Isabel van der Made schreef op zondag 24 mei 2009, 9:31:
> Piet schreef op zondag 24 mei 2009, 9:11:
>
>> Isabel van der Made schreef op zondag 24 mei 2009, 0:17:

> karakterschetsjes die nu opeens ook al niet meer mogen, is dat
> paard liever bij jou is dan bij vriendjes in de wei. Of je dat
> bereikt door stil te gaan staan tot je een ons weegt, vind ik
> op z'n minst discutabel.
Het gaat in deze discussie niet eens zozeer om het wel-of-niet-druk-uitoefenen, meer druk, minder druk, geen druk, wel druk. Ik lees een enorme inconsequentie, foutieve timing, te lang blijven dralen/paard de tijd geven om vanalles te bedenken alvorens er door Michiel ingegrepen wordt. Voor elk paard en voor een jong paard in het bijzonder is dat enorm onduidelijk want het biedt heel weinig structuur.
Een jong paard (4 jaar) die van mij wegloopt bij het hoeven uitkrabben gaat gewoon nog een tijdje aan het halster, evt helper erbij of vastzetten aan een haak. Dat is duidelijk voor zo'n paard, het geeft rust en structuur te weten waar het aantoe is. 'Jij staat hier, ik krab jouw hoeven uit, ik beloon je bij elke hoef en daarna gaan we weer verder met de orde van de dag'. Klein, simpel, vaste volgorde bij het hoeven optillen en uitkrabben, makkelijk te begrijpen.
Natuurlijk (en deze is voor Piet)

begin je bij zo'n jong paard met kleine stapjes en elke goede actie belonen. Maar houd de beloning wel in verhouding tot de gevraagde actie.
Idem met lopen; jij geeft voorwaartse leiding, blik naar voren, zacht vragen (lees: lichte druk op het touw) , release en beloningswoord zodra paard volgt, en als je met het paard verbonden bent en contact hebt via het (slappe) leidtouw voel je haar beweging, vóél je het als ze trager gaat lopen--> gelijk weer doorvragen zodat ze in beweging blijft
en dat uiteraard belonen ! Daar komt zéér weinig druk bij kijken. ELK paard kan dat aan, het is duidelijk zonder dat je het paard overvraagt.
Pfff, zo moeilijk is dat toch niet.
Of mogen we niet eens meer vragende druk gebruiken hiero?

Groet, Pien