InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
861 berichten
Pagina 49½ van 58
Je leest nu alle berichten van "Sieta"
Volg datum > Datum: woensdag 22 april 2009, 9:0122-4-09 09:01 Nr:163187
Volg auteur > Van: Sieta Opwaarderen Re:163146
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Jahooooooooooo Jones is geboren Structuur

Sieta
Nederland

Jarig op 7-3

861 berichten
sinds 8-6-2005
Cindy Denkers schreef op dinsdag 21 april 2009, 21:44:

> Quela heeft vanacht een prachtig hengstje op de wereld gezet,
> zijn naam is mr. Jones :-)
> Ze heeft het echt fantastisch gedaan en gelukkig was een

> 687514/0/LgaQ/
>
> Groetjes van een hele blije en troste eigenaar :-)
> Cindy

Gefeliciteerd! Een veulen van je eigen merrie, weining mooiers dan dat :-) Geniet van hen!
Volg datum > Datum: maandag 27 april 2009, 9:5927-4-09 09:59 Nr:163471
Volg auteur > Van: Sieta Opwaarderen Re:163470
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Jahooooooooooo Jones is geboren Structuur

Sieta
Nederland

Jarig op 7-3

861 berichten
sinds 8-6-2005
Spirithorses schreef op maandag 27 april 2009, 9:37:

> Wil schreef op maandag 27 april 2009, 0:38:
>
>> Spirithorses schreef op maandag 27 april 2009, 0:12:

>>
>> Spannend altijd weer he???
>
> Veulen is er, ik ga er nu heen, buren belden net.

Oeoeoeoeoe wat spannend!! Ik hoop dat alles goed is!

Nou moet ik weer de hele dag PN in de gaten houden, haha.
Volg datum > Datum: dinsdag 28 april 2009, 8:3228-4-09 08:32 Nr:163520
Volg auteur > Van: Sieta Opwaarderen Re:163501
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Aphra is geboren. Structuur

Sieta
Nederland

Jarig op 7-3

861 berichten
sinds 8-6-2005
Spirithorses schreef op maandag 27 april 2009, 21:42:

> Vanochtend was ik net een berichtje hier aan het schrijven dat
> er nog niks geboren was toen de buurman belde: "'t Was om te
> zeggen dat et veuleke geboren was"....

> http://www.spirithorses.be/aphra.html
>
> Groet, Pien (die nu eindelijk toe is aan een gróót glas w
> ijn)....:-D

Wat is ze mooooiii :-) Prachtig, buckskin, ik kan me voorstellen dat je daar extra blij mee bent! Fijn dat ze gezond is en dat BD het ook goed maakt, ik ben benieuwd naar alle verhalen over haar in de toekomst.
Gefeliciteerd! Geniet ervan! :-)

Groetjes Franca
Volg datum > Datum: donderdag 30 april 2009, 20:4630-4-09 20:46 Nr:163724
Volg auteur > Van: Sieta Opwaarderen Re:163529
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Mijn paarden willen altijd trainen! Structuur

Sieta
Nederland

Jarig op 7-3

861 berichten
sinds 8-6-2005
Hoi Esther,

Weet je wat ík denk :-) Ik denk dat jij moet gaan beslissen wat je wil! Want je zal ongetwijfeld onduidelijk zijn naar je paarden toe, zonder dat dat te maken heeft met de methode die je hanteert.

Ik vind het wel een big deal als mijn paard ineens niet meer naar me toekomt of haar kont naar me toe draait., dus ik snap je zorgen. Dat is voor mij toch echt wel een teken dat er iets niet goed is. Natuurlijk zijn er wel omstandigheden waarin ze minder gretig is, zoals nu, met die mooie volle wei waar ze nog maar een paar uurtjes op mag en gráág wat langer zou blijven staan. Maar dan weet je dus ook wat de reden is, en dat dat dus niet zoveel met jou te maken heeft.

Ik begrijp ook dat dat alleen wandelen een 'probleem' is en dat je dat graag opgelost zou willen hebben. Maar eerlijk gezegd geloof ik niet in 'doe grondwerk met ze en jouw plaats is mijn plaats en de hele riedel, en POEF ze lopen op wandeling ook met je mee, want in de bak heb je bewezen een leider te zijn'. Het gaat om die specifieke situatie, en in díe situatie moet je handelen. En hoe dan precies de vork in de steel zit weet ik ook niet, elk paard is weer anders. Het kan zijn dat ze echt nerveus wordt van die mensen die ze hoort maar niet ziet, het kan ook zijn dat het echt helemaal niets met de zogenaamde enge dingen te maken heeft. Het kan zijn dat het bij jouw paard een goed plan is om om te keren als je merkt dat ze druk wordt, het kan ook zijn dat dat juist averechts werkt en dat je beter door kunt zetten. Weet ik allemaal niet want ik ken het paard niet.

Ik heb me in ieder geval helemaal los gemaakt van alle regeltjes. Of je een paard nou leert om te gaan lopen op druk, of op stem, of wat dan ook dat maakt volgens mij weinig uit. Het gaat erom dat jij erachter staat, dat je het meent. Dat is je geloofwaardigheid en je leiderschap.

Iedereen heeft zijn eigen grenzen en een paard kan daar volgens mij prima rekening mee houden. Bandido doet het toevallig ook, z'n kont aanbieden om even lekker gekriebeld te worden. Soms heb ik daar wel zin in, en soms niet. En dan wordt ie weg gebonjourd en dan gaat ie dus ook gewoon weg zonder het te blijven proberen. En dat het dan toevallig z'n kont is die hij naar me toe draait, maakt me geen reet uit (hehe). Alsof daardoor ineens je leiderschap weg is. Dat wij dat als onbeleefd zien is ook een beetje ons ding hoor en wordt je vooral aangepraat. Het gaat om de manier waarop.

Ik heb met Sieta altijd een probleem gehad met voorop rijden. Alleen weg dat ging nog wel (heb ik ook veel problemen mee gehad hoor, maar kreeg dat toch altijd voor elkaar), maar haar voorop laten lopen, no way. Hoe lang ik ook volhield en wat ik ook probeerde. En al ging ze een klein stukje, dan stond ze weer stil, en dat kon ik ook niet voor zijn met alvast been geven, hoe eerder ik been gaf hoe eerder ze stil stond. Dus op een gegeven moment heb ik dat los gelaten. En hoefde ze dat niet meer van me.
Ik had gewoon een paard wat niet voorop liep, en alles wat ze wel probeerde vond ik mooi meegenomen. Ik heb haar dus elke keer de hemel in geprezen voor de kleine stukjes die ze uit zichzelf ging, en als ze stil ging staan, deed ik helemaal niets. Dan maakte ze plaats voor een ander paard en die ging haar dan voorbij, en ik vond het helemaal prima.
Dan hoor ik iedereen al denken, jeetje, slappe hap, hoe je het nou went of keert, ze moet gewoon doen wat je zegt. Lekker leiderschap zeg.
Iemand zei een keer tegen me 'Jeetje....jij word nooit boos he?'. Wat ik een lieve manier vond om te zeggen... juist :-)

Maar weet je wat er toen gebeurde? Ze ging het steeds méér proberen. Eerst alleen in stap, en een klein stukje op de terugweg. Maar binnen een paar weken, is het nu zover dat als ik haar haar gang laat gaan, ze zeker de helft van de rit vooraan loopt. Heenweg, terugweg, maakt eigenlijk niet meer uit. Soms stopt ze in het begin heel even, en dan moedig ik weer aan, en dan gaat ze weer verder. Alsof ze gewoon even zeker wil weten dat er géén dwang is. En nee, ze gaat niet ineens trekken, of meer schrikken, of er op een andere manier een potje van maken. Omdat ik misschien niet doorgezet zou hebben of haar haar gang heb laten gaan. Ze maakt geen misbruik van de situatie. Het is er alleen maar fijner op geworden.

Ik clicker, ik gebruik druk, ik doe eigenlijk alles door elkaar. Ik denk dat als je het goed doet, je vanalles door elkaar kunt gebruiken, ook beloningen. Als ik tijdens het rijden merk dat ze een afwijking richting gras krijgt, en ik zeg dat ze door moet lopen, en ze dat goed doet, dan kan ze dus verderop een lekkere hap gras verwachten. Das een uitgestelde beloning en geen brokje voor het moment waarop ze goed doorloopt. Ook geen click of wat dan ook. En toch begrijpt ze dat soort dingen prima.
Ik heb waarschijnlijk ook regels waarvan ze de reden helemaal niet begrijpt. Maar dat hoeft ze ook niet. Het zijn gewoon mijn regels en ze kan zich er prima aan houden. Sommige dingen mag ze van mij, waarvan andere mensen zullen denken, jeetje waarom laat je dat toe. En andere dingen mag ze absoluut niet, waarvan andere mensen het misschien onzin zullen vinden. Maar dat maakt niet uit, want het is mijn paard, het zijn mijn grenzen, en ze moet het met mij doen :-)

Wat betreft het grondwerk a la voest, Sieta vindt het ook niet leuk. En waarschijnlijk heeft dat het meest met mij te maken. Ze doet alles braaf, ze is beleefd, komt niet in mijn ruimte, protesteert niet. Maar je moet haar kóp zien. Ik ben waarschijnlijk te heftig, of straal gewoon uit dat ik het zelf ook niet leuk vind. Maar met het paard van mijn vriendin vind ik het dus wél heel leuk, en dat paard ook, heerlijk hoe we dan kunnen spelen. Terwijl die nog veel subtieler is dan Siet dus met hem zou ik al helemaal niet heftig mogen zijn.
Als ik dan het loswerken omgooi in jouw plaats mijn plaats, dan spettert het er ineens vanaf. Dat vindt ze dan wel weer leuk. Ze staat al vol spanning te wachten tot ik kom en dan sjeest ze er vandoor, prachtig vindt ze het. Als ik van daaruit dan weer de positie in het midden van de cirkel inneem en weer rustig meeloop, dan komt diezelfde kop weer.
Als ik er een longeerlijn aan doe.. dan is die kop er ineens niet meer. Precies hetzelfed principe maar dan met en lijntje. Ga ik op de nieuwe volle wei longeren, denk ik ineens bij mezelf.. jeetje franc dat is flauw, moet ze over die volle wei rennen terwijl ze eigenlijk het liefst wil grazen. Dus we maakten er een spelletje van. Ik gaf haar een seintje dat ze mocht grazen, draaide me dan van haar weg, en vervolgens weer naar haar toe om haar te vragen te lopen. Vond ze práchtig, in volle galop over die wei heen. Ze heeft nog nooit zo hard gewerkt aan de longe, haha.

Ik ben er klaar mee in ieder geval, met al die regeltjes. Ook met alle 'kijk ze niet in de ogen als je gaat trailerladen' tips, alsof dat paard weet wat wij nu weer hebben bedacht. Je moet het uitstralen, dat je weet waar je mee bezig bent. Of je dan wel kijkt of niet kijkt of een clicker hebt of een carrotstick of een groen of een paars petje...
Volg datum > Datum: vrijdag 1 mei 2009, 12:121-5-09 12:12 Nr:163770
Volg auteur > Van: Sieta Opwaarderen Re:163766
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Mijn paarden willen altijd trainen! Structuur

Sieta
Nederland

Jarig op 7-3

861 berichten
sinds 8-6-2005
van lennep schreef op vrijdag 1 mei 2009, 11:31:

> Hi FranCa,
>
> Denk je dat het onduidelijk voor een paard is als ik probeer

> denk ik.
> Ik vind het wel stoer eigenlijk :-D
>
> Gr Esther

Dat was niet helemaal de essentie nee, maar wel een punt. Eerst even; ik twijfel niet aan wat jij met je paarden bereikt heb hoor, zoals dat laatste wat je schrijft, dat is ook hartstikke fijn en daar heb jij maar mooi voor gezorgd. Daar kun je ook trots op zijn.

Met confrontatie bedoel ik niet zozeer dat je maar een hoop druk moet gaan gebruiken of een potje ruzie maken :-) Nooit boos worden op een paard dat angstig is. Maar wel de confrontatie met het enge, of het moment waarop het niet goed meer gaat, of vul maar in. Ik ben erg voor de opbouw in stapjes, en doe zelf ook alles zo, maar als dat niet blijkt te werken, of ik kom niet vooruit, dan wissel ik wel van aanpak. Ik denk dat jij een heleboel heel goed doet, maar misschien ook bij sommige dingen te lang niet vooruit komt. Soms hebben paarden de confrontatie nodig om ook te kunnen ervaren dat er niets aan de hand is en dat het allemaal wel meeviel. Je kunt niet altijd alles voor zijn, soms is het ook heel waardevol als je na een beetje stress hebt ervaren dat er niets gebeurde en dat er iets fijns op volgde. In plaats van altijd net tegen dat moment aan te blijven hangen.
Ik weet natuurlijk niet hoe jij het precies doet, maar ik kan me ergens voorstellen dat omkeren ook een bevestiging kan zijn voor het paard dat er inderdaad iets aan de hand is en dat jullie maar beter naar huis kunnen gaan. Tel daarbij op wat je zelf schrijft, dat je bang kan zijn om verder te gaan omdat het wel eens anders kan lopen dan je had bedacht, en misschien maak je dan ook op zulke momenten wel een hele onzekere indruk op je paard. Hoe zou het zijn als je gewoon eens door zou lopen, niet meer om zou keren? Loopt dat dan echt uit op een hele gevaarlijke situatie, zou daar dan heel veel druk voor nodig zijn? Is er een kans dat het wel te hanteren is en dat je het positief af kunt sluiten?
Er is immers niks engs aan buiten, dus waarom zou jij je gedragen alsof er wel iets engs is en omkeren? (ik weet het wel, maar ik probeer een beetje het gevoel over te brengen).

Wat ik verder bedoel is.. denk goed bij jezelf na wat je wil. Even los van alle regels. Als jij echt staat achter wat je doet, er zeker van bent en dat kan uitstralen naar je paard dan ben je veel duidelijker denk ik. En dat is toch een van de belangrijkste dingen voor paarden. Daarom komt iemand die veel druk gebruikt, maar met goede timing, en erachter staat, er ook 'mee weg'. Het paard kan die duidelijkheid zelfs verkiezen boven iemand die geen druk gebruikt en heel positief traint, maar te onduidelijk is.
Volg datum > Datum: zondag 3 mei 2009, 22:183-5-09 22:18 Nr:163881
Volg auteur > Van: Sieta Opwaarderen Re:163877
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoe kan je een veulen bijten afleren? Structuur

Sieta
Nederland

Jarig op 7-3

861 berichten
sinds 8-6-2005
Spirithorses schreef op zondag 3 mei 2009, 21:25:

> Steffi Hermans schreef op zondag 3 mei 2009, 19:20:
>
>> Hoi,

>
> En belonen als-ie je niet bijt natuurlijk. ;-)
>
> Groet, Pien

Bij Bandido is het ook vanzelf over gegaan. Natuurlijk niet aangemoedigd of beloond en hem af en toe even weggestuurd. Had ook nog een flostouw (voor honden) voor hem gekocht om aan te bieden om dan daar maar in te bijten :-) Hij maakte daar niet echt gebruik van, maar wie weet.
Volg datum > Datum: maandag 11 mei 2009, 10:0511-5-09 10:05 Nr:164445
Volg auteur > Van: Sieta Opwaarderen Re:164438
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: verslag KFH Structuur

Sieta
Nederland

Jarig op 7-3

861 berichten
sinds 8-6-2005
Dank jewel Nathalie voor dit verslag!

En ik nog balen dat ik er niet naartoe kon dit jaar! Niets gemist gelukkig :-)

Ik moet eerlijk zeggen dat ik hem vorig jaar wel goed vond hoor! Maar ook daar (en daar ga je toch door twijfelen) waren er weer niet de paarden die er hadden moeten zijn, en werd er gewerkt aan problemen die er niet waren (haha, ik moet er gewoon om lachen terwijl ik het schrijf!) of die nét even anders waren maar toch een groot verschil maakten voor de 'behandeling' ervan. Zoals een pony die in paniek raakte als hij met andere paarden stond en die andere paarden werden weggehaald. Daar ging hij mee alleen wandelen, achter de tribune langs, en dat stond ook in de Ros als een geweldige prestatie. Terwijl dat dus nooit het probleem was, om hém weg te halen van andere paarden. Haha, om je dood te schamen toch?!
Even los van kwaliteiten en gaven die je hebt (want die heeft hij heus wel), wat ben je dan voor leraar?

Ergens krijg ik ook het idee dat hij zijn publiek erg laag inschat als ik dit zo lees. Alsof hij denkt dat hij toch niet echt meer iets hoeft te laten zien, omdat ze alles voor zoete koek slikken. Dat ze toch niet zien wat er nou eigenlijk gebeurd. En iemand zoals jij, met jouw kennis en ervaring en parelli achtergrond, die kan daar dus duidelijk doorheen kijken.

En dan die preek? Omdat er in het publiek gekletst werd? Klinkt héél anders dan vorig jaar. Toen was er echt een gezellige huiskamer sfeer en deed hij het prima met zijn publiek. Erg jammer. Als hij er geen zin meer in heeft moet ie er gewoon maar mee ophouden.

Als je een demonstratie geeft met 'borderline hengsten', en er komen 3 normale paarden opdraven, waarvan ook nog eens 2 ruinen, en je werkt niet eens aan de problemen die er zijn.... waar sloeg het dan op?
Volg datum > Datum: maandag 11 mei 2009, 11:4011-5-09 11:40 Nr:164468
Volg auteur > Van: Sieta Opwaarderen Re:164452
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: verslag KFH Structuur

Sieta
Nederland

Jarig op 7-3

861 berichten
sinds 8-6-2005
joop schreef op maandag 11 mei 2009, 10:57:

> Sieta schreef op maandag 11 mei 2009, 10:05:
>
>> Dank jewel Nathalie voor dit verslag!

>> waar sloeg het dan op?
>
> Inderdaad, goede vraag. Ik vraag me trouwens ook af wat we
> onder borderlinehengsten moeten verstaan.

Ik vraag me af of hij serieus een link met het borderline syndroom wil maken eigenlijk. Maar ik ga ervan uit dat daar extreem moeilijke hengsten mee worden bedoeld. Met intense woede of angst, maar in ieder geval agressief gedrag. Die héél gevaarlijk zijn en die hij dan kan 'genezen'. Zoiets?
Je leest nu alle berichten van "Sieta"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
861 berichten
Pagina 49½ van 58
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact