Arabesk schreef op vrijdag 22 mei 2009, 10:24:
> Peter Donck schreef op vrijdag 22 mei 2009, 10:05:
>
>> zowel fructaan en caroteen werken mét zonlicht

>> verdwijnt ?
>
> in de aanwezigheid van zuurstof heb je altijd oxidatie, alleen
> gaat het minder snel dan wanneer óók nog eens UV aanwezig is.
ja, zo is dat, dus in geperste balen hooi of gewikkelde voordroog
blijven de fructaansuikers aanwezig
en zou ook het caroteen in voldoende mate aanwezig blijven
tenzij het zich verder aan vrije O-radicalen of andere gaat binden en bijgevolg verandert in iets anders
Hooi bevat beduidend minder vocht én ontwikkelt minder gistingswarmte dan voordroog, waaruit je zou kunnen afleiden dat er dus minder chemische reakties in hooi optreden en dat het caroteen dan ook minder snel zou "deterioreren" in hooi dan in voordroog.
kan dit getoetst worden aan de realiteit ?
kan jij daar zelf een labotestje op doen ?