Frans Veldman schreef op zaterdag, 13 november 2004, 18:42:
> Hans van Keeken schreef op zaterdag, 13 november 2004, 18:23:
>
>> De kruising draver x telganger (pacer) vindt maar heel heel heel

> draver een gangenpaard is.
>
> Groeten,
> Frans
Helemaal mee eens Frans. Veel dravers kunnen ook telgangen, vaak ook tolten. Daar is geen discussie over. Maar fokken in europa met amerikaans bloed wil niet zeggen dat we hier met uit amerika geimporteerde telgangers fokken. Wij fokken hier met amerikaanse dekhengsten die zich in draf op de renbaan bewezen hebben .
Aan de andere kant is de telgang genetisch aanwezig. Rond1940 is de telgang in amerika gecultiveerd nadat bleek dat het paarden makkelijker afging om in telgang hoge speed te realiseren en er minder snel in galop werd aangesprongen. Dit laatste is vooral interessant voor de wedders. In Amerika is het overigens heel gebruikelijk dat een als draver gefokt paard dat niet snel genoeg drafaanleg toont omgeschoold wordt tot pacer(=telganger). Hij krijgt een hobble om (= lederen band tussen voor en achterbenen) en hij kan alleen nog maar telgangen. Een paard leren draven op hoge snelheid is een kunst, wat kan van telgang niet worden gezegd. 80% van de races in amerka bestaan uit telgang-races.
Ik heb jaren geleden eens een draver gefokt die uitsluitend telgang beheerstte. Het heeft me maanden gekost om hem te leren dat ie hier in europa moest draven, anders had ik niets aan hem.
Ook mijn dravers vallen soms spontaan in telgang. Vaak als ze heftig worden en je ze tegen moet houden er niet vandoor te spuiten. Laat je ze vervolgens gaan dan vallen ze in 9 van de 10 gevallen spontaan in de draf.
Zoals ik al via PM heb gemeld denk ik dat Jack afstamt van Manza Buitenzorg. Van Manza ik ook bekend dat hij de aanleg voor telgang vererfde. In de drafsport leeft de mening dat een paard met telgang- aanleg een topdraver kan zijn.
Groeten
Hans