Marianne schreef op vrijdag, 12 november 2004, 22:59:
> Frans Veldman schreef op vrijdag, 12 november 2004, 21:11:
KNIP
>>
>> Hetzelfde misschien als wanneer ik hard met een bit zou inwerken
>> op een paard dat zijn mond al open heeft. Wat kan ie DAN nog

>> Groeten,
>> Frans
>
> idem.... M.
Er zijn een aantal vraagstellingen door elkaar gaan lopen, en ook jouw vraag zijn er eigenlijk alweer 2:
-wat is het verschil in inwerking
-wat zijn medische gevolgen
Wat verschillen in inwerking betreft is - mechanisch - eigenlijk het eind aardig zoek; er zijn legio bitoptomingen die verschillen van inwerking, en ook
bitloos komen er steeds meer varianten.
Het lijkt mij zinniger een GROOT onderscheid te maken op grond van wat er mee gedaan wordt en op grond van welke aanname dat gedaan wordt. Dit loopt nmm als attitude dwars door het mogelijk gebruik van iedere optoming.
In een eerdere mail in deze draad beschrijf je zo ongeveer het veel voorkomende gebruik van mechanische bedwinging: "het doet pijn dus volgt er reaktie". Helaas nmm een nogal simplistisch naieve benadering.
Wat er wel, en altijd, plaats vindt is COMMUNICATIE; en gedrag van participanten dat WEDERZIJDS steeds weer door elkaar beïnvloed wordt. Communicatie is pas zinvol als er voldoende gemeenschappelijke taaleenheden zijn geleerd. Er is vandaag de dag een enorme berg info, ook op i-net, beschikbaar over slimmere (en nmm leukere) wijzen van gemeenschappelijke taalopbouw tussen soorten dan die van wijken voor geweld, angst en pijn. Daarbij is een bit volslagen overbodig. Tot zover de "noodzaak".
Medische gevolgen kunnen een gevolg van inwerkingsmisbruik zijn, maar ook van alleen de aanwezigheid. Dit laatste is door Cook beschreven. Hij heeft daar in o.a. veterianaire vakbladen over geschreven, en (net gevonden) daar nu samen met Mevr. Strasser een boek over gemaakt. Als je deze DA, ondanks dat hij een lange en (voor DA) behoorlijk indrukwekkende staat van dienst heeft, wilt afdoen als een PR-verhaaltjes-verkoper voor zijn belachelijk dure hoofdstelletje, dan lijkt het me toch verstandig dat je dat ietwat onderbouwt.
Gevonden litt. (nog niet zelf gelezen):
http://www.thehorseshoof.com/THHStore.htmlMetal in the Mouth - the Abusive Effects of Bitted Bridles
by W. Robert Cook, FRCVS, PhD & Hiltrud Strasser, Dr. med. vet., PhD
144 pages, incl. color images.
This book describes and scientifically documents the multitude of insidious effects of a bit in the horse's mouth. These effects are still widely unknown among horsemen and owners, and range from pain to respiratory and digestive problems, reduced performance and longevity.
Groeten, Egon