodig kunnen worden.
>
> Dat is eigenlijk waar ik het accent heen wil hebben:
> (be)leren in plaats van mechanisch dwingen en trainen.
> De "paardenwereld" gaat er dan heel anders uitzien... en ondanks
> dat ik verre van kritiekloos ben geeft Parelli daar al een leuke
> aanzet toe. Zouden we meneer Parelli niet aan het klikkeren
> kunnen krijgen? ;-)

Ik zou daar ook wel wat in zien, maar vraag me af hoe? Ik denk dat je de basis-dingen ( sturen, halthouden etc.) wel zonder mechanische middelen zou kunnen aanleren ( voor zowel ruiter als paard) - maar hoe dan verder? Hoe zie jij dat?
>
> Groeten, Egon

idem, M.
Volg datum > Datum: dinsdag 16 november 2004, 23:0716-11-04 23:07 Nr:16896
Volg auteur > Van: Marianne Opwaarderen Re:16889
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: >Respect< stoute pony ? Structuur
Marianne
Nederland


1266 berichten
sinds 13-2-2004
Nick Altena schreef op dinsdag, 16 november 2004, 21:58:

>
> Mijn vraag is simpel Marianne, als ik zeg met vertrouwen geduld
> en liefde komt er een weder vraag waarin ik lees dat ik iets
> onwerkelijks schrijf dat jij graag onderbouwd ziet.

... verder geknipt vanwege ruimte-gebrek...

Nick, mag ik je een beetje plagen?
Een dag of wat geleden zag ik een koreaanse (?) meneer die vanuit zijn religieuze overtuiging een leeuwenverblijf instapte, in het volste vertrouwen dat zijn overtuiging van geloof, hoop en liefde het juiste middel zou zijn om de leeuw tot kalmte te manen en tot het inzicht te brengen dat hij niet een lekker hapje was, maar een mens die het beste met hem voor had. Dat liep niet goed af… de leeuw had geen oren naar zijn ‘preek’ en viel volop aan, tot ontzetting van de toeschouwers. Het eind van het verhaaltje was gelukkig nog positief – althans voor de meneer die dit ondernam.. de leeuw moest het loodje leggen met een verdovingsspuit, zodat de man nog op tijd gered kon worden…

Bianca legt jou de vraag voor hoe je een jonge hengst zoals zij die omschreef ( en ervaren heeft), nu tot respect zou leiden, of je dat met liefde en geduld zou lukken..
De conclusie die jij dan aan haar vraag koppelt is dan dat Bianca alleen geweld als optie zou zien.

Okay, liefde, geduld en vertrouwen hielp dus niet in het verhaaltje met de leeuw ..
Ik kan je verzekeren dat er hengsten zijn die te vergelijken zijn met een leeuw en die door hun gedrag een mens behoorlijk in het nauw kunnen brengen. Hoe los je dat dan op?

De vraag is denk ik in eerste instantie: wat noem jij dan ‘geweld’? Ik zag in een eerder postje van iemand het blokken met de elleboog, als een paard al dan niet ‘kwaadaardig’ wil bijten. Is dat blokken geweld? Of je eigen ruimte verdedigen? Of als een paard in volle galop, met de oren plat in de nek en de tanden ontbloot op je af komt stormen? Dat is dan zijn vorm van geweld….Blijf je in ‘vertrouwen’ staan, of blok je hem af, desnoods met een flinke klits van de zweep? Of ga je er als een haas vandoor en bevestig je daarmee dat zijn aktie succesvol was?

Ik ken Bianca niet in levende lijve, maar weet wel van mezelf dat ik maar een klein mevrouwtje ben en bepaald niet de fysieke kracht van een body-builder heb. Ik zal dus op de een of andere manier zo’n ‘kwaaie’ hengst duidelijk moeten maken dat er grenzen zijn…

Nu zeg jij: met geduld, liefde en vertrouwen. Okay, dat begrijp ik. Geweld op zich lost nooit wat op. Maar.. wat dan? En wat als jouw geduld, liefde en vertrouwen niet ‘aankomt’ bij meneer? Jij zegt dat je ‘het zeker weet’ dat het wel kan werken.. en dus ben ik benieuwd, hoe?

En voor het goede begrip: natuurlijk behoort iedereen in eerste instantie te kiezen voor geweldloosheid, zoals jij het ook in je latere mail beschrijft. Helemaal mee eens dat dat een betere weg is. Maar Bianca's vraag ging over een specifiek paard en een specifieke situatie.

Gr. // ....M.
Je leest nu alle berichten van "Marianne"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
1266 berichten
Pagina 46½ van 85
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact